Inloggen
voeg je column toe

Columns

TEN HEMEL SCHREIEND

Wat te doen, hoe je op te stellen, als je nog jong bent en weet dat je ongeneeslijk ziek bent.
Het televisieprogramma Over Mijn Lijk volgt wederom een groep jonge mensen tussen de eenentwintig en vijfendertig jaar die ongeneeslijk ziek zijn. Een van de deelnemers is pas zesentwintig en stelde een bucketlist samen met dingen die hij nog wil doen voor het zover is.
Een verlanglijstje maken zouden wij zeggen. Bungeejumpen, een parachutesprong maken en vader worden zijn drie van zijn nog vele wensen. Halverwege de lijst staat ook: een triootje. Wat een grootspraak!

Ik kwam het woord bucketlist voor het eerst tegen in een film met die titel; een ontroerend en toch met humor gelardeerd drama met Jack Nicholson en Morgan Freeman als twee patiënten met kanker die nog een aantal dingen gedaan willen hebben voor hun overlijden

Ik werd zelf ook ooit geveld door de ziekte, maar had geluk, overleefde en een van de eerste dingen die ik wilde doen was voor Zwarte Piet spelen en met kerst een levend standbeeld inhuren; een engel. Als ik mezelf zie als zesentwintigjarige, ik had een groot godsbesef, weet ik dat ik ondanks dat, in paniek zou zijn geweest, maar uiteindelijk troost zou hebben gevonden in de religie. Andere tijden, andere zeden als babyboomer.

Natuurlijk hebben de deelnemers aan het programma ook hun desperate momenten. Alleen worden die voorlopig nog zoveel mogelijk omzeild, genegeerd en diep weggestopt. Een trio.
Wie denkt daar nu aan met de dood voor ogen. Toch hoopte een van hen die gaan sterven op een Iets en dat het mooi zou zijn als dat er echt was.
Hoe gaat het programma met een naam die zo cru is voorbij aan de diepe ernst die komt kijken bij de dood, maar goed, ik ben gelukkig geen jongere meer die anno 2014 moet dealen met de dood. Bij mij zit er altijd een vogeltje op mijn schouder dat zegt: ‘Wat zou je doen als je nu zou sterven?’ Het zit er sinds ik het boek las dat geschreven werd door een oud-student, naar aanleiding van de gesprekken die hij voerde met zijn ongeneeslijk zieke professor;
Tuesdays With Morry.

Dat de IS wrede misdaden begaat en in Twente de eekhoorns dood uit de bomen vallen, is iets wat mensen die gaan sterven niet bepaald zal bezighouden. Laat staan zoiets onzinnigs als de zwarte Pieten discussie. Vrienden, dierbaren, elke seconde die je nog hebt, wil je nog bewust meemaken.

Ten hemel schreiend is het eigenlijk allemaal. Ook voor de jonge moeder die afscheid moet gaan nemen van haar kind en een jonge vrouw van wie de vriend niet wil trouwen voor haar dood, omdat hij zich te jong voelt om straks weduwnaar te zijn!
In Nederland sterven gemiddeld vierhonderd mensen per dag.

Het is herfst en ook voor het boomblad lokt de humus. Een blaadje zou dan kunnen zeggen:
Ik trek al krom, zo broos worden mijn nerven, de strohalm zal mij niet lang kunnen dragen, ik hunker naar het zijn in aardse lagen en velen zullen weet ik met mij sterven.’
Zijn mensenlevens werkelijk als gras, dat komt en gaat? Shakespeare dichtte ooit:

Mijn liefde is in oorlog met de Tijd;
Ik dicht, terwijl hij alles openrijt’.

En Robby Williams zingt: ‘When I’m feeling weak, and my pain walks down a one way street, I loke above, and I know I’ll be always blessed with love, and as the feeling grows, she breathes flesh on my bones, and when love is dead, I’m loving angels instead. Een schrale troost?

Schrijver: Anneke Haasnoot, 16 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 7 stemmen 100



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
17 oktober 2014
I do my best, Joanan, bless you in your humble writer's home. Ik ga er spontaan hoog Engels van spreken. Beetje onder invloed van Blavatki's biografie die ik momenteel lees. Ik hef het glas op jou.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 oktober 2014
Een sekstrio als laatste wens vind ik ook behoorlijk duf en stuffgerelateerd. Alsof seks het hoogste genot op aarde zou zijn!
Wat te denken van muziek, poëzie en schilderkunst, mon Dieu nog aan toe! Of Robin, die zingt over het beminnen van engelen, al dan niet gekend op aarde! De spiritualiteit is nog lang niet voldoende ontdekt en beleefd. Jezus hamerde ook steeds op het veel belangrijker hiernamaals en dat we van daar uit hier op aarde moeten leven. Vanuit een spiritueel contact met het Hogere, zoals eens de Egyptenaren deden. De Azteken en de andere Indianen. De Kelten en de sjamanen. De goeroe's in India en de wijze tovenaars in Tibet.
Verfrissend, Anneke, hopelijk wil je ons nog meer verrassen met je unieke zienswijze vanuit je erudiete patriciërswoning vol peperdure kunstvoorwerpen en een ruimgevulde wijnkelder!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)