Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

George Moormann: De kosmische dans

De kosmische dans

Hoe hij de blaren kust die haar tot engel maken
lief klein vuurvinkje dat hem tot in iedere uithoek kent
die het roet van bliksem schoon pikt en ook de vuile was.

Over koppijn zeuren we niet, migraine is waarheid
en spanningshoofdpijn bestrijd je met vuur, dus temper
verbeelding ziedend schoteltje en breng me papier!

Zo verdraagt hij rozen en gebak, de tulband die geen
tjamadani of fez maar Turkse wrongel heet, smaakt het
succes van een van zijn mooiste bakerpraatjes

dat tulband van tulp komt omdat de Turken er een
open bloem in zagen, maar vergaat van de zinkingpijn
dat uitgerekend zij het hem des avonds verbiedt

een nestje te bouwen voor heilig Dichtvuur. Pindus
nachtegalen uitmaakt voor mooischrijvers en erger smaalt
dat niet hij, maar het verzorgingstehuis Biderdijk heet!


George Moormann is geboren in 1958 te Haarlem.
Hij studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Naast dichter is hij beeldend kunstenaar, publicist, boekenmaker en voordrachtkunstenaar. Hij woont aan de schilderachtige Bakenessergracht.
In 1989, 31 jaar, werd hij uitgever en redacteur van De Zingende Zaag Producties. De boeken zijn uitmuntend in zeer gewaagde vormgeving, hij verwerft er veel terechte roem mee. De Zingende Zaag ontving al vele belangrijke prijzen, bijvoorbeeld een nominatie voor de Rotterdamse Designprijs 1993; in 2004 werden drie D.Z.Z. uitgaven opgenomen voor De Ongekroonde Jaren, enkele van de best verzorgde boeken 1996-2002, de Best Verzorgde Poëzieuitgave 2006 en ze werden meerdere keren bekroond door de CPNB als een van de vijftig best verzorgde boeken.

George was zes jaar redacteur van 'Tirade', waarin hij veel schreef over de relatie tussen beeldende kunst en poëzie.
In 1995 verscheen zijn dichtbundeldebuut 'Het Luide Graf' bij zijn eigen uitgeverij De Zingende Zaag, in 1999 volgde 'Om zeep'.
Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen in 1998 'Oost West Thuis Weg' en in 1999 'Ingezeept/Uitgegomd' met tekeningen van Serge Onnen.
In 2004 werd hij de eerste officiële stadsdichter van Haarlem voor vijf jaar, Sylvia Hubers volgde hem op.
In 2004 verscheen zijn boek 'Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet' en er kwam een gedicht van hem op een mok te staan vanwege een driestedenfeest.
In 2006 verscheen 'Verknipt en verstript, de avonturen van Zaagje', 5 exemplaren voor de verkoop (125 euro per stuk) en 2 exemplaren voor eigen behoud.
In 2009 bestond De Zingende Zaag 20 jaar en dat werd gevierd met een zeer uitzonderlijke uitgave in de vorm van o.a. een porseleinen drinkboek, getiteld 'Roes - Tussen bezieling en bezatting'. Prijs 275 euro, met gouden rand 375 euro.

George geeft masterclasses poëzie/woord/beeld en hij is schrijfmeester aan de Amsterdamse Schrijversvakschool 't Colofon. Hij verzorgt daar de essaylessen.
Hij schreef het gedicht 'De zondvloed is nakende!' tegen de veroorzakers van het broeikaseffect. Dit veertig meter lange protestgedicht staat op de buitenwanden van de Prinses Margrietsluis in Lemmer, echt spectaculair. Hij geeft vaak presentaties en cursussen voor scholen en bedrijven, zo werkte hij o.a. bij: de School der Poëzie, de Hogeschool Holland, de Rietveld Academie, Coca Cola Nederland BV, de Bijenkorf BV, KPN en V&D BV. Geen wonder dat hij schreef 'zie dubbel van de opium met vriend Bilderdijk'. Als hij niet reist of werkt, fluit hij graag wat deuntjes op zijn fiets of hij neemt een frisse duik in de Noordzee.

'naar zee naar zee verdrinken koeien en verzuipt het riet, in sluizen in sluizen vragen we ons af of het water toen hoger kwam, of de geschiedenis zich zal herhalen of Europa ook nu geschaakt wordt door een stier, of wij die achterblijven ook door Liefde worden gered of als stomkoppen verdiend kopje ondergaan'

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 4 stemmen 127



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)