Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Appeltaart 1982

De knappe Kees Broodakker gaf Bjarne Gosse het formulier waarmee hij zijn gedicht kon inzenden. Het gedicht moest over een fruitschaal gaan. Er hing een schilderij, een stilleven van een fruitschaal in de hal van het herenhuis, tegenover de deur van het toilet. Bjarne vroeg Kees of hij het samen met hem wilde gaan bekijken.

Daar stonden ze naast elkaar naar het sobere schilderij te staren. Telkens wanneer Kees iets zei ontroerde het Bjarne dat er een snik in zijn stem zat. Kees was emotioneel en hij probeerde het manhaftig te verbergen. Maar er zaten woorden in zijn zinnen die opriepen dat het niet kon. Bjarne kreeg zin om zijn hand vast te pakken. Plotseling begon Kees harder te praten. Hij moest weg. Bjarne schrok ervan dat hij zo snel verdween.

Terug in zijn kamer hield Bjarne zich de rest van de avond bezig met het schrijven van het gedicht.

Er kwamen allerlei gevoelens naar boven die niets met een fruitschaal te maken hadden, maar toch wist hij zijn gedicht over de fruitschaal te voltooien en over te schrijven op het daarvoor bestemde formulier. Nog diezelfde avond deed Bjarne de enveloppe met daarop het adres van het Vlijtige liesje op de post.

Twee weken later. Emma was weer terug in Utrecht. Vrolijk aan het pronken met haar blote borsten kwam ze Bjarne in een minuscuul slipje een enveloppe brengen.

“Deze brief is voor jou Bjarne“ en ze verdween weer met haar wiegende heupen naar de woonkamer.

“Beste Bjarne Gosse,
Gefeliciteerd. Na lang beraad heeft de jury van de gedichtenwedstrijd jouw gedicht “de vrolijke fruitschaal” uitgekozen tot gedicht van dit seizoen. Hierbij een bon waarmee je bij de bekende banketbakkerij Appelmonde een heerlijke appeltaart kunt afhalen.
Met vriendelijke groet, Esther Bevillia namens dichtersvereniging het Vlijtige liesje.“

Bjarne glunderde en hij deed zijn jas aan en ging op weg naar Appelmonde. Hij nam de doos in ontvangst en ging terug naar huis naar de woonkamer van Emma, die een prachtige jurk had aangetrokken en aantrekkelijker leek dan ooit.

“Kijk eens Emma wat ik heb gewonnen.” Emma was lyrisch.
Ze genoten samen van de heerlijke appeltaart en de verhalen van Emma over de boomgaarden van haar grootouders. Ze bedreven de liefde en ze keken samen op de televisie naar een spannende tenniswedstrijd.
Maar toen Bjarne laat in de avond zijn bed opzocht moest hij toch weer aan Kees denken.

De man die de maan schilderde, tussen wolken uit stilte van dromen. Hij vroeg zich af of hij een kunstenaar was, en waarom er kunst was in de wereld. Hij dacht na over waarom hij over zijn gedachten schreef.
Zijn gedachten begonnen te dwalen.
Hij vroeg zich af waarom het nacht was en hij in duisternis de maan schilderde tussen wolken boven de slapende stad, op een vel papier. Hij dacht aan de eerste mens op de maan, en wat er sedertdien op aarde was veranderd. Hoe de wereld was veranderd de laatste decennia, toen hij op aanraden van een psychiater met leeftijdsgenoten ging corresponderen.

Hij legde de geschilderde maan op een tafeltje bij het raam, zodat de echte maan de geschilderde maan kon zien, op het papier..

Die nacht kreeg hij een droom, hij ging op vakantie naar de maan, en hij schilderde een man op de maan. Het was een mooie droom, toen hij wakker werd liep hij direct naar zijn geschilderde maan, en het leek alsof die maan een glimlach toonde.

Hij klom op een ladder om naar de echte maan te zwaaien, maar die was niet meer zichtbaar door de komst van de zon.

Hij vroeg zich af of hij de zon kon schilderen, en hij keek nog een keer naar zijn geschilderde maan, die zweeg op het gekleurde papier, achter het glazen raam van een nieuwe dag.
Bjarne was verward door zijn gevoelens voor Kees.
Vroeg in de ochtend sloop hij naar de koelkast van zijn geliefde hospita om het laatste stukje appeltaart te bemachtigen.

Schrijver: Bjarne Gosse
16 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: voedsel

4.5 met 2 stemmen 257



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)