Inloggen
voeg je column toe

Columns

CUC uitgerangeerd

Afgelopen vrijdag 1 januari 2021 is er op Cuba na 27 jaar een einde gekomen aan één van twee wettige betaalmiddelen. Een systeem van twee nationale munten die goed/minder goed naast elkaar functioneerden. De 'toeristenpeso' is per de 1ste van de 1ste uitgerangeerd. De toeristenpeso of CUC werd naast de gewone Peso 6 jaar voor de Millenniumwisseling ingevoerd en heeft na 27 jaar als wettig betaalmiddel afgedaan. In het laatste decennium van de vorige eeuw was de CUC een noodmaatregel, aangezien Cuba een diepe crisis moest bestrijden doordat Grote Broer en donor Rusland, eigenlijk de voormalig Sovjet-Unie, wegviel. Cuba opende zijn grenzen voor internationaal toerisme en hiervoor werd een parallelle economie opgezet, waarin de Cubanen leefden met en werkten voor peso's. Reizigers en toeristen daarentegen wisselden hun dollars in voor CUC om die vervolgens te besteden in hotels, restaurants en bijvoorbeeld (luxueuze) winkels.

Zelf heb ik de Cubaanse hoofdstad Havana in 2018 mogen en kunnen bezoeken en werd ik vanzelfsprekend met zowel CUC als Peso geconfronteerd; het went snel. CUC was een noodmaatregel aangezien Cuba in een diepe crisis zat, zoals ik hiervoor schreef. Een, of misschien wel dé belangrijkste oorzaak hiervan is de corona-pandemie die de toeristenstroom heeft drooggelegd, terwijl juist deze reizigers een van Cuba 's belangrijkste inkomstenbronnen zijn. Net als drie decennia terug, staan Cubanen weer uren in de rij voor de meest elementaire levensmiddelen...! Net als in 2020 zal de situatie (zich) niet verbeteren. 2021 zal volgens deskundigen net zo rampzalig zijn, met uren in de rijen voor de meest elementaire levensmiddelen. Afgaand op de mensen die hiervoor gestudeerd hebben, gaan en/of moeten bedrijven nu zonder subsidie produceren. Gevolg hiervan zal zijn dat prijzen voor levensbehoefte als rijst, vlees en eieren meervoudig zullen worden verhoogd. Ook zullen ambtenarensalarissen worden vervijfvoudigd en pensioenen worden verhoogd. Volgens economen zal welke verhoging dan ook de prijsstijgingen compenseren; geenszins. Bovendien betekent niet werken voor de staat, geen loonsverhoging. Hervormingen zijn op staatsbedrijven gericht, dus degenen die voor zichzelf werken, verliezen...! Overigens zullen, aldus analisten, ook staatsbedrijven niet veilig zijn, daar 40% van hen het zonder subsidies niet zal redden. Met als gevolg oplopende werkloosheid. De hervorming kan hiermee veel harder aankomen dan ingeschat en voorzien.

De Cubaanse president Diaz-Canel heeft dit overigens ook zelf erkend, maar wederom in eufemistische, gemaskeerde termen: DEZE ONDERNEMING IS NIET ZONDER RISICO's.



Havana, najaar 2018

Schrijver: Annejan Kuperus
5 januari 2021


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 1 stemmen 635



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)