Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Voorjaar 2005

De gele trompetnarcissen op het veld bij het verkeersplein in Amsterdam West stonden massaal in bloei. Er stond een bordje bij dat je ze gratis mocht plukken. Astrid liet dat niet aan zich voorbij gaan. Er was maar weinig nodig om het hart van Bjarne sneller te doen kloppen. Het voorjaar van 2005 begon met een klein intiem gebaar van voorjaarsvreugde. De narcissen deden het goed in de Griekse vaas van Emma Petronella, die tegenwoordig in de keuken van Bjarne stond, voor het raam met uitzicht op de achtertuinen.

De woning stond nu vol met schilderwerken, er was niet veel ruimte om te leven over.
Een beetje voorjaar in het huis was welkom.

Steeds vaker waagde Bjarne de sprong naar het internet, en in het bijzonder naar “Het Blijvertje”, waar een concurrentiestrijd gaande was tussen twee dichters, die zich dominant op “Het Blijvertje” manifesteerden. Bjarne was uiteraard blij met de reacties, maar er waren minder populaire leden, die kritischer waren op hetgeen hij schreef in de door hem zo fijnzinnig uitgekozen dichterstaal.
Ze vonden zijn romantiek zoetsappig, en te weinig met het echte leven doorweven. Hij moest wat rauwer worden, puur en van de straat. Hij moest de dingen meer benoemen, een naam geven, in een metafoor tot leven wekken. Hij trok zich de kritiek aan en beloofde in de toekomst betere resultaten door hetgeen hij had geleerd.

Hij kreeg een lang mailbericht van Manuela Louisse, waarin ze uitvoerig en met precisie aanwijzingen gaf over zaken waar hij op moest letten tijdens het schrijven in het Nederlands.
Met haar bagage was ze niet te beroerd om anderen met enig talent, op weg te helpen.
Ze herkende de wil om serieus te schrijven bij Bjarne, die bloosde toen hij het bericht las.

Het bleef niet bij de gele trompetnarcissen, een andere dag in het voorjaar van 2005 kwam Astrid langs met een bos paarse tulpen, die ze gekocht had bij een bloemist onderweg. Ze had voor zichzelf nieuwe schoenen gekocht en wilde van Bjarne weten hoe die haar stonden. Ze stonden haar goed, alle schoenen stonden haar goed. Bjarne vroeg zich alleen af waarom ze zo vaak nieuwe schoenen kocht.

Een onweersbui viel over de stad en in de late avond droomde Bjarne in zijn slaap.
Kees Broodakker was weer die banneling, die geklaagd had over de voedselprijzen.
Hij had zijn vaderland verlaten, nooit meer een moederland gevonden. Hij was voor altijd in Zwitserland op de kaasboerderij van zijn tante. Onbereikbaar voor de lange adem van Bjarne.
Onaanraakbaar voor de liefde.

Schrijver: Bjarne Gosse
6 september 2023


Geplaatst in de categorie: bedankt

4.5 met 2 stemmen 129



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)