Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Toestand in de Wereld

Twan Huys, ons deskundige en modebewuste polder-model, een bronsgroen-eikenhouten, van enkele ontsierende frontale voren voorziene, kruising tussen George Cloony, Jon Hamm en Tom Cruise, mocht deze week zijn oogverblindende licht weer laten flonkeren over de laatste ontwikkelingen in de Amerikaanse politieke situatie.

Het resultaat was wederom van een ijzingwekkende diepgang. Hij had, zoals immer, de batterijen van zijn breinlamp opgeladen aan de noodgenerator van derde-dag-adventisten als CNN, NYT, WP, TM, BBC en andere verkondigers van het enige juiste evangelie der westerse wereld, dat ons als via een infuus, vanaf WO-II dagelijks rechtstreeks in de bloedbaan wordt toegediend.

In het Haviken-nest van het Pentagon, dat een van de hoofdkwartieren is van het wereldwijde Militair-Industrieel-Complex, nauw gelieerd aan de NATO, fladderen generaals zenuwachtig door de gangen nu de schoppenboerse burgerman-president de een na de andere troef in de vorm van decreten op de speeltafel smijt.

Ook de Kraaien van de rechterlijke macht krassen luidruchtig van gekrenktheid, nu deze vastgoed-handelaar hen heeft geplukt en bestempeld tot 'zogenaamde' rechters. En dat alleen omdat ze de Amerikaanse Universiteiten zochten te beschermen tegen leegloop van buitenlandse studenten.

De Reuzenpanda's van de Pers en de Bavianen van de Nieuwszenders hebben vanaf de inauguratie openlijk de oorlog verklaard aan de druk kwetterende parkiet van Pennsylvania Avenue nummer 1600, die via de vrijbuiters kanalen van internet en Twitter hun eerbiedwaardige status negeert.

Ook de Nederlandse bladen voelen hun hegemonie bedreigd en bieden forse kortingen op tijdelijke abonnementen, om te voorkomen dat ze de greep op de publieke opinie mocht ontglippen.
Bijkomend motief is de stemming van onze nationale poppenkast, door middel van vele vormen van verwarring, in veilige voorgebaande paden te leiden.

Vlak nadat de verliezer van de US verkiezingen definitief was verslagen, zond zij een, in een galmende marmeren hal opgenomen, 'waarschuwing' de wereld in die ons allen moest inprenten dat er een aanslag op ons gezonde verstand beraamd werd door verspreiders van 'namaak-nieuws'.

Dit was, bleek later, de officiële aankondiging van het fenomeen 'dubbelspraak' dat sindsdien heeft gezorgd voor het zich ongebreideld vermenigvuldigen van het aantal dubbele bodems, waarvan ieder weldenkend mens de eerste laag al eeuwenlang voor lief heeft genomen als men te maken kreeg met politici, machthebbers, directeuren, autoverkopers en levensverzekeraars.

Nu niemand meer weet wat waar is en wat niet, en nu niet meer achterhaalbaar is met welke omkering van de feiten we in dit specifieke geval te maken hebben, zijn we godzijdank, misschien, verlost van de ziekelijke collectieve neiging om 'het gezag' klakkeloos te geloven.

Of deze onduidelijkheid een psychologische emancipatiebeweging op gang zal brengen, is maar zeer de vraag.

Voor sommigen zal het betekenen dat ze dieper gaan graven naar de oorzaken, de voorgeschiedenis en de motieven die zich afspelen achter het scherm van de krantenkoppen en de nieuwsbeelden.
Voor anderen kan het betekenen dat ze moedeloos en murw zich afwenden van deze wereld van manipulatie en deceptie.

Wat het vertrek van Generaal Flynn betreft (waar Twan over sprak), vermoed ik dat de Haviken een Pyrrhus overwinning hebben behaald, of dat de oranje oppercommandant een loper-offer heeft gebracht.
De architecten van de nooit ontdooide koude oorlog kunnen alleen rustig slapen als de grote tegenstellingen in de wereld, de natte droom van wederzijdse en multilaterale nucleaire dreiging, elke dag verder escaleert.
Met als grote profiteurs het miljarden verslindende en kannibalistische conglomeraat van de oorlogsmachinerie.

Waarom moest Flynn vertrekken?
Omdat hij, de leugen van de 'Russische hackers' doorziende, (die de verkiezingsuitslag zouden hebben proberen te beïnvloeden), via zijn jarenlange informele Russische contacten, liet doorgeven dat Putin de sanctie (het verbannen van 35 Russische diplomaten) die de vorige Potus als cadeautje voor de huidige had achtergelaten, diende op te vatten voor wat die was:
ketelmuziek voor de Bühne
opium voor het volk
spierballenvertoon

En als aankondiging dat de nieuwe Potus, voor zover het in zijn macht ligt,
zou proberen de bloeddorst en geldhonger, het machtsvertoon en de oorlogszucht, de expansiedrang en de stationering van troepen aan de grenzen van Rusland, van het dolgedraaide militair-industrieel-complex in toom te houden.
(en hopelijk ook de massa-surveillance, de opschorting en inperking van burgerrechten, de militarisering van de politie, de privatisering van de gevangenissen, de bestraffing van drugsgebruik)

En dat vinden ze in het vijfhoekige witte gebouw in Arlington niet leuk!

Snap je? Twan?

Schrijver: Ton Hettema, 16 februari 2017


Geplaatst in de categorie: geweld

2.3 met 6 stemmen 891



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
18 februari 2017
Onder 'tongue-in-cheek' versta ik heel wat anders. Hettema gebruikt hele vette smeerolie en bombardeert de lezer met al of niet geslaagde beelden en vergelijkingen. Dat is zijn goed recht. Maar daarmee is het nog geen 'tongue-in-cheek'. En een column vergelijken met een gebruiksaanwijzing is onzin. Overigens zijn handleidingen vaak slecht te lezen, zoals wij allen weten.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
17 februari 2017
Inhoud:
Een andere visie dan die we elke dag voorgekauwd krijgen. Altijd welkom.
Vorm:
Ik houd wel van die stijl, van tijd tot tijd. "Tongue in cheek" heet dat. Een column is tenslotte geen gebruiksaanwijzing.
Naam:
Karel Jong
Datum:
16 februari 2017
Op zich actueel en als column geslaagd door eigenzinnige visie. Minder sterk vind ik de rijstebrij van vergelijkingen en het gebruik van veel bijvoeglijke bepalingen of opsommingen. Anders gezegd: het zou stukken minder wollig kunnen. En ook nog wel korter. Mijn indruk is dat Ton graag 'literair' wil schrijven. Op zich niks mis mee. Echter, binnen de structuur van een column lijkt mij dat hier overbodige en geforceerde mooischrijverij. Maar dat is wellicht een kwestie van smaak.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)