Inloggen
voeg je column toe

Columns

Diversiteit in de stad, hoe mooi is dat?

Sinds vorig jaar help ik mee in het onderhoud van de Natuurtuin in mijn stad. Dit soort activiteiten daar moet je in meegroeien. Wat moet er gedaan, wie doet wat en wat is gewenst om te blijven staan en wat niet aan planten. Onkruid daar spreken wij niet van.
Afgelopen vrijdagochtend heb ik daar mijn steentje weer bijgedragen. Ondanks dat er af en toe een buitje viel was het aangenaam weer om in te werken. Deze ochtend was de wens om op een bepaalde plek zuring te verwijderen. Deze waren al mega uit de kluiten gewassen. Mijn collega knipte de zaden eraf en ik ging de grond met een greep en spade te lijf om de wortels eruit te krijgen. Zowaar nog geen gemakkelijk sjouwtje (Westfries dialectwoord) waarbij toch wel enige spierkracht nodig was. Vandaag heb ik dus ook spierpijn. Achteraf kijk ik met een goed gevoel terug op de gedane arbeid.

Een Natuurtuin is een wild stukje tuin waarin diverse planten en dieren hun plekje vinden. Het is een plek die door de jaargetijden heen de schoonheid van de natuur laat zien. Het is een plek waar je nog kan genieten van de stilte, iets wat in een stad toch wel een unicum is.
De tuin is een onderdeel van een groter gebeuren, het Hertenkamp Enkhuizen. Hieronder vallen ook een kinderboerderij met onder meer herten en lama’s, een theetuin, dagbesteding voor cliënten die hier willen werken, een educatiegedeelte (waaronder schooltuinen met een pluktuin op een andere locatie) en het kent een bezoekerscentrum. Op deze plek is tevens een Enigmahuis ondergebracht voor mensen die behoefte hebben om in contact te komen met anderen wegens eenzaamheid, ziekte of een vol hoofd. Daarnaast zijn er in de ruimte waar deze mensen samenkomen ook steeds afwisselende exposities van kunstzinnigheden als schilderen en fotografie. Zeer de moeite waard om eens te komen bekijken.

Deze plek aan de rand van de stad is een plek waar jonge gezinnen en/of grootouders met kleinkinderen graag vertoeven om hun spruitjes iets mee te geven van dier en natuur. Op de schooltuinen leren de kinderen dat voedsel van de grond komt en wat voor een groeiproces daarbij komt kijken. Een aantal jaren geleden had een school afgezegd en konden volwassen buitenstaanders ook een stukje grond bemachtigen en zo meedoen met het leerproces van de kinderen. Destijds heb ik mij aangemeld en heb twee seizoenen meegedraaid. Het was voor mij weer even terug naar de tijd waarin ik opgroeide in een tuindersgezin. Als kind was ik niet zo bewust bezig met de groeiprocessen, dat was mijn vaders taak. Het is mooi om te zien hoe kinderen hier op deze plek vertrouwd raken met de flora en fauna die een onmisbaar aandeel leveren in ons menselijk bestaan.
Al met al is het een zeer diverse sociale smeltkroes op een locatie in een mooi groen plantsoen waar je heerlijk kunt vertoeven.

Schrijver: Jet Rood
5 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 5 stemmen 179



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)