Inloggen
voeg je column toe

Columns

Tour de France

Wielerliefhebbers zijn niet massaal zo hysterisch te krijgen als voetbalfanaten.
Toch wordt er al weer hevig geprobeerd om de mensen gek te maken.
De kranten staan al weer vol over 'onze kanshebbers' op enig succes. Hierover kan ik kort zijn, die hebben we niet. Als er een etappe door een Hollandse renner gewonnen wordt is dat toeval of een afspraak. Natuurlijk kan er een zich weer wanhopig in het prikkeldraad gooien en met vele verwondingen heroïsch doorrijden. dat is altijd goed om wat papier of zendtijd te vullen en voor oeverloos commentaar. Zoiets is altijd fijn voor de 'deskundigen' zo verdienen die ook weer een zakcentje. Kunnen ze weer wat sigaretten kopen. Levert lekker veel accijns op. Leuk voor de regering hoe meer geld ze in de bodemloze put kunnen smijten, hoe interessanter zij zichzelf vinden.
Zo langzamerhand moeten de gepensioneerden wel flink wat gaan bijverdienen.
Organiseer daarom een tour voor bejaarden. Natuurlijk aangepast aan hun mogelijkheden. De bergen iets minder hoog en niet op een racefiets, doch met scootmobielen. Het mes snijdt aan twee kanten. Het publiek zit iedere dag vol spanning te kijken wie er nog in leven zijn. Dat scheelt weer een paar pensioenen. De overlevers krijgen € 100.000. Sponsors genoeg en de kans om hun pensioen te halveren. Dat zet zoden aan de dijk!
Denk niet dat ik mijn geliefde wielersport bespot. Zelf hoor ik tot de bejaarden wier pensioen ieder jaar lager wordt, omdat klungels mijn zuur verdiende pensioen beheren. Ik ben dus gefrustreerd.
Mijn vroegste herinneringen aan de Tour koester ik. IJzeren Wim van Est, die in de Gele trui gehuld in een ravijn viel en er ongedeerd weer uitkwam en nog een paar dagen doorreed. Hij liet zich uiteindelijk overtuigen en stapte af en boekte later nog menige overwinning.
Slimme Woutje Wagtmans, de eerste Hollander die vijfde werd.
De doorzetter Jan Jansen. Hij won als eerste Hollander die monstertocht door Frankrijk. Wereldkampioen werd hij ook nog. Zijn erelijst is groot. Dat was een kerel!
Joop Zoetemelk fietste op hoog niveau door tot hij tweeënveertig was Op zijn achtendertigste werd hij nog wereldkampioen onder barre weersomstandigheden.
Hij werd zeven maal tweede in de Tour en won een keer. Voor mij heeft hij echter acht keer gewonnen. Hij moest fenomenale renners voor zich dulden waarvan niemand kon winnen.
Veel plezier beleefde ik aan de 'Kneet,' Jan Raas, Gerben Karstens, de lijst zou te lang worden om er nog meer te noemen.
Al is het geen landgenoot moet ik toch Lance Armstrong nog eren. Na het van kanker gewonnen te hebben won hij zeven maal de zware tocht door Frankrijk. Ik erger mij over de hardnekkige geruchten over doping gebruik. Denk er om dat hij vele malen streng gecontroleerd is. De Fransen hebben niet graag dat iemand wint, die geen landgenoot van hen is.
Wat hebben we nu? Afwachten welke smoes er bedacht wordt om niet zoveel te presteren. Ik hoop dat ik ongelijk krijg.

Schrijver: Eelt, 2 juli 2012


Geplaatst in de categorie: sport

2.6 met 8 stemmen 257



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
3 juli 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Een speelse beschouwing met een vleugje humor en herinneringen aan vroegere successen van Nederlandse tourrenners. Ja, ik geloof ook wel dat het succes van een wielrenner voor minstens de helft toe te schrijven is aan zijn mentale instelling. Daarbij vergeleken zijn dure profvoetballers vadsige vedetten die alleen uit zijn op eigen roem.
Naam:
Rita
Datum:
2 juli 2012
Een goede beschouwing over de situatie van het Nederlandse wielrennen.
Over jouw pensioen maak ik me geen zorgen. Er komt een tijd dat je van het schrijven kunt leven.
Laat die columns bundelen en maak je tweede boek af.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)