Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over filosofie

Dageraad van de mens

In zes miljoen jaar van boomdier naar mens, de geschiedenis van de geest die zich bewust wordt van z’n bestaan en samen met taal de soort uniek maakt; de komst van de bewuste geest is de dageraad van de mensheid.

De volgzame mens, een sociaal wezen die als solist niet overleeft, daarvoor mist hij kracht, snelheid en natuurlijke wapens, z’n groep is van overlevingsbelang het is deel van z’n identiteit.
De mensheid is een puber, die groeit door ontwikkeling van z’n bewuste geest, we zitten midden in dat proces, halverwege voorouderlijk dier en homo sapiens die z’n emotie onder controle heeft.
We beschikken over technologie, maar we hebben niet de controle over onze emoties die verstandig gebruik er van garandeert.
Met bewustzijn komt de zorg voor de toekomst, die het dier niet kent: verdwijnen we bij een aardbeving in de aarde? En valt bij donder en bliksem de hemel op ons hoofd?

Dat we te beïnvloeden zijn zien we bij een film, zelfs als we weten dat wat we zien niet echt gebeurt, laten we ons nog meeslepen in een fictionele droom. Het laat ons zien hoe we in elkaar zitten, gemakkelijk in te palmen zijn.
We laten ons leiden door de leider en we hebben bij extern gevaar neiging tot een collectieve groepsgeest die we nodig hebben om als één man de groep te verdedigen.

Door specialisatie stierven dieren in het verleden uit, zoals door steeds groter te worden omdat alleen de sterksten zich voortplanten, de dinosaurus is hiervan het voorbeeld. Of hun speciale voedsel verdwijnt zoals heden bij de panda’s. Een relatief kleine generalist zoals de rat heeft meeste overlevingskans bij mondiale catastrofes.

Ontwikkeling van de hersens is onze specialisatie. De huidige wereldbevolking kan alleen gevoed, gekleed, medisch verzorgd worden met hulp van hoogwaardige technologie die door onze hersens is ontwikkeld en door gespecialiseerde vaklui onderhouden wordt en door weer andere specialisten bedient. Door de complexiteit wordt het werk steeds verder uitgesplitst, collega’s op het werk kunnen elkaar niet even vervangen in geval van nood.

Mocht de technologie uitvallen, door een ramp van apocalyptische omvang - een zonnevlam, een meteoriet inslag, uitbarsting van een supervulkaan of een superaardbeving - dan kunnen we de wereldbevolking niet in leven houden en die zal versneld door pandemieën en anarchie in een paar maanden tijd gedecimeerd worden.

De hel daalt neer op aarde, de gieren van Afrika vliegen naar het noorden en de mens zal vanuit een toestand erger dan het feodale Europa in de donkere middeleeuwen na de pest, opnieuw opgebouwd moeten worden. Ook hier is sprake van ondergang door specialisatie namelijk door onze hersens. Aangezien vooral slimmen en meedogenlozen zullen overleven zal deze natuurlijke megaselectie niet leiden tot verbetering van de soort.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 26 december 2009


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.1 met 9 stemmen 468



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.J.v.Verre
Datum:
26 december 2009
Email:
jjvverrelive.nl
Een somber, maar invoelbaar toekomstbeeld.
Laten we hopen dat het gevoel van eenheid en verbondenheid zich voor die apocalyps voldoende heeft kunnen versterken.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
26 december 2009
Een interessant artikel, iets om over na te denken!
Ik heb 'es meegemaakt wat er gebeurde bij een stroomstoring: slijterijen en supermarkten werden geplunderd en willekeurige voorbijgangers werden door agressieve groepjes gemolesteerd.
Je moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als er een grote ramp zou plaatsvinden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)