Inloggen
voeg je column toe

Columns over psychologie

Over 'Onder vijanden' van Tommy Wieringa

In de NRC van 15/16 februari 2020 staat op pagina 2 de column 'Onder vijanden' van de door mij zeer gerespecteerde schrijver Tommy Wieringa. Dit is dus een column over een column. Na de krant te hebben doorworsteld, bleef de column van Tommy bij mij hangen, de rest niet. Hij opent zijn betoog met het feit, dat hij een fel tegenstander van de 'dwaalleer van het stabiele genie Baudet' is en dat hij daarmee op heel wat weerstand stuit. Hoge bomen vangen veel wind en dat demonstreert Tommy maar even. Ene Leny B. heeft uit reactie op een column van Tommy al zijn boeken verscheurd en weggegooid. Alsof daar iemand van wakker ligt. Leny Botterik is gewoon te achterlijk om inhoudelijk op een andere mening in te gaan. Het doet me gek genoeg toch wat aan de boekenverbrandingen van de nazi's denken, dat waren namelijk ook geen intellectuele hoogvliegers. Daarna wordt het ernstiger en citeert Tommy het pseudoniem Jack Erazor Bonestaak, die schreef 'Zullen wij anders een volkertje spellen op jou homo'. Volkertje zonder hoofdletter is al meteen een hint richting zijn niveau van denken. Met 'spellen' bedoelt deze dreigende agressor waarschijnlijk 'voorspellen'. Met 'wij' waarschijnlijk zijn ondergrondse Hells Angels bende in Oude Pekela. Maar dat 'homo' kan ik helemaal niet in verband met Tommy brengen, want Tommy is zo hetero als maar kan en gelukkig getrouwd en vader van enkele kinderen. Het kan dus niet anders, dat Jack de Ripper een hekel aan homo's in het algemeen heeft. Dat lijkt mij overigens op zich veel erger dan een hekel aan het gedachtegoed van Thierry Baudet hebben.

Dan is er nog ene Martha P., die schrijft 'Ik ben misschien wel jou volkert'. Dit gaat dus om Facebookberichten, die Tommy gelezen heeft. Volgens mij projecteert die volkse Martha Pantserdivisie alle frustaties over haar exen op Tommy. Al deze mallotige en knullige bangmakerijen zijn een reactie op een verkeerd geïnterpreteerde recensie over een column van Tommy in 'De Dagelijkse Standaard'. Daarin werd onterecht gesteld, dat Tommy hoopt, dat de 'racistische en boosaardige' Baudet een Volkert van der Graaf tegen komt. De krant rectificeerde dat al snel in een vraagstelling, maar 'de honden waren toen al los, scheldwoorden en doodswensen waren mijn deel', schreef Tommy. Tommy concludeerde, dat hij nog nooit met zijn eigen zogenaamde vijanden sprak en als een echte gentleman verstuurde hij een FB-vriendschapsverzoek naar Leny, Martha en Jack. Je vijanden liefhebben, is immers een prachtige, christelijke manier van communiceren. Het drietal zal in ieder geval behoorlijk in de war geraakt zijn. Mogelijk dat Calamity Martha Jane haar op de zwarte markt in Luik gekochte pistool nu uit diepe schaamte in de Waal pleurt. Van die aankoop zijn trouwens beelden beschikbaar en er loert al dagenlang een arrestatieteam op haar. Haar aankondiging, die door Tommy's column overal is verspreid, zette de internationale, geheime diensten meteen in actie.

Tommy wordt vervolgens wijsgerig en probeert zijn vriendschapsverzoeken te onderbouwen met een uitlating van de flegmatische diepdenker en de maiskauwende, vaak goedgemutste flierefluiter Bas Heijne over het feit, dat wij ons beter kunnen inspannen om ons daadwerkelijk in andere ervaringen dan die van onszelf te verplaatsen. Dat Tommy een idealist is, blijkt maar weer eens uit zijn slotzin: 'Als ze mijn vriendschapsverzoek accepteren zal ik vragen om een ontmoeting, en daarvan, als ik het overleef, op deze plaats verslag doen. Ik maak me nu al zorgen om Tommy. Meent hij dit trouwens echt of is het literaire overdrijving? En wat moeten wij met die tussenzin 'als ik het overleef'? Moeten we hem niet tegen zichzelf beschermen? Is zijn vrouw het met deze Wild West actie eens? Worden het niet drie gruwelijke duels? Gaat hij met of zonder een verdedigingswapen op pad? Krijgt hij beveiliging mee? Is premier Rutte op de hoogte? Maakt deze dappere actie deel uit van zijn nieuwste roman? Is hij nog wel toerekeningsvatbaar? Gaat hij verkleed als Baudet? Moet ik als collega-schrijver niet alvast mijn hulp aanbieden? Als scherpschutter op een dak bijvoorbeeld. Maar waar gaat hij met die drie holle suikerbieten afspreken?

Snappen die drie trieste losers nou echt niet dat het een hele grote eer voor hen is om door één van de allergrootste schrijvers van Nederland te worden uitgenodigd om zijn FB-vriend en zelfs zijn levensechte vriend te worden? Al was het maar even ergens met hem een kopje koffie of een pintje drinken. Menige Wieringa-fan zou zoiets maar al te graag willen en zij krijgen het zomaar in hun schoot geworpen, terwijl ze zulke lelijke dingen over hem gezegd hebben. Hoe groot is de kans dat zeg maar één van deze boosaardige roofvissen gaat bijten? Misschien worden ze wel door Tommy in de val gelokt, want dat kan ook nog. Hebben ze het lef om zo'n grote schrijver te ontmoeten? Durven ze oog in oog met hem te gaan zitten? Durven ze hun spervuur aan gal dan nog te herhalen? Wat ik weet van de mensensoort is, dat die altijd onvoorspelbaar zal blijven, hoe minutieus je die ook in kaart denkt te hebben. Mensen reageren altijd anders dan je denkt of verwacht. Daarom vrees ik voor het leven van Tommy. Daarom wil ik graag dat hij in het echt minder lef vertoond, dan in zijn woorden. Voor mij hoeft hij de held niet uit te hangen, voor mij hoeft hij niet aan te tonen, dat die drie gifslangen aaibaar kunnen zijn, voor mij hoeft hij bepaalde natuurlijke kloven tussen de mensen niet op een artificiële wijze te dichten. Wat mij betreft vind ik zijn ideële statement genoeg.

Schrijver: Joanan Rutgers
16 februari 2020


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 171



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
17 februari 2020
Ik lees de columns van Tommy Wieringa ook met grote belangstelling en ben telkens weer verbijsterd over zijn door diepe haat en verachting opgestookte, maar in zalvende, geruststellende, quasi redelijke zinnen verpakte, oorlogsvoering tegen o.a. Thierry Baudet.
Ik denk dat zijn animositeit uiteindelijk terug te voeren is op zoiets simpels als jaloezie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)