Inloggen
voeg je column toe

Columns

Taalmachtig

In Nederland zou het medialandschap worden gedomineerd door zes grote mediabedrijven; NPO, DPG Media, Talpa Network, Mediahuis Telegraaf Media Group (TMG), RTL Group en Sanoma Media.
Over Mediahuis TPG en DPG media (gezeteld in België) is geschreven dat zij meer dan 85% van de printmarkt in handen hebben. Drie aanbieders zouden 75% van de televisiemarkt en 72% van de radiomarkt beheren. Als je ziet hoeveel kranten en zenders (tv en radio) er zijn en tot wat een kleine hoeveelheid eigenaren deze is terug te leiden, snap ik wel beter waarom ik veel zaken als een eenheidsworst zie, weinig interessants of vernieuwends.

We leven in een tijd waarin niets meer vanzelfsprekend lijkt. Zelfs onze taal is daar onderdeel van geworden. Met de jaren zie ik steeds meer hoe de media bij machte is om taal te gebruiken in het debat om diverse onderwerpen te sturen en te manipuleren. Dagblad Trouw bijvoorbeeld springt daar stevig op in en lijkt wel een van de graadmeters te zijn van welke kant het op lijkt te gaan. Zoals met de uitspraak van de hoofdredacteur, dat wanneer je het woord blank gebruikt je geassocieerd kunt worden met extreem rechts. Er werd later nog wel geschreven dat je het in context moet zien. Helaas was dit in zijn eerste schrijven niet duidelijk geworden. Ik vind dat er niets mis is met het woord blank en heb daarnaast niets met extreem rechts. Sowieso ben ik van mening dat het links en rechts politiek georiënteerd zijn achterhaald is of zou moeten zijn, het blijft hokjesdenken.

Communiceren vind ik nog niet zo eenvoudig en doordat ‘men’ tegenwoordig vindt dat woorden niet meer kunnen, zie ik ook hoe moeilijk communiceren gemaakt wordt. Nu mag je bijvoorbeeld dik en lelijk niet meer gebruiken als typering van personages, censuur in het boek van Roald Dahl. Ook werden sommige typeringen genderneutraal gemaakt. Sensitivity readers (of proeflezers) hebben teksten aan laten passen om ze bij de tijd te brengen en voor iedereen toegankelijk. Hoe groot was die groep en wie bepaald dat iets voor iedereen toegankelijk wordt met de zienswijze van die groep?
Voor mij is dit net zoiets als met onderzoeken. Een percentage mensen onderzoekt een percentage van iets en dan wordt dit vaak gebracht als gemiddelde of meerderheid. Het gaat niet over de daadwerkelijke grootte van bijvoorbeeld de bevolking. Voor mij is dit cijfertjesgegoochel en geen afspiegeling van de werkelijkheid. Manipulatie alom en veelal in theoretische zin. Laat taal weer machtig worden in de juiste proporties en niet iets waarin je je verslikt.

... Er is veel gedoe rondom de betekenis van taal. Hoe nog te communiceren zonder een ander op de tenen te staan? ...

Schrijver: Jet Rood
1 maart 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 142



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jet Rood
Datum:
2 maart 2023
Email:
jetroodhotmail.nl
Een zeer indrukwekkende film die je bijblijft met een indringende boodschap.
Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
2 maart 2023
De taalvrijheid blijven verdedigen. Denkend aan de film 'Braveheart', waarin Mel Gibson Sir William Wallace speelt. Hoe Sir Wallace rond zijn 35-ste in de Tower of Londen op een gruwelijke wijze werd vermoord en hoe hartverscheurend en taalmachtig Mel Gibson uiteindelijk 'Freedom!' krijst.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)