Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vrije Christen

Nu kom ik al heel wat jaren in kerken maar ik had nog nooit gehoord van het bestaan van iets als mensen die zich vrije christenen noemen. De term kwam tot mij tijdens een bezoekje aan een man van in de tachtig wiens ouders zo in het geloof stonden. Zij bezochten voor het bijwonen van diensten een kerk in Amsterdam. Ik vroeg hem wat dit inhield om een Vrij Christen te zijn. Hij zei dat het net zoiets is als wat de protestantse kerk vandaag de dag bezigt. Na enig onderzoek op internet ondervond ik dat hij doelde op de Vrije Evangelische Christenen (VEG).

In Amsterdam stichtte de voormalige doopsgezinde predikant Jan de Liefde in 1856 de eerste Vrije Evangelische Gemeente. Met deze oprichting wilde hij een nieuwe impuls geven aan het christelijke leven in Nederland omdat hij in de Nederlandse Hervormde Kerk geen ruimte zag voor de verwezenlijking van zijn idealen. Het kan of een zelfstandige kerk zijn die niet verbonden is aan een grote kerkelijke organisatie of de kerk is aangesloten bij de bond van Vrije Evangelische Gemeenten. Op de website van de bond vind je een lijst met aangesloten gemeenten.

Toen ik verder zocht op vrije christenen stuitte ik op een groep gelovigen die zich de Vrije Christen noemen. Hier kunnen mensen aankloppen die hun geloof willen (her)bevestigen door middel van de doop. In de meeste gemeenten dien je jezelf eerst aan te sluiten voordat de doop mogelijk is. Deze Vrije Christenen draaien dit om, eerst dopen en indien je wilt kun je je altijd nog aansluiten bij een kerkelijke gemeente. Via hun website kun je in contact komen. De dooplocatie is op het Ketelstrand in Swifterbant.

Na deze gevonden informatie bedacht ik me dat ik toch wel andere ideeën heb over het vrij christen zijn. Zelf kom ik uit een rooms-katholiek nest. Ik ben gedoopt, heb de heilige communie mogen ontvangen en ben gevormd. Volgens de normen van deze kerk zuivert het doopsel de mens van zonden, is de heilige communie de viering waarbij kinderen voor het eerst meedoen met de eucharistieviering waarin dank wordt gegeven aan Jezus omdat hij zijn leven gaf voor de mensen en dank aan God voor het redden van levens en is het vormsel ervoor om de jongere te helpen om zijn/haar geloof uit te dragen. Het vormsel is te vergelijken met de joodse bar mitswah en de belijdenis bij de protestanten.

Toen Paus Johannes Paulus II in mei 1985 naar Nederland kwam, ik was toen twintig jaar oud, was dit voor mij een reden om mij uit te schrijven. Ik was al niet meer kerkgaande en vond de twintig miljoen gulden die destijds met zijn bezoek gemoeid ging ronduit belachelijk voor zo’n poppenkast. Sedertdien ben ik dus voor mijn gevoel een Vrije Christen. Een Vrije Christen die na jaren ook niet in kerken te hebben vertoefd nu al weer enige jaren in diverse kerken circuleert zonder lidmaatschap. Geloven is voor mij een spiritualiteit vanuit mijn persoonlijke beleving en die beleef ik vanuit een gevoel van energie die ik in kerken wel voel. Anderzijds heb je de godsdienstigheid die een collectieve geloofsovertuiging en praktijk impliceert, iets waarmee ik mij niet kan vereenzelvigen.

... De kerken lopen leeg en toch zijn er mensen die geloven vanuit een spiritualiteit. ...

Schrijver: Jet Rood
28 januari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 159



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
29 januari 2024
Als ik het goed begrijp heb jij de kerk aan de voorkant verlaten, maar ben jij er via de achterkant weer naar binnen geglipt. Echt vrije christenen kunnen wel zonder die kerkistische poespas. Blijkbaar heb jij de weg naar het gnosticisme, de Essenen en de Katharen nog niet gevonden. Na eeuwenlang grof graaien is geldverspilling niet het grootste mankement van de roomsen. Ze zwemmen nog steeds in het gestolen geld. Hun grootste fout ligt in de spirituele verbastering van het ware, vrije christendom. Iets waar alle kerkrichtingen zich schuldig aan maken. Ook in die hypocriete, beknellende gemeenschappen, waar jij de laatste jaren stiekem van denkt te snoepen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)