Inloggen
voeg je column toe

Columns

Excuses na ingrijpend leed ongepast

Bij gruwelijkheden als slavernij, akelige oorlogsgedragingen, burgers in het Toeslagenschandaal, lange rijen van Groningers voor een subsidieloket, grove bejegening van meisjes en vrouwen, of misbruik door geestelijken. Politici, ambtsdragers en andere machthebbers lijken de laatste jaren gemakkelijk te strooien met excuses. Plechtig uitgesproken is het doel om troost te bieden aan meestal door fors leed getroffen groepen. Uiteraard met goede bedoelingen en vast gemeend beleden.

Maar ik vind al lang, dat het begrip ‘excuses’ totaal niet past bij ingrijpend veroorzaakt leed. En ik lees er weinig over, hetgeen bij mij leidt tot de conclusie dat ik mogelijk spijkers op laag water zoek. Excuus maken, dat doen mensen toch doorgaans bij te laat komen, na een foute opmerking, bij een verbrande cake of overgekookte melk, kortom iets vervelends. Ik noem maar wat. Veel vaker verbind ik diep leed bij groepen of een individu aan berouw en schaamte bij veroorzakers. Ook in politiek Den Haag rollen de excuses als goedbedoelde salvo’s uit de monden van politici. Soms in een tussenzin, soms in een terzijde, soms als hoofdboodschap. Ik blijf dit vreemd vinden.

Schrijver: Freek Berglust
22 januari 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 293



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
4 maart 2022
Los van schuld, vind ik 'excuses' na dood, marteling en bruut geweld gedurende korte of langere perioden nog steeds niet passend. Wel bij een te pissig mailtje of app. Of ergens te laat komen. Bij lomp binnenvallen van een land zonder aanleiding zijn 'excuses' ooit eveneens niet geschikt. Een echte oplossing heb ik niet. Ik denk eerder aan termen als 'diepe spijt en oproep tot vergiffenis'. Ook dat dekt de lading onvoldoende. Mogelijk schiet de taal te kort?
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
22 januari 2022
En zeker als de aanbieders van die excuses geen enkele schuld hebben aan het leed.
Of excuses aanbieden namens "het volk".

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)