Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Zomer 1985

Hetgeen eerst onmogelijk leek, was toch voltooid! Bjarne had eindelijk zijn diploma gehaald. Er werd een feest georganiseerd voor de geslaagde scholieren. Bjarne hield er van zich uit te sloven op de dansvloer. Hij vroeg een tijgerin uit de andere klas ten dans en ook Trudy maakte furore als aandachtstrekker met haar fraaie ingestudeerde lichaamsbewegingen.

Met een vriend van school ging Bjarne liftend naar de Pyreneeën in het zuiden van Frankrijk. Het was een vreemde vakantie vol met bizarre dromen. Het liften beviel Bjarne voor geen meter. Ze stonden soms urenlang tevergeefs te wachten en het reizen duurde op die manier erg lang.

Het verblijf in de bergen was een leerzaam avontuur. De vriendin van Jurgen kende er Franse hippies die in wigwams leefden en er al jaren een alternatieve leefstijl op nahielden. Daar hoorden ook mysterieuze rituelen bij. Twee keer was Bjarne Gosse getuige en een keer was hij deelnemer van deze sessies. Op een dag trok hij zich terug en dronk hij een fles wijn leeg. Jurgen en Bjarne hadden ruzie. Bjarne Gosse zat voor de tent een verhaaltje te schrijven om naar Emma op te sturen. Het ging over een jongeman die en wolf tegenkwam en vrienden met het dier werd.

Toen Bjarne Gosse tenslotte weer terug in Nederland was kon hij op school zijn diploma ophalen. Emma was bij de uitreiking aanwezig. Ze gaf zijn verbaasde ouders een grote bos bloemen en een enthousiaste felicitatie. Later vertelde ze Bjarne dat zijn verhaal over de jongen en de wolf haar gelukkig had gemaakt.

Omdat Bjarne Gosse nog ingeschreven stond in Amsterdam als woningzoekende, kwam hij in aanmerking voor een kleine woning in een nieuwbouwcomplex in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. De oude Amsterdamse buurt waar Bjarne eerder drie jaar bij zijn ouders had gewoond voordat hij naar Utrecht vertrok. Het was zijn eerste eigen huurwoning. Een kleine woning met een badkamer en een keuken en een kleine gevelkachel. Een woning voor starters.

Bjarne Gosse was tweeëntwintig jaar oud toen hij weer terug in Amsterdam woonde. Hij was opgelucht dat hij uit de beklemmende situatie met zijn steeds dominantere hospita was verlost.

Emma was verbijsterd geweest dat Bjarne niet in Utrecht was blijven wonen. Ze had hem uitgelachen in de kroeg, nadat Gerard Vroeg uit de school was geklapt door het domweg te vertellen. Had ik maar vaker thuis moeten zijn, spookte er door haar gedachten. Gerard Vroeg probeerde haar te versieren. Hij maakte geen kans, haar hart was vol met Bjarne.
Hij had de huur niet opgezegd, ze kon zijn leven onmogelijk maken, maar ze wist dat hij het zwaar had. Ze zat in Amerika bij haar tante toen hij zijn spullen verhuisde. Ze wilde geen ruzies meer en ze realiseerde zich dat ze had gefaald. Hij zou wel op bezoek komen, wanneer ze in de voormalige danszaal ging wonen. Dan kon ze op de piano voor hem spelen en liedjes zingen die ze zelf had vertaald. Uiteindelijk had Bjarne het recht zelf te weten wat hij ging doen in zijn leven. Maar haar mening was niet onbelangrijk.
In dezelfde buurt waar Bjarne woonde, woonden ook zijn ouders en zijn jongere broer Tom, die ernstige psychische problemen had.

Op een zondagmiddag in augustus kwam Bjarne, Alfons Bortano tegen in de stad. Ze raakten aan de praat en Alfons vroeg of Bjarne een keer model wilde staan voor tekensessie met als onderwerp het menselijke portret.
Bjarne stemde toe uit pure nieuwsgierigheid. Hij hoefde er niet voor uit de kleren, een glimlach op zijn gezicht was voldoende. Hij kreeg er niet voor betaald, maar mocht na afloop een van de schetsen mee naar huis nemen. Het waren studies voor de portretten die Alfons maakte voor een tentoonstelling.

Schrijver: Bjarne Gosse
18 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.3 met 3 stemmen 183Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)