Inloggen
voeg je column toe

Columns

Grensoverschrijdende beerputten in de Tweede Kamer

Pesten, schelden, schreeuwen, roddelen, negeren en seksuele intimidaties, waar ruim een derde van de ondervraagden werkzaam in de Tweede Kamer onder gebukt gaat. Aldus een onderzoek van de Universiteit van Utrecht dat gisteren en vandaag volop in de media ruimte inneemt. Kamerleden en ambtelijke leiding zouden zich aan dat gedrag schuldig maken. Volgens het FNV bij monde van voorzitter Kitty de Jong biedt het onderzoek helaas boterzachte aanbevelingen als ‘leren samenwerken’ en ‘het gesprek aangaan’. Dat laatste ligt vaak voor in de mond van de deskundigen. Zo ook bij Mariette Hamer die namens dit Kabinet de onveilige sfeer in werksituaties bekijkt en adviseert over oplossingen. Maar ook zij heeft het hier onder meer over ‘het gesprek aangaan’ om een ‘normale’ cultuur na te streven.

Met uiteraard de bekende, maar wel noodzakelijke, doekjes voor het bloeden als een vertrouwenspersoon, een meldpunt of een protocol. Op zich niet verkeerd, maar al zo vaak verwoord, dat het krachteloos op mij overkomt. Dan liever de reactie van het FNV dat werkgevers de wet moeten navolgen als het gaat om het scheppen van een goed arbeidsklimaat. Maar dat ligt ons niet zo. De angst om voor een watje te worden versleten is in Nederland extreem hoog. Pesten op de werkvloer, wij bezetten geloof ik de hoogste plaats in de pestladder in Europa. Al jaren vraag ik mij dan ook af of het aantal slachtoffers van een onveilig werkklimaat niet veel hoger is dan onderzoekers al melden.

Niet iedereen meldt zich immers ziek als de baas of een chef of een rattige collega stelselmatig sneert, pest of negeert en het compliment voor een medewerker zelfs niet onder marteling uit de bek krijgt. Ik vermoed dat de maatschappelijke kosten hoog zijn. Ook de sociale impact op de omgeving van de slachtoffers liegt er immers niet om. Volgens het onderzoek van de Universiteit van Utrecht vandaag gaat het vooral om Kamerleden en de ambtelijke top die zich in redelijk veel gevallen onbeschoft, kwetsend en machtswellustig gedragen. Ik denk: typisch Nederlands: krijgen we een beetje macht of invloed, dan zal de wereld het weten.

Van leidinggeven denken we alles te weten, want geleerd op cursus. Maar niet echt. Nog te vaak overheersen de grote bek, het angst aanjagen omdat je de positie van een collega kunt beïnvloeden, je lekker los laten gaan omdat jij zelf door God bent benoemd en dus geen fouten maakt en het je ondergeschikten regelmatig vernederende lesjes leren. Het gesprek aangaan, een meldpunt. Ja hoor. Ik overdrijf natuurlijk: maar: ‘vuilnisman moge deze pestende en onbeschofte zakken alsjeblieft ook mee naar het grofvuil?’ Kunnen ze fijn tegen het afval blaffen. Maar nu even serieus: graag duidelijke en wettelijke sancties op aantoonbaar veroorzaken van een ziekmakend werkklimaat. En geen laffe smoesjes, dat een zekere ‘hardheid’ nodig is voor het werk.

Schrijver: Karel Jong
17 april 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 5 stemmen 149



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
19 april 2023
Bet Weter's huiverigheid omtrent dit soort onderzoeken kan ik wel begrijpen. Gaat het om 'gevoel' en 'ervaren' of om feitelijke grofheden? En ja, in het algemeen wordt in dit land driftig onderzocht en goedkoop zijn de rapportages bepaald niet. Inderdaad zitten wij in een soort overgangsfase: wat is nu eigenlijk sociale veiligheid in werksituaties in vergelijking met vroegere perioden, waarbij- zo het leek- veel was geaccepteerd. Ook onder het mom: ' je moet wel tegen een stootje kunnen'. Columnist Stevo Akkerman schrijft vandaag in Trouw op pagina 2 over Bokitogedrag van leidinggevenden en 'sub bokito's. Deze laatste imiteren het gedrag van hun baas. Strekking van deze column vandaag in Trouw is: denk niet te gemakkelijk over pestgedrag of de grote bek. En wat deed je zelf eigenlijk op dat terrein? Ik kan mij wel vinden in Akkerman's visie.
Naam:
Bet Weter
Datum:
18 april 2023
Een inspirerende column.
Ik ben altijd wat “huiverig” m.b.t. de inhoud van dergelijke rapporten. Er wordt denk ik flink geld mee verdiend en er dienen natuurlijk ferme conclusies aan verbonden te zijn.
Maar eerlijk is eerlijk ze geven zelf aan in hun samenvatting, ik citeer: “Dit onderzoek is dus een onderzoek naar ervaren sociale (on)veiligheid, en nadrukkelijk géén feitenonderzoek dat zich richt op waarheidsvinding rond specifieke voorvallen of personen”.
Helaas zien we deze informatie niet terug in de media.
Natuurlijk is “sociale veiligheid” een subjectief gegeven. En natuurlijk is het vanzelfsprekend dat in een anonieme enquête over deze zaken vaker naar boven wordt getrapt als naar onderen.
Eigenlijk denk ik dat er niets nieuws onder de zon is. Ruim een derde heeft wel eens wat meegemaakt dat hem/haar niet aanstaat. Valt mij nog mee. Het is dan zeer snel neergepend in zo´n anonieme enquête. Dat verwondert mij echter niets. Het beleven van “sociale veiligheid” zal altijd voor een deel van de populatie (om in statistische termen te spreken) altijd gelden. Wat voor de een als “veilig” wordt ervaren kan voor de ander al snel als “onveilig” worden ervaren.
Alle inspanningen ten spijt om de “omgeving” veiliger te maken lossen m.i. weinig op. Mensen zijn mensen en daar moeten we het maar mee doen. Werkelijke excessen moeten echter altijd hard worden aangepakt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)