Inloggen
voeg je column toe

Columns

Welkom op X

Sedert januari van dit jaar heb ik weer een account op Facebook en X, voorheen Twitter. Ruim anderhalf jaar ben ik er van weggeweest, had er even allemaal genoeg van. Maar, the world is on fire en op met name X, word ik redelijk op de hoogte gehouden van wat er nu zoal speelt onder de mensen en in de media. Toch was dit niet de hoofdreden. Ik mag graag wat schrijven en dacht zo mijn schrijfsels ook weer via sociale media te delen. Schrijven is mijn uitlaatklep over diverse dingen die mijn aandacht trekken, waar ik wat meer van wil weten of om iets letterlijk van mij af te schrijven.

Er wordt van alles gedeeld op X. Zo lees ik interessante tweets, minder interessante tweets en onzin tweets, want ja, zo blijven velen hun posts gewoon benoemen. De meningen kunnen behoorlijk uiteen lopen en soms uitmonden in ordinair gescheld en taalgebruik. Wat de grondslag hiervan is? Korte lontjes vanuit frustraties, slaapgebrek, middelengebruik of anders, wie zal het zeggen? Wat ik minder vind van X is dat sommige tweets eindeloos in mijn tijdlijn terugkomen omdat mensen tweets van anderen reposten voorzien van hun eigen commentaar, al dan niet met een toegevoegde waarde. Ik had mij voorgenomen niet te veel te reageren op posts maar het sluipt er ongemerkt toch weer in. Dan reset ik mijn tijdlijn van antwoorden door diversen te verwijderen en neem mij voor om dit niet meer te doen want het is als een gebed zonder end.

Een van de onderwerpen op X die mij op het moment het meeste boeien is dat van transgender. Als mens wordt je geboren met een (on)bepaald geslacht, maar gender krijg je mee vanuit de samenleving, de cultuur waarin je geboren bent. De genderidentiteit of ook wel psychologisch geslacht is de persoonlijke beleving van je gender. Jij bepaalt zelf hoe je je wilt identificeren. Dit kan zijn als man, vrouw, beide of geen van beide. Je hoeft niet perse geopereerd te zijn om een gender aan te kunnen nemen.
In het Burgerlijk Wetboek, boek 1 artikel 28 staat dat iedere Nederlander van zestien jaar of ouder die de overtuiging heeft tot het andere geslacht te behoren dan is vermeld in de akte van geboorte, van die overtuiging aangifte kan doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand onder wie de desbetreffende akte berust.

Wanneer een man zich als vrouw identificeert verandert het niet zijn biologie. Biologisch blijft hij man. Ik noem mijzelf geen feministe, zo identificeer ik mij niet, maar ik vind wel dat de kwestie omtrent het gender voelen buiten proporties is en dat er zelfs een wet is die deze ideologie van de maakbaarheid mogelijk maakt.
Wat mij verontrust is dat wanneer een man zich als vrouw identificeert, deze man privileges krijgt als dat hij zich in vrouwentoiletten en -douches mag begeven, zich bij vrouwensporten mag aansluiten en zelfs indien het een zedendelinquent betreft mag deze zich voegen bij een vrouwelijke gevangene in een cel met alle gevolgen van dien.

Op de site van Voorzij vind je lijsten van incidenten en gebeurtenissen die relevant zijn met betrekking tot de op handen zijnde transgenderwet. Als je deze lijsten bekijkt en je denkt dat het nog een ver van onze bed-show is kan ik je verzekeren dat dit overal kan gebeuren. Een filmpje op X gaf mij een inkijkje middels een opname van een man in een rok die zich stond af te trekken in een vrouwentoilet. Het idee dat dit de toekomst voor ons vrouwen kan zijn zal menig vrouw net als mij shockeren.

https://www.voorzij.nl/incidentenoverzichten/

Schrijver: Jet Rood
30 maart 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 44



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)