Mei 1984 2
Drie uur lang had Bjarne, met Frits de kater op schoot, gedichten gelezen van bekende dichters uit het buitenland. Bjarne dacht weer aan Emma en haar veelzijdige belangstelling voor alles en nog wat. Emma hield van dieren en poëzie. Ze hadden het vaak samen over dieren en poëzie.
Het wonderbaarlijke van dieren was dat ze je iets konden vertellen zonder er woorden bij te gebruiken. Bij mensen ontstond er altijd ruis, omdat de betekenis van veel woorden niet voor iedereen hetzelfde was.
Het kwam vaak door de achtergrond van mensen, het milieu waar ze vandaan kwamen. De gevoelswaarde was voor iedereen anders, het was een uiterst beroerd lapmiddel om de onuitgesproken wereld zichtbaar te maken, zonder dat er twijfel ontstond over of het eigenlijk allemaal wel zo veel waarde had.
Emma Petronella had de gave om iemand te doen geloven dat alles wat zij zei veel belangrijker was dan dat een ander had te vertellen. De jeugdige Bjarne werd er onzeker door. Maar het fascineerde hem ook. Zijn bewondering voor de vrouw die hij beminde ging ver. Verder dan hij zelf kon overzien.
Bjarne Gosse wist ook dat er mensen waren die deze twijfel niet hadden, omdat ze een plek hadden, en hun denken konden begrenzen met de zaken die er voor hen toe deden. Zij functioneerden in de maatschappij en konden zich ongelimiteerd bedienen van de etiketten en de typeringen die de samenleving hen had geboden.
Het wonderbaarlijke van poëzie was dat je tussen de regels kon lezen. De woorden die niemand zei waren plots te lezen.
Het fijne van dieren was dat ze niet aan mensenzaken dachten.
Voldaan door al het interessante leesvoer en de warmte van Frits ging Bjarne die avond vroeg slapen.
Drie dagen later was de afspraak met Esther Bevillia. Ze was kritisch over het werk van Bjarne. Het was expressief en het had zeker beeldende kwaliteiten. Hij maakte volgens haar wel kans om aangenomen te worden op de kunstacademie. Ze adviseerde zelfs om met twee werken mee te doen aan een aankoopronde voor beeldende kunst in Amsterdam. Esther was een beleefde erudiete vrouw. Bjarne kon redelijk volgen wat ze aan het vertellen was. Hij moest er mee doorgaan, dat was inmiddels duidelijk geworden. Het bezoekje duurde drie kwartier en toen zwaaide Bjarne haar uit, vol goede moed, met een nieuwe opdracht in zijn leven.
Een foto in een enveloppe. Afzender Joop van Teil, dierenjournalist te Amsterdam. Een werk van Peter Halm aan de wand in zijn fraaie grachtenpand. En nu had die dekselse Peter dus een tweede serie gemaakt, naar aanleiding van de studies van Bjarne.
Opnieuw probeerde Bjarne Gosse de voorjaarsblues wat kleur te geven door te gaan dansen in een discotheek in de binnenstad van Utrecht. Bjarne kwam er Arthur tegen die gedronken had. Hij was verrast om Bjarne te zien en het leek hem blij te maken. Hij had de afbeelding van een beer op zijn shirt.
Bjarne bleef niet lang want hij had geen zin om te drinken. Toen hij op de terugweg door de stad liep kwam hij Gerard Vroeg tegen. Het ging niet zo goed met hem. Hij was opnieuw werkeloos geworden door de economische crisis en hij vroeg Bjarne of hij geld van hem kon lenen om eten van te kopen. Omdat Bjarne Gosse hem aardig vond gaf hij hem vijf gulden. Dan had hij in ieder geval iets te eten de volgende dag. Wel vreemd dat hij wel geld had gehad om wodka te drinken. Hij zag er verwaarloosd uit. Zijn gezicht was ingevallen en het leek alsof hij al drie weken dezelfde kleren droeg. Een te grote spijkerbroek en een shirt vol met vuile vlekken. Wat was er met Gerard aan de hand?
Bjarne was moe, hij gaf hem de vijf gulden en nam vluchtig afscheid. Bjarne voelde zich niet lekker in zijn vel zitten. Hij dacht aan de erotische gedichten van Gerard Vroeg en Bjarne merkte dat Gerard behoefte had aan liefde.
Dit keer waren er geen wolken om Bjarne Gosse naar huis te brengen. Het begon te regenen. Het had geen zin om zich te haasten. Hij was toch al kleddernat. De regen viel veelvuldig en met grote druppels op zijn onrustige lijf. Haast had helemaal geen nut.
10 mei 2022
Geplaatst in de categorie: overig