Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Frits en Fernando Pessoa

Het was vrijdagavond, Emma was al een paar dagen van huis, Frits en ik misten haar enorm, we zaten samen op de bank met op de achtergrond de bluesmuziek van John Lee Hooker.
Ik had een glas rode wijn ingeschonken en had op aanraden van Frits een boek met de gedichten van de in 1935 op zevenenveertigjarige leeftijd overleden Portugese dichter Fernando Pessoa in mijn handen. Hij creëerde drie dichters, en hij schreef gedichten onder zijn eigen naam.

Ik begon te lezen en ik was onmiddellijk gefascineerd. De gedichten waren vertaald in het Nederlands door August Willemsen, maar op de linkerpagina's waren ook de oorspronkelijke verzen in de Portugese taal te lezen. Het viel niet mee om alles te begrijpen, dus ik bladerde voorzichtig verder naar een gedicht met een onderwerp dat ik zou herkennen. Op bladzijde zevenentwintig stond het gedicht Kerstmis, een christelijk feest waar ik vanuit mijn Katholieke achtergrond veel vragen over had. Ik begon te lezen:

Kerstmis

Een god staat op. Anderen sterven. De Waarheid
Is niet gekomen noch gegaan: nieuw is de Dwaling.
Wij hebben nu een andere Eeuwigheid,
En beter waren altijd vroeger jaren.

De blinde Wetenschap ploegt zinloos voort.
't Geloof, waanzinnig, leeft haar droom van cultus.
Een nieuwe god is niet meer dan een woord.
Zoek niet noch geloof: omdat alles verhuld is,

Fernando Pessoa (1922?)

Ik keek Frits veel betekenend in zijn blauwe kattenogen en nam een flinke teug van de wijn.
Even dwaalden er kerstfeesten uit het verleden door mijn hersenhemel, toen keek ik Frits nog eens diep in de ogen en wist ik het zeker. Ik was niet zondig omdat ik buiten mijn schuld was aangerand in het verleden, en ik was ook niet zondig omdat ik er een uitbundig seksleven op na hield met een zestien jaar oudere vrouw, die nota bene mijn hospita was.

Het was niet vreemd dat Emma Petronella en ik niet over onze relatie durfden te praten. De seks was zo Goddelijk, en de lichamelijke aantrekkingskracht zo innig en wellustig, dat het beter was om over een relatie te zwijgen. We zagen elkaar eigenlijk alleen nog maar in bed, en dan hadden we niet veel tijd om naar elkaar te luisteren. We zwegen over wat we deden, maar we deden wel wat we deden.

Ik miste haar, iedere keer als ze weg was, maar ze zei dat ze geen tijd had om te bellen, dat het haar te veel zou afleiden van haar werk. Ze ging vaak naar Parijs. Ik begreep niet altijd waarom.
Ik legde het Pessoaboek naast de half leeggedronken fles rode wijn en begaf me met spoed naar de badkamer, waar het geurige blauwe badzout uit Parijs klaar lag om mijn lichaam te verwennen.

Toen ik aan het genieten was in bad dacht ik na over de heteroniemen van Pessoa. Terwijl de zoete geur van het badzout mijn gedachten verder bedwelmde, verzon ik een heteroniem: Hector Havermout, omdat ik vroeger altijd havermout moest eten.

Schrijver: Bjarne Gosse, 24 juni 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.1 met 7 stemmen 185



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 juni 2015
"Ik had een glas rode wijn ingeschonken en had op aanraden van Frits een boek met de gedichten van de in 1935 op zevenenveertigjarige leeftijd overleden Portugese dichter Fernando Pessoa in mijn handen."

Een literair geïnteresseerde kater. Die jou aanraadt een boek van Pessoa ter hand te nemen.
Ligt dit aan mij, leg ik het verkeerd uit wat je schrijft, of...?

Ik zag Hector Havermout al wat mooie gedichten schrijven. Heel goed!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 juni 2015
Pessoa was een zware alcoholist, dus die past uitstekend bij de wijn. Zijn poëzie is waarschijnlijk bewust mysterieus gemaakt. Door zijn vele pseudoniemen zou je denken, dat hij schizofreen was, wat best kan, maar het is belangrijker, dat hij fantastische poëzie heeft geschreven.
Ik heb die vertaling van Willemsen ook gelezen. Willemsen zat ooit dronken voor mij. Hij was net als Pessoa alcoholist. Dat is vaak inherent aan schrijverschap, gezien het zwaar geestelijke werk.
Heeft Emma soms een minnaar in Parijs?
Hector Havermout, gewoon doen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)