Inloggen
voeg je column toe

Columns

REPUBLIEK

Het houdt niet op. De kranten en tijdschriften staan al dagen vol met artikelen, heel oude foto’s, oude foto’s, recente foto’s, interviews en terugblikken in verband met de naderende pensionering van mevrouw Van Amsberg. Radio en televisieprogramma’s zijn doordrenkt van allemaal op hetzelfde neerkomende beuzelarijen van koningshuisdeskundigen, royalty-watchers en voorzitters van Oranjeverenigingen.

Ze zijn het allemaal eens. Onder een oranje vergrootglas wordt sterk overdreven alles aangestipt wat ze goed heeft gedaan, terwijl ze alleen maar heeft gedaan wat ze moest doen. Slaafs een streng protocol volgend af en toe iets in de openbaarheid doen, op staatskosten mooie reizen maken, op staatskosten dure recepties en feesten geven en op staatskosten een peperdure huis- en hofhouding erop na houden. Ze heeft die baan gekregen uitsluitend op grond van het feit dat ze geboren is. Binnenkort mag haar zoon haar werk overnemen. Alleen omdat hij in dat gezin is geboren. En omdat hij de oudste is.

De zoon die niet bepaald uitblinkt in intelligentie. De zoon die zich het liefst in het openbaar vertoont in operette-uniform met veel medailles (weet iemand waarmee hij die verdiend heeft?). De zoon die trouwde met de dochter van een man met een crimineel verleden. De zoon die zeer bedreven is in het werpen van toiletpotten en winnende hockeyvrouwen knuffelen.
Er is de laatste dagen weinig aandacht voor de andere kant van deze oranje medaille. Wie heeft het nog over het bijzonder ondemocratische karakter van een koningshuis? Wie praat over deze ridicule geldverslindende overblijfselen van een feodaal verleden? Wie durft de massahysterie te kapittelen?

Val het koningshuis aan en je krijgt de cliché argumenten.
Het koningshuis is traditie. Het is echter niet zo moeilijk om het gevaar van het in ere houden van tradities aan te geven (denk aan vrouwenbesnijdenis, ritueel slachten, stierenvechten, enzovoorts).
Het koningshuis is belangrijk voor internationale contacten waar onze economie ook de vruchten van plukt. Ach, zouden landen met een president die een charmante glimlach-echtgenote heeft, niet net zoveel orders in de wacht kunnen slepen?
Het koningshuis bindt een volk, heeft een symboolfunctie. Zeker, de eenvoudige massa heeft behoefte aan identificatiemodellen, sprookjeswerelden waar men bij weg kan dromen.

Om met het laatste argument rekening te houden, zou de republikeinse visie wellicht uitgebreid kunnen worden met de idee om binnen de republikeinse staatsvorm een protocollair ‘koningshuis’ te creëren. Ik denk daarbij aan een verkiesbare koning(in). Iedereen in Nederland kan zich kandidaat stellen en de gekozene is dan voor een bepaalde termijn koning. Zoals bij carnaval de schutterskoning. Hij of zij krijgt een passende, overzichtelijke woning en de taken zijn uitsluitend van ceremoniële aard, zeg maar: linten doorknippen en wc’s weggooien. En natuurlijk gaan ze één keer per jaar ergens naar een dorp waar volwassen mensen dan mallotig met vlaggetjes mogen zwaaien.

Het volk kennende (dat het voor elkaar kreeg Pim Fortuyn als grootste Nederlander te kiezen), krijgen we dan typen als Jan Smit als koning, of Johan Cruyff of André van Duijn. Of Gordon. Geweldig toch?
Het is dan democratisch, kostenbesparend en functioneel. We creëren een democratische, ordentelijke, eigentijdse republiek en het volk kan blijven zwijmelen.
Net zo hard als nu.

Schrijver: J.H.W. Heilloos, 31 januari 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.4 met 9 stemmen 245



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
20 februari 2013
Dit gehele betoog is een argumentum ad hominem en in deze zeer ongepast.
Er zijn zo wie zo argumenten pro en contra aan te voeren wat het koningshuis betreft, maar deze pro's en contra's hebben niets te maken met de leden hiervan. Binnen de parlementaire democratie is het koningshuis een groot goed en zo diep geworteld in de Nederlandse samenleving, dat deze regeringsvorm niet moet worden veranderd.
Het is ook een drogreden om te denken dat iemand die door het volk is gekozen het beter zou doen omdat deze gekozen vertegenwoordiger meer dan de helft van de stemmen heeft. We hebben nu een parlementaire democratie waarin de regering ministeriële verantwoordelijkheid moet afleggen aan het parlement. De koning kan niet gedwongen worden om af te treden. Het volk heeft direct of indirect invloed op het beleid dat de samenleving regelt. Dit komt door de liberale grondwetsherziening van 1848. In de grondwet staan de regels voor de overheid en de controle hierop door het volk via het parlement.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)