Ingrijpen in de natuur
Zaterdag 16 maart ging ik mee op een fietsexcursie, een activiteit vanuit het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid en de Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging (IVN/KNNV), vanuit Bovenkarspel alwaar het IVN haar thuishonk heeft aan het water in het Streekbos. De bedoeling was om meer aan de weet te komen over waterberging en het belang daarvan maar ook genieten van het landschap en zo meer. Op de uitnodigingsbrief stond te lezen: ‘Waterbergingen kunnen goed zijn voor de biodiversiteit, voorkomen dat de grutto uitsterft en besparen op het wegpompen van polderwater naar het IJsselmeergebied. Aanleg van nog meer waterbergingen gaat ten koste van agrariërs die bloemen en groenten kweken, schapen houden enzovoort.’ Deskundigen op het gebied van waterberging, het landschap en de fauna beloofden ons een paar uurtjes genieten van hun kennis en de natuur.
De verhalen over de waterbergingen waren interessant en leerzaam, toch omdat dit geheel nieuwe kost voor mij is, beklijft dit nog niet. We stopten regelmatig om even stil te staan bij gespotte vogels, dieren waar ik blij van word. Gezien zijn: steenuil, zaagbek, grutto alsook tureluur meen ik, zilver- en blauwe reigers, diverse eenden, koeten, futen, ganzen, strandlopers en dergelijke meer. Onderweg stuitten we nog op een gebied dat wel een konijnenkolonie leek, zoveel als er daar in het wild zaten, dat heb ik nog niet eerder gezien.
Dieren en natuur zijn prachtige gewaarwordingen die je tot rust kunnen brengen, die je beter doen gaan kijken naar hetgeen je ziet en waarbij je soms al je zintuigen gebruikt. Van het horen zoemen van de bij, tot het ruiken van een bloem, het proeven van een plant, het horen ruisen van de wind door de bomen en het voelen van de atmosfeer waarin je je bevindt. In ons geval was dit een zeer koude wind op deze maartse dag die mij tot op het bot verkleumde doordat we veel stil bleven staan. Toch heb ik genoten om met deze groep mensen onderweg te zijn geweest en kwam ik weer eens langs een route waar ik al enige tijd niet was geweest.
Het liet onder meer zien waar de mens opnieuw een hand in de natuur gaat hebben om een gebied aan te passen wat moet voldoen aan de Natura2000 wet. Dit gebied wordt moerasachtig en zal als compensatie dienen voor een gebied bij het IJsselmeer aan de rand van Enkhuizen, wat vernietigd is ten behoeve van de mens als recreatiegebied. Op last van de Raad van State, die hier een uitspraak over deed op 18 augustus 2021, is dit mogelijk geworden. Een mooie aanwinst voor de natuur waar voor geknokt is door de IJsselmeervereniging en anderen die zich hier hard voor hebben gemaakt. Economische- en geldbelangen breken helaas vaak eerst af om vervolgens iets te herstellen of iets nieuws aan te leggen. Hopelijk leren de mensen die zich met dit soort praktijken bezigen nog eens om eerst te bezinnen voor deze ergens aan begint.
18 maart 2024
Geplaatst in de categorie: actualiteit