Inloggen
voeg je column toe

Columns

Betutteling

‘Ik heb het beste met je voor’, zegt iemand die iets van me wil wat ik niet wil. ‘Ik zeg dit voor je eigen bestwil’, zegt een ander die het niet met me eens is en mij wil overtuigen van zijn gelijk.

Betutteling. Het komt op vele manieren in onze samenleving voor. Mensen die aan de deur komen zeuren dat het echt voor je eigen bestwil is dat je overstapt naar een andere energieleverancier. En als je aangeeft dat je daar geen interesse in hebt, presteren ze het tegen je te zeggen:"Dus u gooit zomaar uw geld door de goot?" Het is een verkooptruc waar ik meteen de deur bij dichtdoe. Drogredenen. Manipulatie. En dat is met alle betutteling zo.

Betutteling. Meestal wordt het zo genoemd als het door vrouwen gedaan wordt. Doet het man hetzelfde, dan heet het vaak 'paternalisme' of 'dominantie'. Een genderneutraal woord is 'bevoogding'. De Engelse noemen het: 'to belittle someone'. En dat is precies wat het is. Je maakt die ander kleiner. Het is kleinerend, denigrerend, beledigend. Waarom denken mensen dat ze een ander volwassen mens kunnen vertellen wat die doen moet?

Ik kan me niet heugen dat ik ooit tegen iemand zei: "Ik heb het beste met je voor". Het is een zin die impliceert dat jij denkt beter te weten wat goed is voor die ander dan die ander zelf. Ik vind het een raar fenomeen dat mensen denken beter te weten wat goed is voor een volwassen ander dan die persoon zelf. Ik geef mijn hele leven al adviezen aan mensen, zowel privé als ook professioneel. Wat ik daar steevast bij zeg is dat die ander zelf altijd het beste weet wat goed voor hem of haar is. Ik kan alleen hardop meedenken, maar nooit zei ik tegen iemand ‘vertrouw me maar, je moet dit doen, en ik heb echt het beste met je voor."

Ook het feit dat zoveel mensen op die manier met kinderen omgaan, geeft te denken. Juist kinderen moet je leren zelf afwegingen te maken en hun eigen beslissingen te nemen, zodat ze zelfstandige volwassenen worden die weten wat ze willen. Kinderen weten heel goed wat ze willen en wat wel of niet goed voor ze is, maar het hele maatschappelijke opvoedsysteem - 'wij weten wat goed is voor jou'- leert ze af om naar hun eigen zuivere gevoel te luisteren. Vervolgens moeten ze als volwassenen jaren in therapie om dat gevoel weer terug te vinden en op zichzelf te durven vertrouwen.

‘Vertrouw me maar, ik weet wat goed voor je is, en ik heb het beste met je voor.’ Als iemand dat tegen je zegt, wees dan op je hoede. Blijkbaar is deze persoon niet geïnteresseerd in wat jij vindt en voelt. Er is blijkbaar een agenda die belangrijker is dan jouw welzijn.

--- --- ---

Deze column is een bewerking van mijn eerder verschenen column 'Vertrouwen' in de Nieuwsbrief van 23 oktober 2011 van de Partij voor Mens en Spirit, ook gepubliceerd in het Verenigingsblad 'In Verbinding' van de Nederlandse Vereniging Voor Transformatiewerk (NVVT) van 24 december 2011, en vervolgens gepubliceerd op deze site op 2 oktober 2014.

Schrijver: Gabriëla Mommers, 31 maart 2018


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.8 met 5 stemmen 163



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
1 april 2018
Mooi stuk, ik trap er nog steeds vaak in. Daarom is het voor mij een goede "reminder".

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)