Inloggen
voeg je column toe

Columns

Creatieve muzikale geesten

Mijn heengegane geliefde hield nogal van Rammstein. In de planning voor zijn 60e verjaardag lag een concert van de band in het verschiet. Helaas mocht hij dit niet meer meemaken. Hun teksten verrassen en sommige video’s zijn enigszins schokkend maar zeker ook spectaculair. Creatieve geesten, ongebreideld en taboeloos.
Zelf verras ik mijzelf soms dat ik muziek en video’s mooi kan vinden die soms enigszins macaber kunnen zijn. Ik kijk daar naar met het aspect van de creatieve geest die dit, al dan niet onder invloed, bedacht heeft. Want ja, drugs en alcohol in de popwereld, is iets waar menig artiest niet vies van is.

Ik google wat en stuit op het liedje ‘Stiekem’ van zangeres Maan met de Goldband. Van deze band had ik nog niet gehoord. Nu volg ik ook vrijwel niets meer van de hedendaagse muziek. Wel kijk ik bijvoorbeeld naar het programma ‘De beste zangers’, zo kom ik weer een beetje in aanraking met de huidige generatie muzikanten. Op internet zoek ik dan naar wat verdere informatie over hen en via Google kom ik dan weer van de een bij de ander. Van ‘Stiekem’ dus naar Goldband. De band blijkt dit jaar een van de artiesten op Pinkpop te zijn geweest en zijn behoorlijk succesvol. Wanneer ik hun concert op You Tube terug kijk en beluister begrijp ik wel waarom, de mannen hebben een mooie energie samen.

In een artikel van het AD zegt Karel Gerlach, de zanger van Goldband, dat hij wel van drank en drugs kan genieten. ‘Als ik dronken ben of iets heb gebruikt, maakt alles me minder uit. Dan interesseert het me niet meer om herkend te worden of de meningen van anderen te horen.’
Blijft dit gebruik beperkt tot het uitgaan of is het iets wat vaker voorkomt waardoor het brein creatiever wordt? Onderzoekers van de Universiteit van Leiden zijn erachter gekomen dat een kleine dosering van een psychedelische drug je creativiteit kan verhogen. De deelnemers, onder invloed van deze drugs, scoorden hoger op meerdere creativiteitstesten. Ook in de kunstwereld zouden kunstenaars dit hebben bewezen door met drugs te experimenteren.

Toch zijn er genoeg artiesten die in hun leven nog nooit een druppel alcohol hebben aangeraakt. En zijn er anderen die hun carrière een hoogtepunt hebben zien bereiken nadat ze de verdovende middelen hebben afgeschaft. Nick Cave, een grote naam in de muziekwereld, heeft naar eigen zeggen zijn heroïneverslaving overwonnen door naar bijeenkomsten van de NA (Narcotics Anonymous) te gaan. Tegen het einde van de jaren negentig is Cave gestopt met de drugs. Zijn creativiteit heeft er niet onder geleden. Hij heeft zich ontwikkeld als singer-songwriter, dichter, schrijver en acteur.

Vele muzikanten komen en gaan. Sommigen halen een bestaan die legendarisch wordt zoals bijvoorbeeld de Golden Earring. De groep werd opgericht in 1961 en was op het moment van opheffing in 2021 de oudste nog bestaande rockband van Nederland. Het was op dat moment zelfs een van de langst bestaande bands ter wereld. Bijzonder dat muzikanten zich door de jaren kunnen blijven vernieuwen maar ook nog in zo’n gezondheid verkeren dat zij dit zo lang kunnen volhouden.

Schrijver: Jet Rood
2 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 144



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)