Inloggen
voeg je column toe

Columns

De aarde is mooi maar het gedoe erop...

Een prediking liet mij weer even herinneren dat de aarde een mooie plek is maar dat hetgeen erop plaatsvindt minder mooi is. In een gastblog van Frans-Willem Deliën op de site van Veerhuis for the earth las ik dat het woord wereld dat wij gebruiken voor de aarde afkomstig zou zijn van ‘were’, dat man of mens betekent, en ‘eld’, dat leeftijd of tijdperk betekent. Wereld zou dan het tijdperk van de mens betekenen. Het is een zienswijze die mij past.
Dit jaar nog vroeg ik mij af of ik wel van mensen houd. Ik kwam tot de conclusie dat ik wel van hen houd maar niet zo van hun gedoe, en dat dat gedoe soms heel klein is maar toch gedoe. En met gedoe bedoel ik verbaal en non-verbaal gedrag en hoe zij tot besluitvormen komen zowel zakelijk en/of privé en hoe zij hierdoor in relatie met een ander mens komen te staan.

Communiceren met mensen die je niet begrijpen is tegen dovemansoren gericht. Mensen die alles wat je zegt, voorlegt of bedoelt negatief interpreteren of uitleggen en er een eigen verhaaltje van maken dat een compleet eigen leven gaat leiden. Naarmate ik ouder word, bemerk ik steeds vaker dat communicatie veel complexer is dan menigeen beseft. Veelal doet men een mededeling die achteraf gezien totaal niet weergeeft wat het gezegde eigenlijk inhoudt.
Als voorbeeld: een verhuurmedewerker van een wooncorporatie vertelt mij als huurder dat in een nieuw te betreden woning een warmtepomp aanwezig is en dat er elektrisch gekookt gaat worden. Als huurder denk ik alleen elektriciteit af te gaan nemen maar dat blijkt later niet zo te zijn. De verhuurmedewerker vergat te vertellen dat er een hybrideketel aanwezig is wat inhoudt dat wanneer de warmtepomp te weinig warmte aan kan maken deze ketel automatisch overgaat op gasafname. Het zijn kleine details.

Nu kan ik nog over de rampspoed op de wereld door mensen veroorzaakt beginnen, de crisissen op gebied van klimaat en natuurrampen en al wat niet meer, maar dat ga ik niet doen. De kranten, televisie en internet staan er al vol mee. Om niet te verzanden in een stroom van continue boosheid, frustratie en teleurstelling kan ik mij maar beter focussen op hetgeen er aan mooiheid is. Dat wat zich laat aanschouwen in zijn grootsheid en pracht zoals de natuur. Gister liep ik buiten in de zon en genoot van de kleurenpracht van de florawereld, de hommels en de vlinders. Koolwitjes kruisten mijn pad en een van hen bleef even om mij heen dansen op mijn wandelpad en verlichtte hiermee mijn gedachten. Soms zijn dit op het moment nogal donkere gedachten vanwege een huidig mensengedoe.

Het verleden heeft mij geleerd dat wanneer ik moeilijkheden op mijn pad ondervind en ik naar oplossingen zoek, er mensen op mijn pad komen van wie ik leer en daardoor als mens groei. Het brengt veranderingen intern en extern met zich mee waardoor ik een aangenamere leefwereld voor mijzelf kan creëren. Met sommige gezette stappen in mijn leven help ik soms ook andere mensen hun levenskwaliteit te verbeteren zonder dat ik weet dat het op dat moment gebeurt. Dit zijn momenten waarover mensen mij later in hun leven vertellen. Doordat wij als mensen door doorleving beter gaan begrijpen hoe complex ons bestaan werkelijk is gaan wij inzien dat gedoe vaak ontstaat doordat we van onze oorspronkelijke existentie af zijn geraakt.

Schrijver: Jet Rood
21 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.0 met 5 stemmen 151



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)