Inloggen
voeg je column toe

Columns

Onhebbelijkheid

Ken je dat, van die mensen die zeggen: ‘Grapje’, terwijl dat het overduidelijk niet is? Hiermee duiden ze hun onvermogen aan om duidelijke taal te spreken, te zeggen wat ze bedoelen te zeggen. Onhandige communicatie die veelal sluimerende ongenoegens aan de oppervlakte brengt.
De taal van het hart vindt vaak niet de weg naar de mond. Soms blijft het opgesloten in de gedachtewereld van een persoon of de persoon gaat zijn ongenoegens uiten tegen andere mensen maar niet tegen de persoon waartegen het gezegd zou moeten worden. Een zeer ongewenste situatie want dan komt het er vaak pas uit wanneer de bom barst met een eventuele escalatie tot gevolg.

Vanmorgen ervaarde ik dat een persoon opnieuw haar ongenoegen liet blijken over een niet gewenste situatie maar dit niet specifiek uitsprak op een manier waardoor je er een gesprek over kunt hebben. Uiteindelijk kwam het aan het einde van de ochtend wel aan de oppervlakte. Het is een situatie die waarschijnlijk te veranderen is en waarnaar ik ga kijken of dit anders kan. Toch is de manier waarop mij dit ongenoegen werd gebracht, iets wat elke maand terugkeerde, een brevet van onvermogen om de situatie te accepteren. In principe ben ik niet degene die dit hoeft te veranderen of gehoor hoeft te geven aan haar wens. Toch omdat het voor mij minder prettig voelt om dan op hetzelfde tijdstip daar met haar daar te zijn maakt dat ik de situatie ga overwegen te veranderen.

Ook ik ken situaties waarbij ik het niet eenvoudig vond om mij daar bij neer te leggen, het is een menselijk iets. Soms knok je voor dingen in de hoop dat je verandering kunt bewerkstelligen. Toch is het zo dat de mens zijn wensen en voorkeuren niet altijd vervuld worden. Er zijn mensen die zich daar wel bij neer kunnen leggen en er zijn mensen die dit niet kunnen. In deze laatste groep heb je dan gradaties in hoeverre zij vinden dat zij in hun recht staan om hun wens of voorkeur er door te drukken in relatie tot hoe ver zij gaan om hun zin te krijgen. Hierbij kun je denken aan roddel en achterklap, schade en/of letsel toebrengen aan spullen en/of personen en er zijn gevallen waarin het ongenoegen de dood als gevolg heeft. Van belang voor ieder mens is dat wij leren emoties te nuanceren om met elkaar in verdraagzaamheid te kunnen leven.

Schrijver: Jet Rood
4 maart 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 58



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)