Inloggen
voeg je column toe

Columns

Emigreren naar Spanje. Les 1: Espaans...

Toen de architect begon uit te leggen hoe de bouwtekeningen in elkaar zaten besefte ik dat 40 uur Spaanse les in NL niet voldoende was geweest.
Elk Tv-programma over emigratie, of het Nederlands, Brits of Duits is, toont mensen die zeggen “Ach Spaans? Dat leer ik toch snel en zoveel beter in de praktijk”.

Dat dat tegenvalt weet iedereen die het op die manier heeft geleerd. Een Engelse schrijfster zei ooit: “Lesson one: take a spanish lover”. Dat zal inderdaad de snelste manier zijn, als er tenminste niet teveel andere Nederlanders in de buurt zijn waarmee je toch Nederlands blijft praten.

Nee, als ik, achteraf gezien, iets anders zou doen, was het wel eerst goed Spaans leren (of natuurlijk eerst die Spaanse “lover” zoeken…).

Nu, na 20 jaar Spanje, weet ik ook dat wij de eerste tijd veel teveel haast hebben gehad. Als je hier iets goed wilt regelen moet je daar de tijd voor nemen. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat zoveel mensen naar Spanje willen omdat ze de drukte en de stress willen ontvluchten en vervolgens met net zoveel drukte, haast en stress hun zaakjes hier denken te moeten regelen.

Bij het goed spreken van de taal hoort ook een goed begrip van de Spaanse cultuur.

Voor veel Nederlanders is het bij de Spanjaarden met de paplepel ingegeven idee dat buitenlanders in het algemeen, en Nederlanders in het bijzonder, rijk zijn en graag teveel geld uitgeven, niet bekend. Als je dus met je krakkemikkige Spaans “even” iets wilt regelen, kun je er donder op zeggen dat je dat veel geld zal kosten. Hiervoor geldt in het algemeen de regel dat je geen haast moet HEBBEN, veel moet praten maar nooit moet ZEGGEN dat je geen haast hebt. Als je dat wel zegt kost het niet alleen toch teveel geld, maar kan het ook wel bijna eeuwig duren voordat je iets voor elkaar hebt.

De meeste Spanjaarden geven ook nimmer toe dat er een probleem is. Als er toch wel degelijk een probleem is wordt dat ontkend, verstopt, verborgen of weggewerkt.
Het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt was een probleem met een rioolpijp. Er was, met enige haast, een afvoerpijp in de grond gelegd die aan moest sluiten op een bestaande pijp. Toen de nieuwe pijp aankwam bij de bestaande, bleek dat er een 10 cm hoogteverschil was. Nu kwam het goed uit dat de opzichter niet aanwezig was. De betreffende werknemers hebben dus royaal beton om de niet passende pijpen gestort, zodat er toch een hechte verbinding tussen de 2 uiteinden ontstond. Grond erover en niemand kon zien dat er iets niet goed was.
Toen de opzichter weer terug was leek alles mooi geregeld en het water stroomde prima weg. Opzichter blij dat alles toch nog op tijd af was, werknemers blij dat hij alles goed vond en dus was er geen probleem meer.

Dat de afvoer na 2 maanden niet zo goed meer doorliep en er veel tijd in moest worden gestoken om het probleem op te sporen en op te lossen was niet meer het probleem van de 2 eerste werknemers.

Concluderend: wat zou je anders hebben gedaan? De taal goed spreken, goed luisteren naar de Spanjaarden, de Spaanse cultuur (proberen te) begrijpen en natuurlijk eerst onthaasten en dan rustig en langzaam je project opzetten.

Schrijver: Juan, 12 september 2014


Geplaatst in de categorie: verhuizen

4.0 met 3 stemmen 194



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
12 september 2014
Email:
moi636yahoo.com
Na het lezen van het bericht dat in Spanje een flat van 47 verdiepingen is gebouwd zonder lift, kan ik maar één conclusie hebben: niet zo bijster slim, is het wel?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)