Inloggen
voeg je column toe

Columns

OUDERDOM

‘En dit is mijn besluit en daarmee zult u het moeten doen.’ Met deze zin sluit De Rijdende Rechter uit het gelijknamige televisieprogramma zijn uitspraken steevast af. Zijn eindoordeel staat daarmee onherroepelijk vast. Het is zoals het is. Zijn zin zou ook kunnen worden uitgesproken door een ander soort rechter. Laten we hem mr. Onherroepelijk noemen of de Advocaatje Leefjenog of Officier van Deceptie, met als clientèle de ouder wordende mens. Want hoe je het ook wendt of keert, ouder worden doe je gewoon vanzelf.

Oude vrienden en bekenden overlijden, lijken soms bij bosjes om te vallen en kwaaltjes en ongemakken kunnen je belegeren. Stijfheid en trager worden zijn dan nog de minst pijnlijke. Dat de zeventigers de nieuwe vijftigers zijn, wil er bij mij nog niet in. Want zie hen gaan op de elektrische fiets en in grote getale vallen.
Een gezegde als ‘Ouderdom komt met gebreken’ is er natuurlijk niet voor niets. Het is een waarheid die al in de 17e eeuw werd opgetekend en al voorkomt in ‘Moortje’ van Brederode. Terentius Aver, Latijns dichter, kraaide 180 jaar voor Chr. al: ‘Senecta ispus est morbus’ Hetgeen ongeveer hetzelfde betekent. (De ouderdom is op zichzelf een ziekte) En dat voor een vrijgemaakte
slaaf die poëet een blijspelschrijver werd!

Veel ouderen kunnen maar moeilijk aanvaarden dat ze door ziekte en hun leeftijd veel minder kunnen en voelen zich uitgerangeerd, triest en eenzaam. Levensmoeheid ligt dan op de loer. Het gevoel klaar te zijn met het leven leidt soms zelfs tot een euthanasiewens. Het leven voelt dan als voltooid. Bij psychisch lijden mag het leven volgens de wet niet worden beëindigd. Er moet sprake zijn van fysieke medische klachten. Een uitspraak van Loesje; (1983 -heden) een fictief persoon met veel creatieve breinen is op een tegeltje afgedrukt in grote dikke letters-

DOOD

JE BENT OUD EN NERGENS MEER WELKOM
EN DAN ZEGT GOD KOM MAAR BIJ MIJ

Soms verrichten een doel of liefhebberij en sociale contacten wonderbaarlijke genezingen en verdwijnt de doodswens vanzelf. Men blijkt meer aan het leven te hangen dan men dacht.

Tot slot nog wat citaten over het ouder worden, want spreken in spreuken past de ouderdom zei Aristoteles al. Ook van hem is: ‘Opleiding is de beste proviand op de reis naar de ouderdom.’ De Franse schrijver Victor Hugo (1802-1885) kwam erop dat veertig de ouderdom van de jeugd is en vijftig de jeugd van de ouderdom! Alexander Pola, acteur en tekstschrijver (1914-1992) vond dat hetgeen wat de mens zijn tweede jeugd noemt, meestal zijn eerste ouderdom is.
De Amerikaanse dichter Longfellow (1819-1892) kwam tot de conclusie, dat wat dichters, redenaars of wijsgeren ook zeggen dat ouderdom ouderdom is en blijft! De Franse dichter Pierre de Ronsard (1524-1585) kweelde: ‘Geniet, geniet uw jonge jaren, want ouderdom doet rozenblaren, maar ook uw schoonheid ras vergaan.’ Albert Einstein (1879-1955) raadde aan zolang je leeft niet oud te worden en net als een nieuwsgierig kind stil te blijven staan bij het grote mysterie waarin we zijn geboren. Tot besluit is daar de Romeinse dichter Ovidius die 43 v.Chr. het levenslicht zag met ' Dank, Muze, gij geeft troost, geeft rust in alle zorgen, gij zijt ook medicijn in hartverterend leed.’ Dit speciaal voor de kunstenaars onder ons.

Schrijver: Anneke Haasnoot
2 maart 2023


Geplaatst in de categorie: ouderen

4.4 met 5 stemmen 413



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
3 maart 2023
Idd daar zit het em in, Jet. Helemaal met u eens.
Dank voor uw reactie.
Naam:
Jet Rood
Datum:
3 maart 2023
Email:
jetroodhotmail.nl
Veel ouderen kunnen maar moeilijk aanvaarden dat ze door ziekte en hun leeftijd veel minder kunnen en voelen zich uitgerangeerd, triest en eenzaam.

Punt is naar ik vermoed veelal dat de menselijke geest zich jonger voelt dan het lichaam zich voelt.
Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
3 maart 2023
Dank voor deze positieve reactie!
Naam:
Günter Schulz
Datum:
3 maart 2023
Email:
agschulzziggo.nl
Mooi, nuchter en relativerend geschreven, Anneke en voor mij zeer herkenbaar verwoord.
Graag (en bijna gretig) gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)