Verkoop huurhuizen biedt starters kansen. En de huurders dan?
Juichend meldde Teletekst zeer recent over de politieke discussie betreffende het mogelijk bevriezen van huurprijzen het voordeel, dat verhuurders hun panden dan vaker gaan verkopen. Aan bij voorbeeld starters. Hoera, maar waar blijven de huurders dan die deze woningen niet kunnen kopen omdat zij niet aan hypotheek criteria voldoen? Indien zij wonen in een huis waarvan de verhuurders ineens menen dat het onvoldoende opbrengt omdat zij de huur niet mogen verhogen, kunnen de huurders plots in de aap zijn gelogeerd. Ofwel: wat dan? Zij woonden prettig, weliswaar niet goedkoop, maar het lukte net.
Een hypotheek verkrijgen lukt soms niet door te laag inkomen. Of door een andere oorzaak zijn deze huurders financieel niet in staat het huurhuis te kopen. Ophoepelen en de jungle van de huizenmarkt maar weer op. De een zijn dood is de ander zijn brood, lijkt het wel. En zo bonkt de pendule van de enorme hap uit het inkomen om te wonen akelig heen en weer. Ook door krankzinnige huren. Als huurder ben je jouw woonleven tegenwoordig lang niet altijd zeker. Een dak boven je hoofd hebben waar je elke dag onder kunt wonen en schuilen tegen de boze buitenwereld is in dit land al jaren een godgeklaagd probleem.
Mede hierdoor stijgt het aantal daklozen gestaag. Dit nog naast de problemen van huisvesting van mensen vanuit andere landen, die werk verrichten waardoor wij onze relatieve welvaart mogen behouden. Hoewel dat inderdaad betrekkelijk is omdat de kloof tussen bofkonten en pechvogels best wel groot is in dit rijke land. Uiteindelijk komt het via de bouw van nog te plannen 400.000 woningen waarschijnlijk ooit wel aardig goed. Maar dat is nog redelijk ver weg als je regelmatig leest en hoort hoe minister Keijzer worstelt met procedures, stikstof en vergunningen om te kunnen bouwen.
Daar komt nog bij, dat voorgaande regeringen de laatste twintig jaar de woonramp hebben laten gebeuren. Soms sluipend, soms lomp (minister Stef Blok ooit: ‘Ik ben de eerste VVD’er die een heel ministerie heeft doen verdwijnen!). Dat was Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Nu ja, dat was toen. Politieke afwegingen maken blijft ook nu vaak ingewikkeld. Ik weet het, het is geen gemakkelijke baan. Niettemin blijf ik de woningramp een schandaal vinden, waar diverse kabinetten met al hun geploeter, harde werken, en gedoe, helaas een beroerde bijdrage aan hebben geleverd. Waarom? Mijn taxatie: onder meer door een te onzalig geloof in de werking van de markt, ook op het terrein van woningbeleid.
16 april 2025
Geplaatst in de categorie: actualiteit