Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kalm aan met de zalm

Een paar dagen geleden ontsnapten duizenden kweekzalmen uit een kooi voor de kust van Noorwegen. De kooi was beschadigd door een storm, waarna de vissen de vrijheid vonden en wegzwommen, de zee in. Het klinkt als een grappig verhaal, ik zie de Disney-verfilming al voor me, maar het Noorse visbedrijf Mowi, producent van kweekzalm, kan er niet om lachen. De Noorse autoriteiten gaven hen de opdracht om de ontsnapte vissen zo snel mogelijk terug te halen.

Mowi biedt een premie van 500 Noorse kroon per gevangen vis. Maar hoe vangen de vissers die vissen? Hoe maak je snel het onderscheid tussen een kweekzalm en een wilde zalm? En hoe zorg je ervoor dat ze heelhuids terugkomen?

Wij mensen maken van alles mee, maar parallel aan onze leefwereld bestaat de wereld van de zalmen. Waarom is deze massale vlucht van kweekzalmen uit hun kooi zo'n drama?

Volgens ecoloog Jacco van Rijssel (Wageningen Marine Research) vormen de ontsnapte kweekzalmen een bedreiging voor de wilde zalm. Als de kweekzalmen zich in de zee verspreiden, kunnen ze zich voortplanten met de wilde zalmen. De 'zalmkinderen' die daaruit voortkomen, kunnen minder goed overleven, waardoor de genetische lijn van de wilde zalm wordt vervuild.

Daarnaast concurreren de kweekzalmen en de wilde zalmen om paaiplekken en voedsel, en de kweekzalmen kunnen zeeluis met zich meebrengen. Dit is een parasiet die open wonden veroorzaakt, waaraan de zalm uiteindelijk kan doodgaan.

"Wij eten soms vis en nauwelijks nog vlees", zei een vriendin met twee dochters, waarvan de oudste woke en ernstig klimaatbewust is. Ik leef in een mannengezin. Mijn huisgenoten hebben een zwak voor hamburgers van de Mac, knakworsten met ketchup en mosterd, saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes (meestal twee, want korting).

Zelf eet ik regelmatig salade, peulvruchten en noten. Ik probeer ze over te halen, maar zij bedanken vriendelijk. Soms doe ik mee met mcsnacken en bestel een McPlant-burger, maar meestal kies ik voor zalm met pasta. Ik heb een zwak voor zalm.

De zeeluis is voor ons consumenten niet echt een probleem, al klinkt het goor. Toch heeft het effect op mijn zin in zalm. Een ander gevaar van kweekvissen in een kooi is dat ze onrust ervaren, wat hun welzijn aantast en dus ook de kwaliteit van de zalm beïnvloedt.

Kijk, dat wist ik niet toen ik stond te dubben over de verschillende prijzen bij de vrieskist in de supermarkt. Toch maar kiezen voor wilde zalm? De zalmhandel is een wereld op zich. Als 'domme' consument lijk je soms beter af (vette vis is gezond en zalm is lekker), want hoe meer je erover leest, hoe groter het raadsel.

Schrijver: Mohair
14 februari 2025


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 5 stemmen aantal keer bekeken 212

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)