Inloggen
voeg je column toe

Columns

Blauwe Maandag

De derde maandag in januari is ooit door iets of iemand verklaard tot meest depressieve dag van het jaar. Dat wist ik wel, maar ik was even vergeten dat het afgelopen maandag de derde maandag van deze maand was. Totaal onvoorbereid kan ik met terugwerkende kracht constateren dat het zonder twijfel de meest zwarte dag van dit kalenderjaar voor mij geweest is, tot nu toe. En ik hoop dat het waar is dat het dus de meest depressieve dag van het jaar is, want dan heb ik het ergste gehad, en ziet de rest van het jaar er een stuk beter uit.

Nou dacht ik dat die dag zwarte maandag heette. Maar op internet staat dat het blauwe maandag heet, wat ik volkomen onlogisch vind. Blauw is een mooie kleur die helemaal niet deprimeert. Vervolgens lees ik op de 'onfeilbare' wiki dat de meest depri dag de laatste maandag in de volle week van januari zou zijn, in plaats van de derde maandag. Dat zou betekenen dat die verdoemde dag er a.s. maandag nog aan zit te komen. Het zal toch niet waar zijn... Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Ik zoek nog even verder. Ene psycholoog Arnall heeft de hele theorie van meest depressieve dag van het jaar bedacht. Want de feestdagen zijn voorbij, het geld is op, de dagen zijn nog steeds kort, de serotonine tot een dieptepunt gedaald, en enig leuk vertier zoals vakantie is nog lange niet in zicht. Een andere psycholoog, ene Holmes, heeft in reactie daarop de laatste maandag in januari tot meest gelukkige dag verklaard. Want we krijgen het eerste salaris van het jaar bijgeschreven, de kerstschulden zijn verdwenen, de dagen lengen weer, en we boeken een zomervakantie.

Het moraal van dit verhaal: ook bij psychologen is het glas half vol of half leeg. Ik ga in deze met Holmes mee en verklaar aanstaande maandag tot meest vrolijke dag van het jaar.

Wie mee wil doen:
1. Ga de komende dagen veel naar buiten bij daglicht.
2. Zorg voor voldoende licht en verlichting in huis.
3. Omring jezelf met vrolijke kleuren, haal bijvoorbeeld een kleurig boeket bloemen in huis, koop veel kleurig fruit en maak een mooie, kleurige fruitschaal voor jezelf, of leef je creatief uit met kleurige potloden, krijt, verf, enz.
4. Neem voldoende rust, slaap en ontspanning.
5. Eet en drink producten die het serotonine verhogen, magnesium en/of vitamines B bevatten, allemaal goed voor het humeur. Een banaan bijvoorbeeld kan wonderen doen (bevat magnesium, heel goed ook voor de bloeddruk).

Wie desondanks toch nog last van depressieve stemmingen blijft houden, of mensen in de naaste omgeving kent waarbij een bloemetje de dag niet opfleurt: kijk naar Jinek van woensdag 20 januari (op herhaling 21 januari 00.20 uur en 15.40 uur), waar aandacht wordt besteed aan het Depressiegala dat maandag 25 januari a.s georganiseerd wordt om aandacht te vragen voor de ernstige ziekte die depressie heet.

Schrijver: Gabriëla Mommers, 21 januari 2016


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.8 met 8 stemmen 328



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 januari 2016
Mijn column is op de radio voorgelezen!
Jawel!
Door onze eigen An!

Op Lokale Omroep Krimpen, en ik kon het live meeluisteren op de website, vanochtend om 11.10 uur. Mijn lieve moeder luisterde ook mee!

Voor wie het leuk vindt, de column is gesproken - door An! - terug te luisteren op:
www.lokaleomroepkrimpen.nl/

- menu 'programma' openen
- klik op 'uitzending gemist'
- zoek zaterdag 23 januari 11.00 uur 'Kijk op Krimpen' (2e uur)
- klik op geluidssymbool: 'online afspelen in LOK Mediaplayer'

Eerst komt lokaal nieuws, dan liedje van Claudia en Waylon (ik mis je zo graag) en dan (na tien min) An met de column!

Dank je wel, An :)
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 januari 2016
Je hebt gelijk, An, er klopt helemaal niks van. We krijgen wat aangepraat, en als maar genoeg mensen het geloven, dan is het opeens zo. Self fulfilling prophecy noemen de Engelsen dat. Een zelfvervullende voorspelling. Nou, dan voorspel ik bij deze dat mijn hele verdere leven vanaf nu een feest is! Nog even erin geloven, en klaar!

Heel goed Joanan, dat je nog even wijst op het verschil tussen de blauwe maandag depri gevoelens en echte depressies. Die differentiatie trachtte ik op het einde van de column ook nog te maken door te verwijzen naar het Depressiegala waar aandacht voor het laatste wordt gevraagd. Want daar ging het natuurlijk om. Niet om Jinek, die toevallig wel daar aandacht aan besteedde.

En heel goed ook dat daar een vrouw zat die uitlegde hoe belangrijk het is om hulp te zoeken en een diagnose te laten stellen. Zij had in eerste instantie medicatie gekregen van een huisarts voor depressie, terwijl later bleek dat ze manisch-depressief was, en daar horen weer heel andere medicijnen bij. Dus altijd even laten doorverwijzen voor een juiste diagnose, en bij twijfel: niet inhalen, en voor een second opinion gaan.

Want een echte depressie, daar moet je niet alleen mee blijven lopen!
Naam:
An Terlouw
Datum:
21 januari 2016
Hoi meissie, er klopt geen moer van zoveel is zeker en BLAUW is een mooie kleur. Depressies krijg je niet omdat de een of andere depressieve idioot er een dag naar noemt, welnee. Want geloof me: in mijn omgeving lopen genoeg depressievelingen die niks met de " welke kleur maandag" dan ook te maken hebben. Aanstaande maandag maakt daar geen uitzondering op...echt niet. Leuk geschreven
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 januari 2016
Ik dacht eerst dat je het over 'Blauwe maandagen' van Arnon Grunberg zou hebben, ook een lekkere antidepressiva. Blauw wordt geassociëerd met de blues en niet zozeer met die rustgevende kleur. Denk aan de dichtbundel 'De taal als blauw' van Boudewijn Maria Ignatius Büch, waarvan ik een eerste druk bezit. Denk ook aan 'I Don't Like Mondays' van The Boomtown Rats. Wie boeken in januari een zomervakantie? De al te rijken neem ik aan, want Jan met de Pet kan dat wel schudden, ook al heeft die juist na jarenlang geen vakantie te hebben genoten daar veel en veel meer recht op! Je vijfstappenplan is goedbedoeld, maar voor werkelijk depressieve mensen een kolderachtige aanfluiting. Bovendien is naar Eva Jinek kijken vragen om ernstige verhoging van een depressie!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)