Inloggen
voeg je column toe

Columns

Weer over het klimaat

Hopelijk ben je net zo blij als ik dat er voor het weer geen programma bestaat met instellingsmogelijkheden, het zou dan elke dag oorlog zijn. We hebben op het moment nog prachtig zomerweer. Mensen spreken nu al van nazomer maar naar mijn weten is de zomer tot 21 september een vast gegeven. De temperaturen liggen deze dagen in mijn omgeving in de middag rond de 25-27 graden.

Gistermiddag kwam ik een oud-politieke partijgenoot tegen bij mijn Fysiocentrum. Hij had net een behandeling ondergaan bij de manuele therapeut waar ik ook voor mijn afspraak kwam. Hij had mij laatst opgezocht, zo zei hij, maar kwam aan de vaste deur. Als ik hem nog wilde zien in de nabije toekomst dan moet ik er rekening mee houden dat hij over twee weken weer met zijn vrouw voor zes weken met de camper gaat toeren, naar de zon. ‘Maar het is toch mooi weer nu’, gaf ik hem mee. ‘Ja, maar of dat ook zo blijft…’

Voor mij is de buienradar een tool die ik graag mag raadplegen wanneer ik erop uit wil, te voet of met de fiets. Ik houd niet zo van natte kleding aan mijn lijf wanneer ik ergens naar toe ga. Wanneer ik natregen op weg naar huis ligt het iets anders, dan kan ik mij thuis omkleden.
In mijn middelbareschooltijd waren er altijd kinderen die weigerden een regenpak aan te trekken wanneer zij naar school fietsten. Liever kilometers in de regen fietsen en nat worden dan dat zij zich in zo’n pak hesen, dat was toch geen gezicht? Wanneer ik mij de koude, natte wintermaanden in die tijd, herinner ben ik maar wat blij dat ik zo’n pak had, want koud worden van natte kleren was ook geen pretje. Met name spijkerkleding duurde heel lang voordat deze opdroogden.

Als kind werd ik geacht op het land mee te werken. Het weer was dan niet altijd een welkome gast. De zon kon genadeloos op je huid branden wanneer de aardappelen zomers geoogst moest worden. Regen en vorst verkleumden mij tot op het bot wanneer de oogsttijd voor de bieten en kolen en dergelijke was aangebroken. Tegenwoordig doen vele machines het arbeidswerk waardoor mensen daar minder aan blootgesteld worden. Zelf noem ik mij een liefhebber van het weer in het voor- en najaar, niet te warm en niet te koud, hoewel het in de staart van het voorjaar en in de kop van het najaar toch ook erg warm kan zijn.

Het weer laat zich vaak moeilijk voorspellen. De afgelopen maanden heb ik de temperatuurverwachtingen in mijn weer app met de weken steeds zien veranderen. Buienradar zat er ook vaak naast en motregens worden in mijn ervaring al helemaal niet aangegeven. Dan moet ik denken aan de uitspraak: ‘Het kan vriezen, het kan dooien’. Ja, met het weer kun je alle kanten op.

In Nederland kennen we het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Dit instituut houdt zich bezig naast weersverwachtingen ook met klimaatverwachtingen. Het KNMI kijkt met de weersverwachtingen niet verder dan vijftien dagen vooruit vanwege de chaostheorie wat inhoudt dat een minieme verstoring na verloop kan uitgroeien tot een grote verandering.

Voor het klimaat maken zij scenario’s in plaats van verwachtingen die alleen uitspraken doen over het gemiddelde weer en de kans op extreem weer op de langere termijn. Deze klimaatscenario’s hebben meestal een beschouwingsperiode van 50 tot 100 jaar, het zijn mogelijke toekomstbeelden. De KNMI-klimaatscenario’s zijn gebaseerd op dezelfde bronnen als van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
Het KNMI zegt dat als gevolg van klimaatverandering het gemiddelde klimaat verandert, maar ook de kans op extremen. Extremen zouden anders veranderen dan gemiddelden zoals bijvoorbeeld de kans op toename van extreme neerslag, terwijl de gemiddelde neerslag afneemt. Scenario’s voor een toekomstig klimaat zouden dus informatie geven over zowel de gemiddelde verandering als de verandering in extremen.

Best een ingewikkeld verhaal, scenario’s. Het zijn prognoses, geen feiten. De meningen zijn verdeeld over de opwarming van de aarde, broeikaseffecten en de invloed van de mens op het klimaat. In Nederland wil de politiek graag dat de bevolking zijn best gaat doen om een bijdrage te leveren om aan de prognoses een wending te geven. Maar wanneer alleen Nederland en enkele andere landen op de aarde hieraan gehoor geven zal het niet zoveel effect hebben op het beoogde doel.

Schrijver: Jet Rood
6 september 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 5 stemmen 172



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
6 september 2023
Eigenlijk is dit geen column Jet. Het zijn bijeengeraapte (bekende) feitjes over het weer en het klimaat gelardeerd met een aantal persoonlijke ervaringen. Ik zie hier geen stevige opinie of uitnodigende hersenarbeid naar voren komen. Het is meer een opsomming zonder prikkelende basis.
Prima hoor maar voor de lezer niet bijster interessant denk ik. Gooi er eens een duidelijke mening tegenaan met een pakkend (uitnodigend) begin en een fraaie uitsmijter tot slot. Dit alles opbouwend positief bedoeld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)