Inloggen
voeg je column toe

Columns

Lichtjes, franjes en soberheid

Een jaarlijks terugkerende keuze, wel of geen kerstboom opzetten? Wel of geen kerstkaarten maken, kopen en versturen en voor wie? Met of zonder gedicht? En als laatste wel of geen afspraken maken om de Kerst door te komen? Inmiddels zijn de kaarten de deur uit. Afspraken heb ik nog niet staan. Wat betreft het opzetten van de boom, daar ben ik nog niet uit. Het kan heel gezellig staan maar meer waarde hecht ik er niet aan.

Leuk hoor al die lichtjes en franjes maar wat schieten we ermee op? Iets in mij vind het een mooier idee dat mensen hun innerlijke licht wat meer kunnen laten schijnen en dat zij zich van onnodige (gedrags)franjes kunnen ontdoen. Terug naar de soberheid van het gewoon kunnen zijn en er toe doen zoals je bent. Weg met alle kunstmatigheden, versiersels die de leegheid van het innerlijk lijken te moeten vullen zoals bijvoorbeeld de opblaaspoppen in een tuin die voor versiering door moeten gaan maar je van immense lelijkheid de wenkbrauwen doen fronsen.

Bij mij is het geen vast gegeven of ik mee doe met de manier waarop wij Kerst in Nederland vieren. Het ene jaar zet ik wel de boom en een ander jaar niet. Het ene jaar ben ik niet onder de mensen en andere jaren wel en dan vaak maar een paar uurtjes. Mooie kleren en uitgebreide maaltijden met allerlei liflafjes zijn aan mij al jaren niet meer besteed. Veelal vind ik deze dagen een gedoe en is het prima wanneer alles weer zijn gewone gangetje gaat.

Onlangs was ik eens mee naar een bijeenkomst van Jehova’s Getuigen. Een vrouw die ik ontmoet heb en daar bij aangesloten is vroeg mij om haar te vergezellen. Daar ik iemand ben die open staat voor nieuwe ervaringen stemde ik in om mee te gaan. Ik kan je zeggen dat het gewone mensen zijn net als jij en ik. De Jehova’s Getuigen vieren geen Kerst en zetten dus ook geen boom op. De redenen die zij opgeven staan op de site van Jehova’s Getuigen; Jezus gaf het gebod zijn dood te herdenken en niet zijn geboorte, dat in een katholieke encyclopedie wordt vermeld dat het kerstfeest pas werd ingesteld een eeuw nadat de laatste apostel was gestorven, er geen bewijzen zijn van de precieze dag van de geboorte van Jezus en dat God Kerstmis afkeurt vanwege dat de oorsprong ervan in heidense gebruiken en riten ligt. Net als Jehova’s getuigen zijn er nog vele andere mensen die niet aan Kerst doen om welke gelovige of niet gelovige reden dan ook. Voor hen zullen het zeer waarschijnlijk wel sobere dagen zijn.

Schrijver: Jet Rood
17 december 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 4 stemmen 141



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)