Inloggen
voeg je column toe

Columns

Woningen liggen niet voor het oprapen

Vanmiddag tijdens mijn wandeling uitte een man zeer boze woorden tegen een vrouw. Wat ik eruit kon opmaken was dat de relatie beëindigd is en hij hierdoor op straat is komen te staan. Zij gaf als respons dat hij de opvang had kunnen bellen en dat zij niet verantwoordelijk is voor hem. De man bleef onaangename uitingen doen terwijl ik deze scene passeerde.
Op straat staan, dakloos zijn, het overkomt vele mensen. Bij een relatieverbreking is er niet altijd een andere woning voor handen. Een gescheiden vrouw die ik onlangs ontmoette heeft het geluk gehad dat zij in een woning kan verblijven van een jong stel dat voor werk een half jaar op Bonaire verblijft. Niet iedereen vindt gemakkelijk even iets in geval van nood.

In eerdere jaren was er nog enigszins gemakkelijk aan woningen te komen al dan niet met een urgentieverklaring. De rechtstelefoon informeert mensen op haar site over de huidige regels betreffende urgentie in het algemeen en wanneer er sprake is van urgentie voor een woning. Regels verschillen per gemeente, toch zouden er een aantal regels zijn die in elke gemeente tellen. Denk dan aan dat je inwoner dient te zijn van een gemeente of mantelzorger voor iemand uit de gemeente, 18 jaar of ouder bent, de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebt, dringend een woning nodig hebben.
Redenen voor urgentie kunnen maatschappelijk, medisch, sociaal of volkshuisvestelijk zijn. Wanneer je niet zeker weet of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring kun je contact opnemen met de gemeente waarin je woont. Zij bekijken per geval of de persoon al dan niet in aanmerking komt.

Doordat er een groot tekort aan woningen in Nederland is wil de Rijksoverheid dat er 900.000 woningen worden gebouwd tot en met 2030. Redenen die genoemd worden zijn: bevolkingsgroei, veranderende gezinssamenstelling, beperkte bouwgrond, lange procedures, hoge kosten en de stikstofcrisis. Verder schrijft zij op haar site dan de woonwensen en financiële mogelijkheden van mensen verschillen en hierdoor diverse soorten woningen nodig zijn als sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen en woningen in de vrije sector. Twee derde van de 900.000 nieuw te bouwen woningen zal moeten bestaan uit betaalbare huur- en koopwoningen aldus de Rijksoverheid. Volgens de Nationale Woon- en Bouwagenda zal naar verwachting het woningtekort in 2024 oplopen tot 317.000.

Volgens de site van Volksgezondheid en Zorg waren er per 1 januari 2023 zo’n 8,3 miljoen huishoudens waarvan er ongeveer 39% (3,3 miljoen) bestaan uit één persoon. Dit is onvoorstelbaar veel naar mijn mening. Volksgezondheid en Zorg meldt verder dat de meeste mensen in Nederland samen met anderen wonen, in een gezin met kinderen, een partner of een alleenstaande ouder in een eenoudergezin. Ook wordt er nog benoemd dat er in 2,6 miljoen huishoudens één of meer kinderen wonen in een gezin met twee gehuwde ouders, met één ouder of met ouders die niet getrouwd zijn.

Het zijn onzekere tijden en niemand weet goed waar we als land aan toe zijn met partijen die het af laten weten, die er niet voor ons burgers zijn op dit moment. Men vind het lastig om tot een kabinet te komen, om verantwoording te nemen, om eens een begin te maken met besturen. Het wordt de hoogste tijd dat er een kabinet aantreedt dat, naast alle andere problemen die er spelen, er voor gaat zorgen dat mensen een betaalbaar dak boven het hoofd krijgen.

Schrijver: Jet Rood
9 februari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 136



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)