Inloggen
voeg je column toe

Columns

Waarom besluiten mensen om te gaan schrijven?

Simpel iedereen denkt: zo'n boek schrijven kan ik ook. Ook columnisten en copywriters worden op deze wijze hevig miskend. Iedereen heeft het ook over inspiratie. Allemaal onzin! Schrijven is een Sisyphus arbeid. Zwoegen in een kamertje 's zomers zo heet als het voorportaal van de hel, 's winters zo koud als een vrieskast. Afgemat na ongeveer twee uur en dan wakker liggen over de vraag of er op een bepaalde plaats niet beter een ; had kunnen staan. Nu staat er een punt.

Als het meesterwerk klaar is begint de martelgang langs uitgevers, die niets van debutanten moeten weten, omdat het financiële risico te groot is. Vind je toch een boekensjacheraar, die jouw huisvlijt uit wil geven, legt deze een strop om zijn nek, meestal om te laten zien hoe ruimdenkend hij is en de winst wat te drukken. Te veel belasting betalen is ook niet leuk. Als onze auteur geen relaties bij de media heeft wordt het debuut doodgezwegen. Het is veel makkelijker om achter grote namen aan te hollen en te zorgen dat hun banksaldo groeit. Misschien betaalt de auteur wel voor een plaats in een bekend televisieprogramma.

Begin nooit aan een eigen uitgave van je boek via een van die internet 'uitgevers.' Je houdt geen vriend meer over want je moet de rommel zelf verkopen.

Mijn boek loopt thans redelijk omdat ik door mijn columns op deze site een redelijke bekendheid heb verworven.
Toch ben ik heel gewoon gaan schrijven om de tijd te verdrijven.
Iedereen die gaat schrijven met de gedachte het boek van de eeuw te schrijven is een pedante kwast.
Alle gedachten die de moeite waard zijn staan allang op papier.
In de twintigste eeuw hadden we het fenomeen Harry Mulisch. Deze grote geest heeft het laatste opgeschreven wat de moeite van het in je hersens opnemen waard was.

In de negentiende eeuw was Multatuli met zijn Max Havelaar en een aantal van zijn 'Ideeën' de grootste denker en schrijver.
Verder terug ga ik niet omdat die onverbeterlijke spellingverbeteraars die boeken en toneelstukken voor mij onleesbaar hebben gemaakt.

De grootste denker/schrijver van de eenentwintigste eeuw komt er niet, omdat alles wat de moeite waard is al gepubliceerd is.
De onnozele boeken van Giphart en de flauwekul van Siebelink spannen de kroon.
Onder aanvoering van Saskia Noort veroveren de oestrogeen thrillers de markt. Onnozele intriges, die het moderne leven weergeven.
Maarten 't Hart doet het beter. Hij maakt in ieder geval kans om de leukste schrijver te worden.

Mijn boek moet het geestigste worden.
Lezers ga mij niet vertellen dat Multatuli een gek met grootheidswaanzin was. Dat doet niets af aan de waarde van zijn geschriften.
Zanik niet dat Mulisch een verwaande kwast was, dat was hij niet.

Er zijn ook buitenlandse schrijvers, maar als ik die er bij haal moet ik een boek schrijven zo dik als de bijbel.

Mijn volgende boek moet nog leuker worden.

Schrijver: Eelt, 25 juli 2013


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 2 stemmen 202



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 juli 2013
In de negentiende eeuw waren er ook Frederik van Eeden, Marcellus Emants, Willem Kloos, Jacobus van Looy en Arthur van Schendel.
In de twintigste eeuw waren er ook Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Adriaan Morriën, Hella Haasse, Marga Minco, Oek de Jong, Leon de Winter en Jessica Durlacher, Jan Wolkers, Nicolaas Matsier en A.F.Th. van der Heijden.
De eenentwintigste eeuw is nog maar net op stoom en jij durft al te beweren, dat er geen grote schrijver uit voort zal komen, maar ik beweer hartstochtelijk het tegendeel, want ik geloof in evolutie en progressie, zeker binnen de literaire schrijfkunst.
Multatuli, Mulisch, 't Hart en Eelt hebben zeker niet het laatste woord. Er is al iemand die die mix verreweg overstijgt!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)