Inloggen
voeg je column toe

Columns

Meegroeien in digitaal bankieren

Elke bank heeft zijn plussen en minnen. Mijn bank kwam dit jaar negatief in het nieuws in verband met certificaten die weer verkocht konden worden maar die minder waard zijn geworden. Zo'n 43.500 kleine beleggers staken samen ruim 1,2 miljard in Triodos Bank. Al meer dan drie jaar zaten zij vast aan deze belegging. De handel ervan was tijdens paniek over banken na de uitbraak van het coronavirus stilgelegd, zo meldde een artikel van de NOS mij. De andere kant is dat de bank een goede keuze zou zijn als het gaat om duurzaam investeren. Volgens zakelijk.nl is Triodos zelfs een van de meest duurzame banken ter wereld. Om hun onafhankelijkheid te beschermen hebben zij een bijzondere rechtsvorm waardoor zij de enige duurzame bank zijn die onafhankelijk en ‘van zichzelf’ is, zo vermeldt Triodos op haar site.

Onlangs kreeg ik een email dat ik een andere pas ga ontvangen omdat Mastercard heeft aangekondigd Maestro uit te faseren. Uitfaseren is een term voor producten die langzaam maar zeker uit de verkoop/roulatie worden genomen, vaak omdat er een vervangend product binnen afzienbare tijd geïntroduceerd zal worden. Mijn bank zegt om deze reden gekozen te hebben voor Visa Debit.

De consumentenbond schrijft op haar site over waarom Maestro stopt met het uitgeven van betaalpassen. Het zou onder meer om redenen gaan als dat Nederlanders er vaak niet mee kunnen betalen in winkels buiten Europa en dat je met een Maestro of V PAY-betaalpas niet online kan betalen. De huidige Maestro of V PAY-betaalpas is nog in gebruik maar deze komt dus in de toekomst te vervallen. De nieuwe pas zal een Debit Mastercard of een Via Debit zijn.

Dit is niet de enige verandering. Sinds ik in 2012 bij deze bank kwam was er alleen de mogelijkheid om online te bankieren. Inloggen op de pc ging middels een identifier. Sinds niet al te lange tijd geleden dien ik in te loggen met een qr-code. Van mij hoefde deze verandering niet en op de waaromvraag kreeg ik als antwoord dat deze methode veiliger zou zijn. Met mijn kritisch vertrouwen gaf ik te kennen dat de toekomst dit zal uitwijzen. Dat ik geen enkel probleem ooit heb ondervonden middels het inloggen met de identifier maakte niet uit of ik er wel of niet een keuze in had. Het beleid van de bank is leidinggevend. Nu moet ik bekennen dat het snel went, het inscannen met mijn telefoon op de pc.

In het nieuwe bankieren, een veranderde interface waar ik in het verleden even aan heb moeten wennen, is het al enige tijd mogelijk om in mijn rekeningoverzicht gemakkelijk de bij- of afschrijving aan te klikken waarna ik volledige info van de transactie kan lezen. Vervolgens is het nu gemakkelijk te downloaden en uit te printen, iets wat mij nog niet was opgevallen. Super handig. De inkomsten zijn groen aangegeven en de uitgaven in wit weergegeven. Het digitaal bankieren wordt met de jaren overzichtelijker en gemakkelijker. Ik prijs mij gelukkig dat ik er zo in sta wetende dat er nog vele mensen zijn voor wie het lastig ligt om zich senang te voelen bij de digitale ontwikkelingen die steeds maar doordenderen.

Schrijver: Jet Rood
10 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 5 stemmen 121



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)