Inloggen
voeg je column toe

Columns

Instabiele Hyperkaliemie

Misschien voor velen een woord wat er niet zoveel toe doet, maar voor mij een woord wat ik zo langzamerhand in mijn hoofd heb zitten, net als mijn gezin. Wat is er aan de hand: wel ik heb een instabiele hyperkaliemie en dat wil zoveel zeggen als: bij iedereen (of tenminste bij de meeste mensen) voert het lichaam de ingenomen Kalium op natuurlijke wijze af.

Bij mij echter niet, wanneer ik me te goed doe aan producten waar een overschot aan Kalium inzit dan merk ik dat eigenlijk binnen een uur. Of dat nou om sinaasappels of andijvie gaat, aardappels of sla, tomaten of water, jawel u hoort/ leest het goed, water daar zit ook Kalium in. Bij mij gaat de vlieger dus niet op, dat het zo gezond is om 2 liter water per dag te drinken, tenminste als ik weet waar het vandaan komt.

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in de provincie Gelderland, niet wetende dat me dit behoorlijk op zou breken. Ik werd beroerd dusdanig dat mijn eega de boel moest inpakken het huisje moest kuisen en ik zat alleen maar naar te wezen, met kramp over mijn gehele lijf. Luttele uren later, als we thuis zijn, zakt de boel wat af, maar door bloed af te laten nemen blijkt dat mijn Kalium te hoog is.

De verklaring waarom ik me beroerd voel is dan ineens niet zo gek meer. Binnen twee dagen ben ik opgeknapt en aan het begin van de nieuwe week, leg ik contact met de gemeente waar ik/ we onze vakantie doorbrachten en vraag hem naar de afdeling die het water beheert. Uiteindelijk word ik teruggebeld door een meneer, en ik leg hem de zaak uit, hij beloofd op onderzoek te gaan en me terug te bellen.

De uitslag is niet best, want dan blijkt dat het Kalium in die contreien te hoog is en dat deze meneer stappen gaat ondernemen om te zorgen dat het Kalium wordt vermindert. Toch ben je angstig, je durft niet zo snel een beker water te drinken omdat je weet wat de gevolgen kunnen zijn en zo tuigen we als we op vakantie gaan ( in eigen land) met een kofferbak vol Bar le Duc de zon tegemoet.

Dan ineens heb ik zoiets van, ons water in ons waterrijke landje wordt op allerhande wijze gepromoot, het is gezond ( natuurlijk) het is goed om 2 liter per dag te drinken, ( natuurlijk) het is natuurlijk en een prima dorstlesser. Allemaal waar natuurlijk, maar wat ik niet zo goed begrijp is: waarom word ik er ziek van, als ik in een andere provincie een beker water neem? Zelfs in de flessen water die volop in de schappen staan, zit Kalium en in de ene meer als in de ander, dus ook daar moet ik op letten!

Dan besluit ik om de Waterschappen te bellen, die vertellen me niet alleen dat ik niet bij hen moet zijn, maar vertellen me ook dat de hoogte van het kalium wordt bepaald voor de plek waar het wordt gewonnen, net als met olie zeg maar. Als je oppervlakte water hebt, zit er minder Kalium in dan in grondwater wat bijvoorbeeld gewonnen wordt in Gelderland. Ik krijg te horen dat ik het RIVM moet bellen, wat ik ook doe, want ik ben nu toch bezig.

Omdat het vrijdag is, zijn er weinig mensen die me te woord kunnen staan, maar de dame die er opneemt, staat me toch netjes te woord en of ik er een mail over wil sturen. Natuurlijk wil ik dat, want wat ik ook zou willen is dat er net als bij de pakken en flessen water, dat je weet wat je binnenkrijgt en dus wordt vermeld! Ik zal de komende week worden teruggebeld. Ach en ik ben toch bezig en besluit meteen ook de tweede kamer een mail te sturen net als RADAR, dan zal er toch wel iemand zijn die actie gaat ondernemen?

Kijk, misschien is het uniek wat er bij mij gebeurd, maar het kan ook zomaar zijn dat meer mensen er onwetend en onbedoeld denken er goed aan te doen om die twee liter naar binnen te werken per dag, maar ik zeg er wel bij, dan moet je wel weten waar je water vandaan komt want als het uit de grond komt, zit er ( dat heb ik inmiddels geleerd) teveel Kalium in en als dat niet naar normale maatstaven wordt afgevoerd, dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Zodra er mensen reageren, krijgt U van mij deel twee en als U iemand weet met ditzelfde probleem, mail me dan!

Schrijver: An Terlouw, 12 mei 2012


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.9 met 7 stemmen 490



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
13 mei 2012
Hoewel geen arts, weet ik, dat een te veel aan kalium slecht is voor het hart. Zoals hier al eerder is gesteld. Een te weinig kalium vertraagt vitaliteit. Ik neem aan dat een arts de boel in de gaten houdt. Een goede kaliumspiegel in het bloed is belangrijk. Dat drinkwater aanleiding kan zijn, is voor mij nieuw. Dank voor je verhaal.
Naam:
J.de Groot
Datum:
12 mei 2012
Email:
joke190411telfort.nl
An ik weet het niet, maar er zijn van die apparaten waar je zelf je water kan filteren...
en diverse filters die er allemaal iets anders uit filteren, maar een idee hoor.
Zou dat wat zijn?
Maar ik denk ook 2 liter water...is dat wel goed,
ik dacht dat dat een beetje achterhaald is?
Naam:
Grud Ivan
Datum:
12 mei 2012
Email:
grud-ivanhotmail.ph
Gelezen An maar ik ken het probleem niet, maar ik heb dit er over gevonden:


Kalium

Kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren.


Waar zit het in?

Kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren.

Waar zit het in?

Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, zuivel, vlees(waren) en groenten.

Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.

Op de pagina ‘waar zit het in?’ is nog meer informatie te vinden over mineraalbronnen en de bijdrage van deze bronnen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoeveel heb ik nodig?

In Nederland is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kalium opgesteld. De aanbevelingen in Europa zijn in de orde van 3,1 – 3,5 gram kalium per dag voor volwassenen.

Een overzicht van de kaliumbehoefte in de verschillende levensfasen is te vinden bij ‘hoeveel heb ik nodig?’.

Wat is veilig?

Voor kalium is geen maximaal veilige dosis opgesteld.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan kalium?

Over de gevolgen van een teveel aan kalium en wanneer er sprake is van een teveel aan kalium, zijn weinig gegevens bekend. Meestal is ons lichaam zelf in staat om te zorgen voor de juiste hoeveelheid kalium. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Te veel kalium opnemen via de voeding is vrijwel onmogelijk. Een acute kaliumvergiftiging kan optreden als iemand ineens 18 gram (18.000 milligram) kalium per dag inneemt en het teveel aan kalium onvoldoende wordt uitgescheiden via de urine. Een te hoog kaliumgehalte in het lichaam kan in het ergste geval leiden tot een hartstilstand.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan kalium?

Omdat kalium in veel voedingsmiddelen voorkomt, is het onwaarschijnlijk dat er een tekort ontstaat door onvoldoende inname via de voeding. Een tekort kan ontstaan als gevolg van een verhoogd verlies aan kalium door langdurig aanhoudende diarree of braken. Ook kan een tekort aan kalium ontstaan door het gebruik van laxeermiddelen of diuretica.

Symptomen bij een tekort aan kalium zijn onder andere spierzwakte en een verstoorde hartfunctie. Psychische stoornissen zoals depressie en verwarring kunnen ook een gevolg zijn van een tekort aan kalium.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)