Inloggen
voeg je column toe

Columns

Duits

Trrawant ... Rrrrauss!!
De leraar Duits is een kleine oudere man die onophoudelijk blauwe Gauloises opsteekt en zich hoestend en blaffend door zijn lesuren sleept. Maar zijn stem scheurt nog door het lokaal als een rangerend treinstel.
Tergend langzaam veeg ik mijn boeken, schrift en pennen bij elkaar en stop ze een voor een in mijn groene legerpukkel.
Schnelll ... schnellerrr !
Bij de deur draai ik me om en zeg met een glimlach 'Auf wiedersehn'. De klas groet terug met een mengeling van 'Gruss got' en 'Wiederschauen'. Altijd cool blijven toch? Als ik op de gang sta hoor ik nog even; 'Sei Rrrruhig!

Er gaat aan mij geen vertaler Nederlands-Duits verloren.
Ik heb mijn best gedaan om de rijtjes met naamvallen uit mijn hoofd te leren, maar de uitleg over de toepassing ervan heeft mijn werkgeheugen niet bereikt en dus gok ik bij de opgaven naar hartenlust tussen eines, einem en einer. Soms raak ik de bulls-eye, meestal de belendende deur.
Na de vette drie die mijn overgangsrapport siert, besluit ik Duits te laten vallen. Niet veel later besluit het Jezuïetencollege mij ook te laten vallen en
word ik op de Mulo verwelkomd door Frater J. en die geeft ... Duits, want dat is verplicht. Maar ondanks zijn niet geringe inspanningen ben ik voor die taal niet meer beschikbaar. Ik blokkeer,

Hoe we er op komen weet ik niet maar Mw. T wijst me erop dat jeugdtrauma's de neiging hebben soortgelijke ervaringen aan zich te binden en van een extra negatief tintje te voorzien.
Zo wordt ook bij de sterksten onder ons het zelfvertrouwen ondermijnd.
Ik geef als voorbeeld de Das-Des-Dem-Das rijtjes die ik nog steeds uit het hoofd ken maar waarvan het gebruik een kras op mijn ziel heeft achtergelaten. Zij verbindt dat weer met mijn verlammende angst voor gebruiksaanwijzingen van o.a. Ikea kastjes.
Nu heeft ze 'toevallig' tot aan de laatste klas haar talen bijgehouden en is bereid mij het fijne van de Germaanse grammatica nog eens uit te leggen.
Snap ik dat eenmaal dan vallen er diverse andere lasten van mijn schouders, zo wordt mij beloofd.
Nu word ik niet graag door haar onderwezen, andersom doe ik dat te pas en te onpas, maar het knaagt toch aan je imago als man wanneer vrouwlief het krijtje en de borstel ter hand neemt om de zaak nog eens dunnetjes over te doen.
Zoals vaker in het huwelijk heeft verzet echter geen zin en legt ze me in
10 minuten de werking van voorzetsel, naamval en zelfstandig naamwoord uit. En nu ik snap het!
Wat een makkie dat Duits, ik ga er alsnog tegenaan, vloeiend voor het eind van het jaar!
En nog eh ... Verzeihung Herr F., ik was ook een rotventje...

http://www.duits.de/grammatica/sgnvvoor.php#2nv

Schrijver: Trawant, 27 november 2014


Geplaatst in de categorie: taal

4.0 met 4 stemmen 954



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)