Inloggen
voeg je column toe

Columns

Recht doen aan de natuur

Tweede kerstdag was ik vroeg wakker, uit de veren en aangekleed. Toen ik de gordijnen voor mijn slaapkamerraam opende zag ik de volle maan in al haar pracht. Verrast bedacht ik mij ter plekke om een wandeling in het aangezicht van de maan te gaan maken. Vlug dronk ik even iets, trok mijn schoenen en jas aan en ging op weg naar de vesting van onze stad omdat ik daar het beste zicht zou hebben op de maan. Halverwege mijn wandeling zette het ochtendgloren in en niet veel later had ik aan mijn linkerzijde de maan aan een nog donkere hemel en rechts het opkomende licht van de dageraad. Een voor mij bijzondere waarneming die ik zo nog niet eerder in mijn leven had meegemaakt. Toen het wandelpad op de vesting ophield was ik aan de rand van de stad aangekomen en besloot via de stad weer terug te keren naar huis. Zo nu en dan kon ik de maan nog aanschouwen boven de grachten, al dan niet door de bomen.

Dit soort belevingen zijn voor mij cadeautjes die het leven verrijken. Zoals dat ik eerder mooie ervaringen heb beleefd in de natuur met bijvoorbeeld zonsopkomsten en zonsondergangen maar ook met dieren als vlinders en vogels. De toegankelijkheid tot dieren in die momenten zijn ongekend, opgenomen worden in het dansspel van de vlinders en vogels die zich laten aaien. Momenten die ik zelf niet van te voren had kunnen bedenken. De natuur is intens, verrijkt, voedt mij, is mijn bestaansgrond, is mijn leven. Wij mensen mogen best beter voor haar gaan zorgen.

Jessica den Outer, Meester in internationaal recht en een erkend earthtcentered law expert door het Harmony with Nature-programma van de Verenigde Naties, vindt dat we de natuur als een rechtspersoon moeten erkennen. Over de hele wereld zijn er al verscheidene initiatieven waar dat heeft geresulteerd tot het opnemen van de natuur in de grondwet. Spanje is het eerste West-Europese land die deze stap heeft gezet. De aanleiding was het aanspoelen van tonnen dode vissen op de oevers van Mar Menor gelegen in het Natura-2000 gebied. Inmiddels zijn er veertig landen die de rechten van de natuur hebben vastgelegd.

Teo Wams, directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten, zegt in een artikel op de site van Foodlog dat alles wat voortgekomen is uit evolutie recht van bestaan heeft. Het beschermen van planten en dieren in natuurgebieden die voor dat doel werden aangekocht is de essentie waarvoor in 1905 Natuurmonumenten is opgericht. Hij zegt tevens dat natuurbescherming zich moet richten op behoud en herstel van de natuur als basis van ons bestaan.

In Nederland is men op weg middels campagnes aandacht te vragen voor onder meer de Wadden- en Noordzee om deze eigen rechten toe te kennen. D66 heeft een voorstel ingebracht om de Waddenzee als rechtspersoon te erkennen en de Partij voor de Dieren pleit voor het opnemen van de natuur in de grondwet.
De stichting Rechten van de Natuur (io) hebben sinds 2017 verschillende rechten van de Natuur initiatieven in Nederland opgezet en begeleidt zo is te lezen op de site. Zij schrijven mooie dingen als dat de natuur geen partijdigheid kent en dat haar roep universeel is als het gaat om inzet en betrokkenheid voor haar behoudt. En deze zin die ik tegenkom op hun site omvat eigenlijk een mooi antwoord op hoe wij vele mensen zich doorgaans tot de natuur verhouden: ‘De natuur heeft al een stem, we moeten alleen leren luisteren.’ Maar dat is niet afdoende, bovenal dienen we in haar belang te handelen.

Schrijver: Jet Rood
27 december 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 9 stemmen 149



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jules Grandgagnage
Datum:
7 januari 2024
Heel herkenbaar voor me, Jet Rood! Dat gevoel helemaal één te worden met de natuur, dat eenvoudige genieten, die ogenblikken dat je opgaat in iets veel groters dan jezelf. Knap pleidooi ook. Ik hoop dat het de botteriken een geweten schopt...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)