Inloggen
voeg je column toe

Columns

EEEEEEEEEEEh Book

Het is eindelijk herfst. Heerlijk! De kachel staat aan en ik zit opgekruld in mijn grote stoel met een boek. Zo een lekker dik boek, waar ik helemaal in verdwaal. Af en toe neem ik een slokje rode wijn, want dat hoort bij stormachtige herfst dagen. Mijn stoel staat voor de televisie, dat vind ik fijn. De bewegende beelden geven mij het gevoel in de wereld te staan en niet alleen in mijn woning. Als het journaal begint, leg ik mijn gehavende boek met losse pagina’s en veel ezelsoren, want het is de 3e keer dat ik het lees, even weg. Zo af en toe wil ik weten wat er zo een beetje aan zin en onzin in de wereld gebeurt.
‘Het E Book verovert de wereld’.
Het E Book. Ik heb er wel eens iets over gelezen, maar me er nooit echt in verdiept. Het E Book. Een klein hanteerbaar beeldscherm met een geheugen voor tien tallen boeken, die je kunt downloaden. Zoals de verkoper verteld: ’Lekker handig voor de vakantie”. Verschillende voorbijgangers van Manuscripta beamen dat giechelend. ‘Het neemt weinig ruimte in. Dus geen overbagage meer. En je hoeft ook geen bladzijdes meer om te slaan. En boven alles is het milieu vriendelijk. Er worden geen bomen meer gekapt voor papier. Het boek van de toekomst.’
Ik maak even een klein rekensommetje. Een E Reader, want die heb je nodig, kost rond de 200 euro. Een gezin tegenwoordig heeft gemiddeld 2 kinderen. Dus samen met pa en ma, als ze nog samen zijn, is dat al gouw 800 euro. Want 1 e reader is natuurlijk niet te doen. Je download voor ieder 4 boeken, samen 16, gemiddelde prijs, 20 euro per boek. Je gaat met vakantie, dus geen dure zware literatuur. Het totaal van deze lezende familie, die met vakantie gaan, is dan 1120 euro. Dat is niet niks. En dan moeten ze nog met vakantie. De overbagage opmerking gaat dus niet op. Niet voor een gezin met een modaal inkomen. Laat staan dat een groter gezin met een beneden modaal inkomen.
Ik zie grote voordelen van deze digitale boeken. De nieuwe Centrale openbare bieb aan het IJ, kan een andere bestemming krijgen. Want als alle boeken digitaal zijn heb je nog maar een paar, goed beveiligde, kamers nodig voor de opslag van de boekbestanden. Goed beveiligd ivm het eventuele virus of andere elektronische problemen. Het mag natuurlijk niet gebeuren , dat alle geschreven werken, die nu digitaal zijn, verzwolgen worden in Cyberspace. We doen dit al met alle televisie programma’s. Natuurlijk hebben we wel een selectie gemaakt van wat we willen bewaren. Ook handig met het zogenaamd uitlenen van boeken. Want als we het boek niet op tijd terug sturen, wist het geheugen vanzelf. En boekverbranding gaat over in het woord boekimplosie, met een druk op de knop.
Scholen kunnen ook hun voordeel hier uit halen, maar dan moeten de kinderen wel 3 a 4 E readers hebben. Vaak sla je twee of drie boeken tegelijk open bij het studeren. Het scheelt wel in de rugklachten en hernia’s van brugpiepers. Geen zware tassen meer.
Het milieu zal zeker hier zijn voordeel van krijgen. Alle dames- en herenbladen alleen nog maar downloaden en wissen als ze gelezen zijn. Dat scheelt heel veel papier.
Ja! Ik ben het eens met het E book. Lezen is toch altijd al alleen iets geweest voor een kleine elite groep. De rest van de mensen heeft genoeg aan tv. Ik weet ook heel zeker, dat alle schrijvers het met mij eens zijn. Geen vervelende signeersessies meer en het Boekenbal volgen we wel per webcam.

Schrijver: Helli Monshouwer, 7 september 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 2 stemmen 169



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Douglas Eckstein
Datum:
24 november 2010
Email:
hyprdrv2earthlink.net
Nice review Helli, but I still prefer my paper books, sometimes the e-book works for me... maybe. Cheers!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)