Inloggen
voeg je column toe

Columns

Surfen moet je durven

Wanneer moet je je zorgen gaan maken en rekening houden met je surfgedrag op het internet?
(Ervan uitgaand dat je liever niet onnodig in het vizier wordt gehouden door enge, geheime diensten.)

In het begin reageerden we in Nederland vrij laconiek toen bekend werd dat alles wat we op het net opzoeken en intypen, gescreend wordt.
Onder het mom van 'ik heb toch niets te verbergen', waanden we ons veilig. Het is per slot van rekening voor ons eigen bestwil dat we in de gaten gehouden worden. Terrorisme is geen ver-van-ons-bedshow meer. Regelmatig wordt in het nieuws vermeld dat we met behulp van digitale aftapprogramma's op het nippertje ontsnapt zijn aan een vreselijke aanslag.

Hoewel gewelddadige, maatschappij-ontwrichtende plannen mij vreemd zijn, merk ik steeds vaker dat ik me tijdens het surfen zorgelijk afvraag of ik binnenkort door gemaskerde mannen in een geblindeerd busje zal worden opgepakt, weggevoerd en vervolgens word uitgehoord om te kijken of ik werkelijk zo staatsgevaarlijk ben als mijn surfgedrag doet vermoeden.

Hoe vaak moet je een bepaald woord intikken voordat je opgemerkt wordt?
Dit is tevens een goed voorbeeld; de vraag an sich wekt misschien al de nodige argwaan.
En aangezien ik gevoelsmatig het quota aan verdachte woorden voor vandaag reeds heb bereikt, waag ik het er niet op om dit uit te zoeken.

Voor het schrijven voor politiebladen moet ik de nodige informatie online vergaren, en surfte onlangs – in alle ijver en onschuld – van het nieuwe dienstwapen van de politie, de Walther p99q nl, naar achtergrondinformatie over de aanslagen in Parijs, en zocht foto's van Paleis Het Loo waar het tweehonderdjarig jubileum van de Koninklijke Marechaussee was gevierd. Ook zoektermen als de Nationale Politie, Koninklijke Familie en Al Qaida ontbraken niet.

Toen een kennis iets schreef met betrekking tot Quote 500, googelde ik nieuwsgierig deze welgestelde lijst op. Plots overviel het me: de beangstigende gedachte dat men door mijn surfacties zou kunnen denken dat ik kwade bedoelingen heb; naamsvermelding op een verdachtenlijst leek me niet uitgesloten.

Uit onderzoek door EenVandaag Opiniepanel, is gebleken dat bijna driekwart van de Nederlanders bereid is om zijn of haar privacy op te geven voor de bestrijding van terrorisme.
Ik heb hier alle begrip voor.

Om argwanende 'men in black' van mijn onschuld te overtuigen, typte ik snel een paar onschuldige regels: recept voor ouderwetse, zelfgemaakte erwtensoep en erwtensoep zoals oma die maakt
Ter afsluiting gooide ik constipatie bij hond, wat nu? er tegenaan, om eventuele laatste verdenkingen op te heffen.

Schrijver: Ondine van Rhijn, 3 mei 2015


Geplaatst in de categorie: internet

2.3 met 3 stemmen 135



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
3 mei 2015
Column die ik hier eerder heb gelezen, en waarvan Google zegt dat dit op 23 januari 2015 was.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 mei 2015
Online Ondine, het kan best zo zijn, dat er binnenkort een helicopter met zoeklichten bij je woning hangt en dat een gemaskerd commandoteam de ruit van je achterdeur inslaat en jou naar een geheime locatie mee neemt en alles doet om de waarheid van jouw dubieuze surfgedrag boven water te krijgen, maar dat berust dan natuurlijk op een vergissing.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)