Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lingo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer spreekt schande van de beslissing van netcoördinator Ton F. van Dijk (Ned. 1) om de woordquiz Lingo de nek om te draaien. CDA-Kamerlid Joop Atsma heeft minister Maria van der Hoeven (Media) over de kwestie bevraagd. Ook de PvdA noemt het schrappen van Lingo schandelijk. Volgens Atsma raakt de beslissing van Van Dijk het hart van het publieke bestel. De coördinator wil het spelletje van presentatrice Lucille Werner stoppen omdat er te veel oudere kijkers naar kijken. Van Dijk wil een spel voor zowel jonge als oude kijkers.

Nederland staat volledig op zijn kop. Er is inmiddels een brede maatschappelijke en politieke discussie op gang gekomen rond het woordspelletje Lingo, dat dagelijks via Nederland 1 wordt uitgezonden. Verwensingen variërend in grootte van drie tot acht letters vliegen over en weer aan het adres van Ton van Dijk en er is zels een website opgericht www.lingomoetblijven.nl, waar verstokte Lingolovers hun ongenoegen kunnen uiten. Ik snap al die heisa wel. De periode dat Lingo op de buis is, sinds 1989, beslaat inmiddels ook al zo'n veertig procent van mijn leven. De krullenkop van Robert ten Brink, de bretels van François Boulanger en de giechel van Nance staan mij nog vers op het netvlies en zo zullen hele generaties opgegroeid zijn met de vijf en tegenwoordig zesletterwoorden van stoere babe Lucille Werner.

Ik zie de chaotische taferelen in de normaliter zo rustige recreatiezaal van Verzorgingstehuis De Sparrenheuvel in Diepenveen al voor me. Op het podium, waar vorige week het orkest Abraham Gezien nog een gezellig jaren-dertig-meezing-concert had verzorgd, wordt een op Van Dijk gelijkende pop in brand gestoken terwijl een woedende menigte bejaarden in snel tempo "Lingo! Lingo! Lingo!" scandeert. Dat niet iedereen het daarmee eens is, wordt even later duidelijk als van achter uit de zaal een enigszins verwilderd uitziende vrouw in nachtjapon door een megafoon gilt: "Lingo-fans houd je kop! Wij willen Spongebob!" Dat ze duidelijk in de minderheid is blijkt even later als zij onder luid gejuich, als ware het een crowdsurfer bij een hardrockconcert, over de hoofden van de aanwezigen richting podium wordt afgevoerd. Haastig toegesnelde verzorgsters weten haar ternauwernood en met gevaar voor eigen leven te ontzetten.

De Anti Spelletjes Organisatie (ASO) liet desgevraagd weten voorstander te zijn van het verdwijnen van Lingo. "Er worden in dit land dagelijks al genoeg spelletjes gespeeld, kijk maar naar de politiek!" sprak een sjacherijnige woordvoerder kortaf, waarna hij vervolgens hard de hoorn op de haak kwakte. Dat de politiek zich in deze verkiezingstijd met deze zaak bemoeit is logisch. Met name voor de politieke kleur van het CDA en de PvdA zou het verdwijnen van Lingo dagelijks potentieel zes groene en zes rode ballen minder betekenen, dus minder airplay en dat kan zetels schelen. Dat rechtse partijen zoals Wilders of de VVD van Rita Verdonk zich echter nauwelijks in deze discussie mengen is in mijn ogen een enorme gemiste kans. Lingo zou immers een prima onderdeel kunnen vormen van de inburgeringscursus voor allochtonen en wie weet steken ze er zelf ook nog het één en ander van op.

Natuurlijk moet Lingo blijven, niet alleen omdat de opmerking van Van Dijk over de oudere kijkers volkomen lariekoek en irrelevant is, of omdat het programma zo'n 800.000 kijkers per dag trekt, maar omdat het bovendien een gezond tegenwicht biedt tegen al die hersendode "als het maar beweegt" consumptiepulp van sommige commerciele zenders. Daarnaast hebben de publieke omroepen een traditie voor wat betreft de betere woordspelletjes. Wie kent ze niet, Boggle met Dodi Apeldoorn, Puzzeluur met Jos Brink of huidige programma's zoals Met het Mes op Tafel van Joost "Erik Engerd" Prinsen, Per Seconde Wijzer met Kees Driehuis of Twee voor Twaalf met Astrid Joosten. In België hebben ze Blokken elke werkdag om half zeven, ook zo'n heerlijk programma.

Op zeker is er een grote groep jongeren van de MSN-generatie, die nog nooit naar Lingo heeft gekeken en die zich af zal vragen "waar de fok" dit over gaat en "wie de fok" Ton van Dijk is. Nou, voor die groep, Ton van Dijk is die man die we straks opsluiten in De Gouden Kooi met een verzamel dvd-box van alle afleveringen van Lingo in de afgelopen achttien jaar (dat zijn er ruim vierduizend) en die daarna door Chazia Mourali ten overstaan van een grote menigte joelende Lingoliefhebbers zonder beloning op straat wordt gezet met de woorden:
"Ton, jij bent de zwakste schakel, tot ziens!"

Schrijver: Eric Martens, 16 oktober 2006


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 13 stemmen 1.351



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)