Inloggen
voeg je column toe

Columns

Stelling nemen

Er zijn mensen die vinden dat je stelling in en over situaties moet nemen, een uitgesproken mening, iets waarin ik voorzichtiger ben geworden. Zo vinden mensen dat je aan de kant van Oekraïne moet staan want anders ben je voor Poetin. Of dat je of voor Israël of voor Palestina moet zijn.
Daar de media ons naar mijn idee mondjesmaat op de hoogte stellen van ‘het hele verhaal’ en we vaak alleen de meest gruwelijke beelden voorgeschoteld krijgen, zijn wij niet in staat om een eerlijke voorstelling te maken van wat er nu precies gaande is. Hoe kan ik dan een kant kiezen? En indien ik het wel zou weten, voel ik mij nog niet genoodzaakt om een kant te kiezen. Vaak zijn de dingen niet zwart/wit en dien je iets van meerdere kanten te bekijken.

Ik hoor mensen al zeggen: ‘Sla de geschiedenis erop na’. Alles waar de mens de hand in heeft is manipuleerbaar, ook de geschiedschrijving. Er zullen waarheden en onwaarheden in staan en leuke bedenksels. Wanneer er gesproken wordt over dieren die miljarden jaren oud zouden zijn of sterrenstelsels die miljarden jaren weg liggen, zeg ik alleen maar tegen mijzelf: ‘Hoe kun je dit nou zo precies weten? Ik geloof er niet in’. Laatst sprak iemand in een podcast in theoretische zin over donkere materie en vertelde dat hij er eigenlijk niets van wist, toch wist hij ruim een half uur vol te kletsen over iets wat hij niet weet. Dit vind ik echt reuze knap. Volgens mij geeft hij hier ook lezingen over.

Het hele links en rechts denken ben ik jaren geleden al van genezen. Naar mijn idee kun je meerdere visies omarmen. De ene partij draagt het ene wat meer uit en de ander weer het andere. Daarnaast kun je je waarschijnlijk niet in alle standpunten van een partij vinden. Alles heeft zijn plussen en minnen. Hetgeen het meest dichtbij je hart ligt daar kies je dan voor. Of dit opgaat voor de zwevende kiezer? Mensen die stemrecht hebben kunnen stemmen op basis van oneliners, uiterlijk, persoon, man of vrouw of anders, afkomst of gewoon strategisch. Er zijn ook gewoon wel heel veel partijen met heel veel te lezen wat betreft partijprogramma’s. En wat zien we vaak terug van de beloftes na verkiezingstijd? Daarnaast hoeft, tegenwoordig met de vele partijen, een meerderheid niet zo heel groot meer te zijn ten aanzien van het totaal.

Onder meer wetenschap, historie, journalistiek en politiek zijn werkvelden waarin veel mensen bevlogen raken. Hoewel het volgende niet snel zal worden aanvaard, worden deze mensen in hun werk door emotie gedreven. Zij kunnen heel stellig zijn in hun kant van de ‘waarheid’, wat niet perse de waarheid hoeft te zijn of wellicht een gedeelte van de waarheid bevat. Mensen die hier voor durven uit te komen en dit ook nadrukkelijk benoemen behoren tot de weinigen. Het zijn wel de oprechten. En dat zijn de mensen waarmee je mijn inziens het verste mee komt, degenen die zeggen het niet allemaal te weten en dat het allemaal nog niet zo eenvoudig is, de dingen des oorsprong en levens en het samenleven van de mensheid.

Schrijver: Jet Rood
26 november 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 29 stemmen 361



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Louis van Wegen
Datum:
1 maart 2024
Ik begrijp niet wie je bedoelt met
'dat zijn de mensen met wie je het verste komt', ik mis uitleg en voorbeelden. Zijn dat mensen die juist geen stelling nemen of doen ze dat op voorwaarde dat ze ook in de praktijk leven naar hun overtuigingen? Of nog anders?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)