Inloggen
voeg je column toe

Columns

De kommakwekerij

Nog niet zo lang geleden was er in een praatprogramma op de vroege ochtend iemand uit de agribusiness te gast. Een mevrouw met boerenachtergrond, maar inmiddels verzeild aan de meer theoretische kant, die tot taak had het boerenbedrijf publicitair hoog te houden en zich daartoe groen had ingesponnen.

Want tegenwoordig kun je niet meer om `groen' heen wanneer je geloofwaardig de boer op wil. Dat komt ook neer op uit wroeging, met stilletjes een vol bewustzijn van toegebrachte schade, de kwaadaardigheid van het boerenbedrijf relativeren door de loftrompet over het floreren van de grutto, de fazant en het goudhaantje te steken, terwijl de biodiversiteit ondertussen stiekem te grave wordt gedragen, zodat we dadelijk opgescheept zitten met louter mussen (even voor het beeld, want geweldige vogeltjes) die door de nieuwe hitte van het dak vallen. 
Zoals BBB'er Cor Pierik laat zien, die op `X' de mond vol heeft van de natuur, terwijl het programma van nota bene zijn eigen partij 'zijn' natuur aan flarden schiet. Hoe noem je zoiets: onverenigbaar met elkaar of inderdaad een gevalletje schuldbewuste compensatie?
En dan die minister op hoge hakken die als ze er écht niet onderuit kan haar bescheiden duit in het zakje doet over natuur, terwijl je haar ziet broeden op een mogelijkheid dat woord zo snel mogelijk uit haar woorden- en prioriteitenlijst te schrappen.

Die mevrouw op de radio duwde die ochtend de door de presentator aangedragen aan de natuur ontleende argumenten contra haar bedrijfstak met zachte vuisten terug.
Wat daarbij opviel was het voortdurend hanteren van de KOMMA: `vanzelfsprekend, de natuur is van wezenlijk belang en er dient over gewaakt te worden ... KOMMA ...'
Ik heb toen ingebroken in de uitzending met de opmerking dat `de mens zich de arrogantie van de KOMMA veroorlooft waar de natuur allang een PUNT gezet heeft.'
Het antwoord bestond - voorspelbaar - uit een bevestiging van mijn stelling gevolgd door een KOMMA en een tekst waarmee ze de belangen van de boerenstand behartigend haar groene weerschijn weerlegde.

Het is niet alleen de de mevrouw van de agribusiness, maar het is helaas wereldwijd de tendens: `leuk en aardig, natuur, maar het moet onze economische belangen niet frustreren anders zetten we haar de voet desnoods taalkundig dwars met de KOMMA.'

Ergens aan de rand van een nota bene aangewezen Natura-2000 gebied zit hier te lande een illegale KOMMA-kwekerij. De uitbaters doen geen moeite die te verbergen en is door het ministerie van natuur en stikstof allang in kaart gebracht, maar dat onderneemt nog geen actie.
De bladeren van de loofbomen krullen om, de grond is uitgeloogd, de wortels liggen bloot, het is er dodelijk stil in de lente, want vogelzang is verhuisd naar elders en de half dartele lammetjes op de aangrenzende weide werden kreupel geboren.
Hoog tijd voor een goed gemikte drone bovenop dat kot van herhaling om de KOMMA'S te verstrooien tot, al was het maar voor de verandering, minimaal dubbele punten of puntkomma's, maar liefst concentreren in de koninklijk stralende punt, teken van inzicht tot behoud van moeder natuur en onszelf.


Zie ook: http://www.apartefact.nl

Schrijver: Albert Goudberg
6 juli 2025


Geplaatst in de categorie: milieu

3.9 met 9 stemmen aantal keer bekeken 158

Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Bet Weter, 5 dagen geleden
De mens is niet geneigd tot het zetten van punten Albert. Het wijzen naar natuuronvriendelijke organisaties is niet compleet. Het zijn wij de roofzuchtige consumenten die met een welhaast onverzadigbare aanjagende inzet de grootste "boosdoeners" zijn. De producenten volgen gedwee.
In mijn optiek zijn wij de natuur. Het zijn geen los staande entiteiten mens en natuur.
Evolutionair belast zetten we altijd weer komma's. Geld, macht en het hemd is nader dan de rok.
Of het erg is kan je over redetwisten. De wal keert het schip uiteindelijk wel.
Albert Goudberg, 6 dagen geleden
Ik stoor me aan het met behulp van taal en in dit geval de KOMMA pleiten voor voortzetting van aantasting van de natuur. De noodzakelijke 'punt' wordt door belanghebbenden (boeren, fossiele industrie, diepzeemijnbouw) niet gezet, want economische schade. Vanmorgen bij het Filosofisch Kwintet ging het over de mens als dankbare of ondankbare parasiet. Als je de natuur geen eind gunt aan je economische voor haar schadelijke activiteit verdien hou ik het op ondankbaar.
Richard Bahl, 6 dagen geleden
Niet de komma in veel hopeloze talkshows en elders, maar het vaak gebruikte 'tegelijkertijd', naar mijn idee. Meer nog dan afgesleten babbeltaal, geldt het gebrek aan effectief beleid vanwege vormen van pijnlijk amateurisme.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)