Inloggen
voeg je column toe

Columns

Chatbot GPT over voordracht Wopke Hoekstra voor Europa

De voordracht van de huidige minister van Buitenlandse Zaken en vice premier Wopke Hoekstra tot Eurocommissaris roept een tegenstrijdigheid op die de maatschappelijke normen en waarden tart. In het gewone leven wordt mislukken of slecht presteren doorgaans niet beloond, maar eerder gekoppeld aan degradatie of verlies van vertrouwen. Deze dynamiek lijkt echter te vervagen in de politieke arena, waar we herhaaldelijk getuige zijn van politici die na twijfelachtige prestaties zich beloond zien met hogere functies. Hoekstra's politieke traject vertoont kenmerken van dit fenomeen. Zijn leiderschap van het CDA bleek gaandeweg een mislukking.

In politiek opzicht was hij redelijk onzichtbaar. Zijn optredens in de media waren vaak tamelijk nietszeggend en charisma was in de presentaties nauwelijks aanwezig. Daarbij gooide de bewindsman in het stikstofdebat merkwaardige olie op het vuur. Dit nog tegen de achtergrond van de eerdere bizarre vertoning van de verkiezing binnen die partij voor een nieuwe lijsttrekker. In het dagelijkse leven en in talloze beroepen leven zou dergelijk falen sancties opleveren met afnemend vertrouwen en mogelijk zelfs ontslag. Maar in plaats daarvan wordt Hoekstra in feite beloond met een prominente positie.

Deze scheve beloningsstructuur voedt publieke verontwaardiging en minacht het principe van verantwoordelijkheid. Het draagt bij aan het groeiende cynisme tegenover de politiek, waarin burgers zich afvragen of falen überhaupt consequenties heeft voor degenen die aan de macht zijn. Dit gegeven ondermijnt niet alleen het vertrouwen in individuele politici, maar ook in het politieke systeem als geheel. Of moeten wij de politiek thans zien als een aparte wereld met helaas bedreigingen en een eigen dynamiek, waardoor dit soort benoemingen juist wel redelijk lijken?

Toch blijft de kritiek, dat de benoeming van Hoekstra een voorbeeld is van systemische tekortkoming in het politieke landschap, waarin falen te vaak wordt getolereerd en beloond, in tegenstelling tot de normen van het ‘gewone’ leven.


Deze tekst is grotendeels door Chatbot GPT opgesteld met mijn input en diverse inhoudelijke en tekstuele aanpassingen.
(Freek Berglust)

Schrijver: Freek Berglust
30 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 110 stemmen 450



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
31 augustus 2023
Bet Weter heeft gelijk. Ik wilde het graag nog eens proberen over een actuele kwestie. Het is vaak de grootste gemene deler. Ik haalde herhalingen eruit. En voegde wat typeringen van het functioneren van de bewindsman eraan toe. Enkele plechtige bijvoeglijke bepalingen zette ik in gewoon Nederlands. Maar toch zie je zeker nog delen van een vorm van onpersoonlijk formuleren. Ik lever regelmatig bijdragen met eigen tekst. Ik kon de verleiding niet weerstaan bij dit item. Al met al blijft het een GPT verhaal. Ik taxeer dat mijn wijzigingen en schrappen ongeveer 30 procent omvatten.
Naam:
Bet Weter
Datum:
31 augustus 2023
Dit bevestigt min of meer mijn indruk van Chatbot Gpt. De grootste gemene deler wordt uitgebraakt aan de hand van de stroom aan informatie die over het onderwerp te vinden is in allerlei media. Daar is op zich niets mis mee maar men moet beseffen dat van originaliteit of nieuwe inzichten totaal geen sprake is. De meeste mensen zullen zich redelijk herkennen in het beeld van Hoekstra dat hier geschetst wordt omdat het in feite een afgeleide van hun eigen input is. Wat je erin stopt komt eruit.
Ik ben, voor de beeldvorming, echter wel benieuwd naar je eigen input en diverse inhoudelijke en tekstuele aanpassingen in dit geval.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 augustus 2023
Voordat die nietszeggende oelewapper zich voldoende overtuigend heeft ingewerkt, is zijn jaartje Brussel al voorbij.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)