Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

November 1982

“Een trieste zwerver liet zijn magere buik zien onderweg naar het natte park, toen hij voorbij liep naar een droom die beter bij hem paste. Herfstmist speelde een schaduwspel van koude melodieën. De oude kromme boom keerde zijn rug niet meer naar de hemel onder de wolken. Mensen liepen zonder dromen voorbij op weg naar niets in de nabije toekomst.”

Terwijl Violette Z. het eerste hoofdstuk aan het schrijven was, van een misdaadroman die zich afspeelde in het nachtleven van Parijs, bracht de zielige Joop van Teil een tas vol oude spullen naar Kringloopwinkel Het Rommeltje. Een winkel met tweedehands spullen die niet ver van zijn huis was te vinden. Een gezellige winkel die druk bezocht werd door de arme mensen van de stad. Niet de allerarmste, de mensen die uit de vuilnisbakken aten, maar de mensen die nog een klein beetje te besteden hadden. Joop van Teil kreeg niets voor zijn spullen. Dat kon hem ook niets schelen, hij was zijn herinneringen kwijt.

Ook in Utrecht Oost viel de regen met bakken uit de hemel.
De jeugdige Bjarne kreeg soms kippenvel wanneer hij zich realiseerde dat hij de schoonheid van zijn erudiete hospita niet langer aantrekkelijk vond en zich heimelijk aangetrokken voelde tot iemand die nota bene van hetzelfde geslacht was.
Een verboden liefde was de omgang als minnaar van zijn hospita al die tijd al geweest, maar waar zijn hart nu voor te keer ging. Dat was voor een andere muze. De jeugdige Bjarne besloot deze in zijn ogen zo dwaze begeerte voorlopig in de kast te houden.
En wat hem betreft was het een brandkast. Het bezorgde hem kippenvel wanneer hij er aan dacht dat iemand die brandkast kon kraken. Dan lag al het goud van zijn hart op straat. Emma zou hem uitlachen en hij zou nog meer kippenvel krijgen.
Bjarne probeerde zich voor de geest te halen wie Esther Bevillia was. Ze had zich wel aan hem voorgesteld, maar op de een of andere manier was ze uit zijn gedachten verdwenen.

Jan Boter liet weer van zich horen via zijn jeugdige compagnon Maarten. Welke haiku over de herfst Bjarne het mooiste vond wilde hij weten. Bjarne had in het boek gelezen en zijn keuze was niet moeilijk:

De nacht wordt dieper
en de slaap in de dorpen;
ruisend valt water
 
Buson

Bjarne scheurde een lege bladzijde uit zijn scheikundeschrift en hij schreef de haiku die over de herfst ging met sierlijke letters over. Hij vouwde de bladzijde en gaf het papier aan Maarten mee.

Dat Gerard Vroeg ook gedichten schreef kon de jeugdige Bjarne Gosse niet weten. Bjarne wist dat Gerard soms met naar liefde snakkende mannen meeging wanneer hij geen geld had voor zijn dagelijkse bestaan. Bjarne wist dat Gerard als travestiet in een rockband speelde. Basgitaar en zang.

Bjarne Gosse wist dat Gerard Vroeg soms succes had, maar dan weer in de put raakte. En Bjarne Gosse en wist dat Gerard lekker kon tongzoenen. Uit eigen ervaring.

Dat Gerard gedichten schreef had hij Bjarne nooit verteld. Misschien aan zijn andere vrienden, die hem soms geld toestopten wanneer hij eenzaam was, maar niet aan Bjarne, die hem vaak tegenkwam in de kroeg de Nachtraaf.
Het fascineerde Bjarne onmiddellijk dat de vrouwelijke innemende Gerard Vroeg gedichten schreef. Het maakte de ontmoetingen in de Nachtraaf interessanter.
In dezelfde kroeg kwam Bjarne hem vrijdagavond tegen met een brief in de hand. Een brief van een uitgeverij die zijn gedichten in een bundel wilde gaan uitgeven. Enthousiast begon hij uit die brief voor te lezen terwijl hij over het linkerbovenbeen van Bjarne wreef.
Bjarne schrok en hij voelde zich onbehaaglijk in deze situatie. Hij zocht een smoes en ging naar huis om zijn roes uit te slapen.

“Lieve Bjarne wil je met mij trouwen?” naast Bjarne stond een in het wit geklede Gerard.
Het duurde lang voordat Bjarne wakker werd uit zijn bizarre droom.

Schrijver: Bjarne Gosse, 19 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 402

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)