Aftreden premier had vertrouwen in politiek versterkt
Maar nee, de enigszins kleffe coalitie verwierp de ingediende motie van wantrouwen tegen de minister-president over zijn handelen, of gebrek daaraan, in het akelige dossier van de gaswinning in Groningen. Loeischerp onderstreept door het keiharde rapport van de parlementaire enquêtecommissie. In maar liefst 1900 pagina’s biedt de commissie een breed en diep onderzoek naar het ontaarden van de 60 jaar gaswinning in Groningen met een scherp oordeel over het falen van de kabinetten Rutte. Dus dan maar weer inhakken op de premier? Is dat wel eerlijk om steeds deze hard te vallen over geblunder? Rutte werkt immers keihard en doet zijn stinkende best voor ons land. Bovendien zijn er altijd meer die schuld dragen aan bestuurlijk geklungel. Ook het parlement heeft steken laten vallen in verband met Groningen.
Maar de minister-president is wel de eerste onder zijns gelijken. Hij (in dit geval een ‘hij’) draagt verantwoordelijkheden die helder staan beschreven in een reglement voor de ministerraad. Zo formuleerde Pieter Omtzigt het in het lange en soms emotionele Tweede Kamerdebat over het uiterst kritische rapport. Als mijn achternicht op kantoor een deadline net niet haalt of soms een verkeerde conclusie trekt op basis van een onderzoek, dan zijn de rapen gaar. In het daaropvolgende functioneringsgesprek worden de vakjes initiatief, aan afspraken houden en kritisch analyseren negatief ingevuld door haar leidinggevende. Aangevuld met vage praatjes over verbetertrajecten, bijscholing of andere stoplappen. Haar verdere loopbaan binnen deze organisatie is daardoor naar de haaien.
Maar bij dramatische gevolgen op landelijk niveau van bestuurlijke fouten of regelrechte onmacht of bewuste nonchalance, kan de chef ‘gewoon’ doorgaan. Voldoende is dat de hoogst bestuurlijk verantwoordelijke in Nederland veelvuldig gebruikt maakt van termen als ‘excuses, verschrikkelijke fouten, boosheid, mislukte interventies, weer excuses, had nooit mogen gebeuren, en schaamte’. De mix van vastgelopen dossiers, waarvan Groningen wel zeer breed en ingrijpend is, is aanzienlijk. In Groningen zijn zoveel mensen geraakt door dit falen, dat het opstappen van de premier, ofwel dit kabinet concreet niks helpt voor Groningen. Echter, voor de nationale geloofwaardigheid in de politiek en in het bijzonder voor het geestelijk welbevinden van de provincie Groningen zou het een vorm van gerechtigheid hebben betekend.
8 juni 2023
Geplaatst in de categorie: actualiteit
Ik vond het debat een teleurstelling, maar wel een verwachte teleurstelling. Ik vermoed dat de mensen op de tribune hetzelfde vonden.