Inloggen
voeg je column toe

Columns

Brekebenen in de landspolitiek

Bordjes met rare teksten bij asielcentra, wegschelden van een burgemeester op X, ontslag aanvragen voor burgemeester Halsema, en onhandige uitspraken als ‘ik ben beleid’. Plus de tamelijk bezeten jacht van dit kabinet om een asiel crisissituatie te markeren en via wetgeving het parlement te omzeilen. Daarbij een partijleider zonder georganiseerde partij, die zich via de media laat aanleunen een ‘schaduwpremier’ te zijn.
Je zou zeggen: het kan niet gekker of onze beperkte geest begrijpt het hoogdravende Haagse ‘spel’ niet meer. Jammer, dat laatste, want veel kiezers kozen recent nu juist een partij vanwege dat ingewikkelde gedoe dat voor ‘gewone mensen’ slecht tot helemaal niet te volgen was. Maar dan nu, een tijd waarin veel ongemak en mislukte dossiers min of meer worden toegeschreven aan de ‘asielstroom’, die Nederland niet meer zou aankunnen.

Werkelijk politiek duiden van deze als soepzooi overkomende politieke werkelijkheid kan ik als betrekkelijke leek uiteraard niet. Mijn strikt persoonlijke observatie van de ‘Haagse stolp’ is overigens gebaseerd op mediaberichten en eigen ervaring bij de overheid en in het bedrijfsleven. Mijn verbazing over het Haagse gerommel geldt al een lange tijd de rol van onder meer de parlementaire journalisten. In dagblad Trouw vandaag wordt spindokter Kruithof aangehaald met als strekking om allerlei losse berichten op X van de partijleider van de grootste coalitiepartij te negeren. Eindelijk, zou ik zeggen. Uiteraard mag een partij zijn eigen stijl hanteren. En ook zeker inzet plegen voor de groep kiezers die ooit hun stem uitbrachten. Niettemin is het ook niet echt nodig om bijna bij elk bericht de ‘behendigheid’ van de heer Wilders te onderstrepen. Of te wijzen op zijn politieke inzicht en zijn 'grandioze debattechniek' (vooral tijdens vorige kabinetten).

Welnu, voor meer balans in het Haagse gekrakeel van nu zou het negeren van de lading X-berichten een idee zijn. En sowieso minder mogen focussen op extreem rond toeterende politici. De journalistiek zou zich ook scherper mogen richten op de mistige rol van de premier. Aan wiens inzet niet wordt getwijfeld, maar wel aan zijn voorlopig uiterst vage en ontwijkende stijl van optreden en leidinggeven. Zie ook het knap fileren hiervan door Arjen Lubach.

Schrijver: Lord Wanhoop
11 oktober 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 13 stemmen aantal keer bekeken 889

Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Freek Berglust, 6 maand geleden
Lord Wanhoop moet ook heden wel zien, dat het 'pakket' maatregelen vooral nog steeds 'het strengste asielbeleid ooit' is. Veel terecht gezeur in de media over de 'juridische haalbaarheid' maar een stuk minder over de morele kant van het lijstje overeengekomen concept plannen. Wel fijn dat een fractieleider alvast juichend zijn succes voor de achterban verwoordt.
Karel Jong, 6 maand geleden
Of de Haagse 'soepzooi' inmiddels is opgeklaard naar begripvolle en milde communicatie tussen de 'nogmaals' kreten (van minister Faber), de kool en geit minister president en het kiezersvolk, is nog maar de vraag. Voorlopig lijkt mij de laatste zin van deze column meer dan een retorische vraag.
Richard Bahl, 6 maand geleden
Er lijkt nu meer rumoer in de media te ontstaan over de huidige stijl van politiek bedrijven. Dat de 'schaduwpremier' de agenda's domineert zou niet moeten. De columnist van de Volkskrant meent vandaag dat vooral het ogenschijnlijk geroep van losse flodders, louter bedoeld is voor beeldvorming en om het dagelijkse gesprek aan de keukentafels te beïnvloeden. Tja, wie zal het zeggen? Dat laatste behoeft een helder antwoord. Maar blijkbaar valt dat nog even niet mee.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)