Inloggen
voeg je column toe

Columns

De herrijzenis van een democratie

Regeren betekent heersen, besturen. Het houdt in over een land regeren, een volk regeren. Regeren is vooruitzien waarbij machthebbers voortdurend rekening dienen te houden met de toekomst (Bron: van Dale).

Voor mijn gevoel staan wij als land voor een uitdagende tijd waarin er, mits mensen integer hun rug recht kunnen houden, grote hervormingen in de politiek zouden kunnen plaatsvinden. Het vergt een lange adem van mensen op de juiste tijd en de juiste plaats. Velen voelen zich geroepen maar slechts weinigen zal het gegeven zijn om hier een bijdrage in te kunnen leveren, zal blijken.

Nederland zou een democratisch regeringsmodel kennen. Democratie betekent letterlijk volksheerschappij of volksmacht. Een onderdeel hiervan is het stemrecht waarmee volksvertegenwoordigers gekozen kunnen worden, gemachtigd door de kiezer om ons land te besturen.
Een land besturen zoals dit nu al decennia lang gaat heeft laten zien dat het zijn langste tijd gehad heeft. Het zijn steeds dezelfde partijen die de dienst uitmaken, of door de grootste partij te zijn of door meeregeren in een coalitie. Vele kiezers voelen zich al lang niet meer vertegenwoordigt door deze manier van regeren en zien Nederland ook niet meer als een democratie.

Vaak met de beste bedoelingen en uit idealisme beginnen mensen aan een loopbaan in de politiek. Al snel belanden velen in een deceptie wanneer zij zien hoe het in de werkelijkheid eraan toe gaat en hoe weinig er veelal in te brengen valt wanneer je niet in de coalitie bent opgenomen. Maar ook kun je het eigenlijk nooit goed doen in de politiek, er zijn altijd mensen die het ergens niet mee eens zijn. En dan hebben we het over plannen van de regering, wetswijzigingen, enzovoorts. De ontevredenheid onder de mensen is sterk gegroeid de afgelopen jaren wat zich onder meer laat zien in de haatuitlatingen en doodsbedreigingen op sociale mediakanalen.

Sinds de val van het kabinet dit jaar zijn er diverse politici die hebben aangekondigd uit de politiek te stappen om diverse redenen. De politieke dossiers zorgen voor hoofdbrekens en crisis op crisis zou zich hebben opgestapeld waaraan nog weinig politici hun vingers willen branden. Maar ook vinden diverse politici het tijd worden om ruim baan te maken voor een nieuwe generatie.

Wat staat ons nog te wachten? Mogen wij als volk hoop hebben op echte politieke veranderingen? Erover praten is niet hetzelfde als het ook doen en doorzetten, wat er ook aan tegengas komt. Zijn er politici met ruggengraat die echt een andere koers durven te varen? De hedendaagse manier van politiek bedrijven zou hierdoor een langzame dood kunnen sterven om weer op te staan als een volwaardige democratie die er echt voor de mensen is.

Schrijver: Jet Rood
30 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 228



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)