Inloggen
voeg je column toe

Columns

Voorstel voor een ander beleid t.a.v. inzendingen en reacties

Omdat ik voor mijn werk veel lees over religieuze onderwerpen, volg ik op verschillende sites discussies over christendom en spiritualiteit. Daarbij is het me opgevallen dat de sfeer op dat gebied de laatste jaren steeds meer is verhard. Het heeft er alle schijn van dat het steeds moeilijker wordt om op een redelijke, niet-veroordelende en niet-agressieve manier hierover met anderen van gedachten te wisselen.

Wie over een account bij een dagblad of een ander publiek medium beschikt, kan in alle vrijheid zijn opvattingen - het liefst in begrijpelijk Nederlands en min of meer onderbouwd - publiceren. Godzijdank bestaat hier vrijheid van meningsuiting. Als we anderen niet al te grof beledigen, voor nazi uitmaken of als seriemoordenaar afschilderen, mogen we schrijven wat we willen. Laten we daar dankbaar voor zijn.

Problematisch wordt het pas als je bij discussies over religieuze onderwerpen te maken krijgt met mensen die je woorden bewust verdraaien, je allerlei motieven toeschrijven die je helemaal niet hebt, je bespotten, of helemaal door het lint gaan omdat een element van je artikel of verhaal kotsneigingen bij hen oproept - alsof je iets afgrijselijks hebt gedaan dat met geen digitale pen valt te beschrijven. Dergelijke vandalen - een ander woord heb ik er niet voor - zijn tegenwoordig in groten getale actief op de sites van dagbladen, al zijn ze ook op sommige literaire sites te vinden.

Een pantoffelparade van dikke ikken, zolderkamerzeloten, anonieme scheldkanonniers, lasteraars en gefrustreerde zonderlingen trekt in een lange stoet op tal van sociale en journalistieke media voorbij. Om herkenning te voorkomen lozen ze in negen van de tien gevallen hun onderbuik onder allerlei schuilnamen. Lekker makkelijk en lekker laf. Ingaan op hun gescheld en getier heeft doorgaans weinig zin, want elke reactie die je daarop geeft - hoe zinnig en weloverwogen ook - roept altijd weer nieuwe verwijten en beledigingen op.

Deze trend lijkt steeds sterker te worden, en heus niet alleen bij discussies over religie. Wie denkt dat het allemaal wel meevalt, moet voor de aardigheid maar eens een stuk publiceren waarin hij onder woorden brengt wat hij gelooft. Maar ook een stuk over integratie, migranten, racisme of de PVV is voor dat doel heel erg geschikt. Voordat je het weet krijg je anonieme dreigmails of word je door een roedel digitale wolven neergesabeld en door de modder gesleurd. Zelf ben ik jaren geleden na het publiceren van een artikel waarin ik kritiek leverde op racisme met de dood bedreigd. Uiteraard gebeurde dat anoniem.

We zijn een behoorlijk gek landje geworden. Absoluut. Maar we moeten ook het lef hebben om tegen internetvervuilers op te treden. Daarom pleit ik voor een maatregel die aan veel ellende een einde kan maken: zorg ervoor dat het op sociale media en op de websites van dagbladen alleen mogelijk is om met vermelding van voor- en achternaam te publiceren, en gooi alle anonieme bijdragen en reacties onmiddellijk weg. Stel bovendien verplicht dat reageerders ook hun e-mailadres onder hun reactie vermelden.

Tien tegen één dat de sfeer daardoor een stuk verbetert. Het is immers vooral de mogelijkheid om anoniem op anderen af te geven die pantoffelhelden in staat stelt om anderen af te branden terwijl zij zelf heerlijk buiten schot blijven. Een uitzondering zou wat mij betreft mogen gelden voor verhalen over (en reacties op) gevoelige, persoonlijke onderwerpen, waarbij de schrijver zich kwetsbaar opstelt. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan slachtoffers van seksueel misbruik, discriminatie, geweld en intimidatie.

Hoewel ik lang voorstander ben geweest van de mogelijkheid om onder pseudoniem te publiceren, denk ik dat dit voor redacties en moderatoren zo veel werk oplevert, dat het veel slimmer is om die optie in het vervolg te blokkeren.
Bij de Leeuwarder Courant hebben ze goede ervaringen met deze maatregel. Als je tegenwoordig wilt reageren op een bijdrage op hun site, ben je verplicht om in te loggen met je Facebookaccount. Ordinair gescheld komt daardoor niet meer op hun webpagina's voor.

Natuurlijk zijn er ook mensen die zich hierdoor niet laten afschrikken. Zelfs onder eigen naam dumpen zij zonder blikken of blozen hun ranzigheid op het internet. In die gevallen zou de redactie onmiddellijk moeten ingrijpen om het brulaapje tot de orde te roepen en zijn schotschriften van de site te verwijderen. Het schijnt gewoon niet anders meer te kunnen. Ook op het internet moet voortaan gelden: wie niet horen wil, moet voelen.

Laten we er met zijn allen voor zorgen dat open, zinvolle discussies mogelijk blijven en niet de ene site na de andere door digitale tokkies wordt bevuild. Anders lopen we het risico dat steeds meer mensen vertrekken en alleen nog een paar zeloten elkaar het overgebleven territorium betwisten.

Dat geldt ook voor nederlands.nl. Naar mijn smaak is deze site erg waardevol. Ik heb hier vaak gepubliceerd en veel mensen leren kennen en waarderen. Daarom draag ik deze site een warm hart toe. Maar een strenger beleid t.a.v. het plaatsen van inzendingen en reacties lijkt me gewenst. Ik ben er zeker van dat zoiets de sfeer ten goede komt en meer lezers zal stimuleren om zelf eens iets in te zenden.

Schrijver: Hendrik Klaassens, 16 mei 2015


Geplaatst in de categorie: internet

3.1 met 16 stemmen 252



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
16 mei 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Hallo Joanan, ja, dit voorstel is zeker uitvoerbaar. Ik heb het even nagekeken, maar om spammers en internettokkies te bestrijden kun je sinds kort bij een heleboel dagbladen alleen nog maar reageren via Facebook. Die bladen zijn:
- Leeuwarder Courant
- Dagblad van het Noorden
- Leidsch Dagblad
- Noord-Hollands Dagblad
- Haarlems Dagblad.

In dit artikel zet Alexander Pleijter, lector 'Journalistiek en Innovatie', de voor- en nadelen van het verplicht reageren via Facebook op een rijtje. Zijn conclusie is dat de voordelen groter zijn. www.denieuwereporter.nl/2011/10/leeuwarder-courant-verplicht-reageerders-tot-facebook-dat-zouden-meer-sites-moeten-doen/.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 mei 2015
Je voorstel ligt op de metershoge stapel 'Mogelijk uitvoerbaar', maar nu even serieus, weledele heer Hendrik, je moet als de donder naar Sittard, zie Wim's bewering, echt werk aan de winkel, kerel!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)