Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een den Uyltje

Nu schijnt het in Enschede weer uit de hand te lopen. Grimmig zegt de krant.
Er is in dit land naar mijn idee sprake van een angstig uitgestrekt ozongat aan moreel leiderschap.
Hoe vaak de Ruttes, Samsoms of Pechtolds ook zeggen dat je met je poten etc.., hoe meer olie er op het vuur gaat. Geen van de door ons gekozen leiders heeft het natuurlijke overwicht en de overkoepelende uitstraling om het volk tot rust te manen. Geen indrukwekkende speeches op 3 netten nationale TV, geen soundbites die erin hameren, geen vertrouwenwekkende eerlijke verhalen over wat u en mij te wachten staat. Maar korte nietszeggende en obligate tweets en statements voor de microfoon van naar sensatie hunkerende media. Goede bedoelingen die geen enkel respect afdwingen.

Gegijzeld tussen de kwaadaardige vocabulaire van Wilders, het gebrek aan eigen visie, het ontbreken van Europese daadkracht en bevreesd voor de peilingen, schijnt niemand de moed te hebben om luid en duidelijk te zeggen dat onze samenleving voor een transformatie staat. Dat we in onze geschiedenis op een breuklijn terecht gekomen zijn. Dat onze zelfgenoegzaamheid tot het verleden gaat behoren, dat we met een constante instroom van potentieel nieuwe Nederlanders zullen moeten leven, waarvoor we plaats zullen moeten maken. Dat daar geen ‘Piemel -of de fik erin’ tegen bestand is. Grote woorden hebben we nodig, hoopgevend perspectief en geen gepiep. De historische botheid van de Nederlander kon in het verleden nog weleens gemuilkorfd worden door iemand met alom aanvaard gezag, maar is verworden tot
een hersenloos gebrul waarin alle frustratie over de naweeën van crisis en ongelijkheid in de samenleving in meeklinken. Niemand laat zich nog door feiten in de ‘luren’ leggen, de burger is zo doorgeïndividualiseerd dat de eigen waarheid boven elk verstand prevaleert.

Onder de indruk ben ik alleen door de broodnuchtere Staatssecretaris Dijkhof die zonder vergoelijkende glimlach zegt waar het op staat. En die het, als een van de weinigen, lukte om in de Kamer Wilders het bos in te sturen met de opmerking dat hij geen antwoord geeft op onjuiste constateringen. (‘waarom vluchtelingen wel alles krijgen en eigen volk niet.., of zoiets)
Het enige dat wellicht helpt is een Den Uyltje:
‘Het wordt nooit meer wat het was.’
En geldt dat niet op elk moment voor alles?

Schrijver: trawant, 1 november 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 15 stemmen 144Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
3 november 2015
Niek ik zeg als 'vanouds' alleen maar: GOAL!

Hub Trawant hup....
Naam:
An Terlouw
Datum:
3 november 2015
Een DIJK van een column die staat als een huis. Nee de tijd komt niet terug van onze Uyl, helaas. Die wist in 2 woorden te zeggen waarom en waarop. Het leven verandert en de mensen in Den Haag blazen te hoog en te goor van de toren. Heel graag gelezen.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 november 2015
Ik ben blij dat je deze leiderschapscrisis en de onvermijdelijke globale dooreenvloeiing en opschudding van voorheen op ras, kleur, welvaart, taal of religie gebaseerde enclaves van gelijkgestemden, op zo'n heldere manier aan de orde stelt, beste Trawant. Ik zat al een tijdje te broeden op dit thema, vanaf het moment dat op DWDD dhr. Plasterk proclameerde dat 'grote woorden' uit de tijd zijn en dat 'toneelspelen' niet goed valt bij het Nederlandse Volk. Gelukkig doe jij dat nu, en beter dan ik voor elkaar kon krijgen. Misschien hebben we een volksbeweging nodig die bij nederlands.nl begint..
Naam:
Len Cornelis
Datum:
1 november 2015
Zo mag een column wel zijn. Met een standpunt over actuele zaken en vingers op zwakke plekken. En verwoord in helder proza. Goedbedoeld gepiep, dat is raak getypeerd over de bijdragen van de politici. Fijn, zo'n tekst op deze mooie site. Verfrissend, scherp en goed gedoseerd. Als ik dat zo mag stellen. Ja, dat mag ik wel zo stellen.
Naam:
mohair
Datum:
1 november 2015
Zo die staat! Mee eens. En geweldig geschreven.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 november 2015
Zeer scherp geschreven, als een visionair leider. Van mij mag je het in de Tweede Kamer voorlezen, dat schudt die deftige pionnen even flink wakker. Toch ben ik niet bang voor een aardverschuiving in ons land, daar de meeste asielzoekers zich wel zullen invoegen, want anders krijgen ze hier geen poot aan de grond en blijft onze welvaart voor hen op verre afstand, wat ze juist niet willen. Dus is de inburgeringscarrière een noodzaak voor hen en zullen eventuele botsingen met boze nationalisten vanzelf uitblijven. De soep wordt niet zo heet gegeten als ze opgediend wordt. Al die paniekzaaierij kun je met een korreltje zout nemen. Ik zou maar niet meedoen aan die collectieve angstpsychose, die ons door de media door de strot wordt geduwd. Noch aan die softy reclames, die vluchtelingen reduceren tot zielige niemandallen, die voorgoed getraumatiseerd zijn, terwijl de meesten bijzonder opvallende veerkracht tonen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)