Inloggen
voeg je column toe

Columns

Thé Lau

Didam, De Markthal, eind jaren negentig. Mijn broer, zijn maatje Martijn en ik helemaal vooraan bij een concert van The Scene. Ik zie in deze jaren ongelooflijk veel bands maar deze avond zal me voor altijd bijblijven. En dat komt niet alleen doordat ze nu eindelijk in levenden lijve voor me staan.

Iedere keer wanneer ik een nieuwe cd van The Scene in mijn bezit krijg, draai ik deze grijs. Tenminste, als dat kan met een cd. Ik hou van die stem van Thé. De teksten happen ook zo heerlijk weg. Ik zing of brul bevlogen met hem mee op mijn kamer. 'Zuster', 'Open', 'Mijn Straat', 'Geef nooit op', 'Feest' – elk nummer prachtig op zijn eigen wijze. Soms zingt mijn moeder vanaf beneden met me mee.

Het dak gaat eraf. We schreeuwen ons schor. 'Iedereen is van de wereld' en morgen zullen we zeker een beetje 'Blauw' zijn. Na het applaus en het buigen van de band trekt Martijn me mee naar iemand van de crew. Wanneer het geplande interview zou kunnen plaatsvinden? De vrouw geeft aan van niets te weten. Martijn volhardt – Windesheim College heeft toch gebeld?

Even later zitten we aan een tafel met Emilie en Jeroen van de band. 'Thé had er niet zo'n trek in om te komen', zegt Emilie tegen ons. Hij bevestigt in mijn ogen zo zijn sterrenstatus. Martijn schudt de ene vraag na de andere uit zijn mouw. Ik voel me zeer ongemakkelijk. Ik heb nooit goed kunnen liegen. 'Sturen jullie het schoolkrantje even naar ons op?', zegt Jeroen uiterst vriendelijk. Met veel moeite kan ik 'Natuurlijk!' uitbrengen. Zouden ze ons door hebben gehad? Wanneer we mijn broer weer treffen, kunnen we er hard om lachen. Voor mij is dit vooral ontlading.

Ik lees vandaag dat Thé Lau ongeneeslijk ziek is. Er komt een afscheidstournee aan. Ik ben nogal van de wereld.

Schrijver: René Turk, 4 april 2014


Geplaatst in de categorie: afscheid

4.4 met 5 stemmen 134Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Marije Hendrix
Datum:
5 april 2014
Email:
maryama37hotmail.com
Wat 'n bijzondere herinnering, graag gelezen.
Naam:
Stefan Turk
Datum:
4 april 2014
Email:
stefan1908gmail.com
Prachtig verwoord! Ik herinner me dit concert nog als de dag van gisteren. Inderdaad: wat waren wij blauw de volgende dag. Martijn lulde zich inderdaad overal naar binnen en kwam met zijn grote bek het verst!
Vreselijk dat die ziekte nu ook Thé heeft getroffen... Sterkte voor diegenen die hem liefhebben.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 april 2014
Thé heeft uiterlijk nog negen maanden te leven, vanwege keelkanker en uitzaaiiingen in zijn longen. Hij neemt trouw en waardig afscheid van zijn fans op Pinkpop en wat elders, klaarblijkelijk indrukwekkender dan het optreden van de bejaarde Rolling Stones, die in feite rockende zombies zijn!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)